Friday, October 29, 2010

When you stop learning, you stop leading..

Apabila kita berhenti belajar, kita berhenti memimpin. Setiap daripada kita adalah pemimpin, at least pemimpin diri kita sendiri.LEADERS ARE LEARNERS..pemimpin adalah orang yang sentiasa belajar..<petikan drp 'Mukmin Profesional'>

Betul, setiap kita adalah pemimpin dan kita belajar hari-hari utk memimpin. Bukan mudah utk menjadi pemimpin y baik..buat yg bETUL,dikatakan salah , yg SALAH, sudah tentu salah..jadi, apa yg nk kene buat ni...hmm...pening..risau jika dibenci, dan mcm2 lagi kegusaran..tetapi...apabila mengingati janjiNYA,'diuji kerana mampu dan ada hikmah diatas segala yg berlaku', maka dikumpulkan 'masalah' itu kepada CABARAN...

Mgkn ada salahnya, mgkn bukan salahnya,mungkin ada benarnya tetapi apa yg berlaku, perlu dijadikan PENGAJARAN untuk pelajaran masa hadapan...hidup ini adalah proses pembelajaran..if u r not learning, u will gain nothing..so, no pain, no gain la kan..

Untuk itu, pemimpin2 sekalian, pemimpin diri sekalian, jgn mudah berputus asa..teruskan belajar daripada kesilapan..jgn berhenti belajar kerana apabila anda berhenti belajar, maknanya, anda akan berhenti memimpin secara automatiknya...

P/s~In life, what sometimes appears to be the end is really a new beginning.

~~aku, setelah belajar drp yg telah melaluinya(:

apabila hanya 'jaguh kampung' sahaja

Jaguh kampung...selalu kite dgr jolokan ini pada org melayu ataupun pd negara kita apabila tewas di pihak lawan dlm mana2 pertandingan yg tidak diadakan di malaysia...hmm..tapi, bagi sy, jaguh kampung juga boler terdapat di mana2 tempat sebenarnya..even bukan atlit pon..

sebagai contoh, jaguh kg dr aspek attitude..hanya pandai ckp di belakang sahaj, tetapi tidak pandai atau tak BERANI pun nk bersuara dihadapan..bila sudah dibelakanh, wah, die la yg plg pandai berkata-kata..apekah akan dpt diselesaikan masalah tersebut dgn hanya bercakap2 tidak pada mereka yg sebetul2nya..ya..mgkn la tak dpt diselesaikan dgn 100%, tapi, setidak2 nya, perkara itu telah pun diutarakan dan telah pun dibincgkan utk tujuan KEBAIKAN..bukan tujuan PERIBADI...

sy sgt tak faham dgn mrk2 yg tidak berani berkomunikasi hanya kerana assumption atas perkara terdahulu atau pun hhanya kerana atas pandangn kepala mata mrk shj , walhal, perkara itu mgkn tidak seperti yg disangka..

so,, pleasa la, DUN Ever u dare to make assumption n story to other people BEFORE you get the clear view and the real situation...communication need to be effective to reduce the problem..

semoga sy sendiri juga tidak tergolong dlm mrk2 yg hanya tahu berkata2 tanpa tindakan dan tidak berani utk melakukan penambahbaikan...semoga dijauhkan..

~~aku..yang cuba memahami apa yg sedang berlaku....

Wednesday, October 27, 2010

SoAL HATI....its ComplicateD..hmmm

Soal hati..huh..mmg bukan mudah..ckp kat mulut senang...tp dlm hati, sendiri mau tahu la...

Hati, sesuatu 'harta' yang perlu kita jaga, belai, bentengkan daripada sebarang titik hitam, perlu pujuk dan perlu BESARkan hati kita itu...sama mcm harta..makain besar, makin suke kite dibuatnya..tp hati, makin besar, makin kite akan belajar, betapa besarnya nikmat ALLAH pd kita...dun look at one side only, tgk byk lg side2 lain..bukan utk pujuk hati, tp untuk menjadikan kite nie tidak kufur nikmat...mmg soal hati nie complicated, IF..if kite biarkan je hati kite tnpa memberi 'vitamin' kpdnya..IF, kite bersangka buruk kpdNYA(nauzubillah)..IF..kite yg merelakan hati kita mjadi complicated..hmm..fikir2kanlah

Allah tu x kejam pada kita..ujian hati diberi utk kite lebih mendekatNYA bukan menjauhiNYA..tapi, kdg2 kite nie, biler susah hati baru nk ingt DIA..hmm..bagus jugak kalu teringt,kalu salahkan NYA dgn ape yg berlaku? (teringt citer 'chinta' lak..hihi)....ingtlah, dengan mengingati ALLAH, hati-hati akan menjadi tenang..kebahagian yg hakiki terletak pada ketenangan hati..

rasenya sampai sini je dulu..

semoga kita bukan sahaja celik mata..tetapi..CelikMata dan Hati

~~aku, 27102010

Thursday, October 21, 2010

biler dah rase macam itu...

huh!!!....rase begang jer ari ni...mula2 oke je lg...tp dah start masuk ptg..aiyaa...ape nk jadi nie...jumpe lak dak2 kesygn berpersatuan lak..aish??9 org jer?apekahhhh...aku mula la rase mcm2..

salah aku ke duk suggest wat meeting...sbb dpt fedbck cenggitu,kite cdgkan je la...tapi..last2..hmm..ntah la..mgkn aku terlalu pikirkan kut..tp kalu x pk, spe nk pk...bukan senang when kite nk commitdgn xsesuatu nie..pengorbanan masa, tenaga, duit, perasaann...mcm2 lagik la..

hmmmm..teringat lak tyme aku dgn PerFACT dulu..hmm..sanggup gak aku langgar pe yg aku tetapkan--NO PROGRAM IN STUDY WEEK OR EXAM WEEK...hehe..Perfact dah wat aku lggr pe yg aku ckp, dgn WILLINGNESS aku sendiri...alhamdulilah, result still maintain...bukan mudah,tp dgn usaha..seme boleh laa...

tapi..seme zaman x sama, seme passion xsama..seme minat  x sama..cume pada aku..kalu kite betul2 nk something itu..yg Xsama akan boleh ditoleransikan, yg xminat itu, boleh diminatkan..semenya, atas kita...
and now...I MISS MY OLD TYME AS STUDENT....hmmm~~

p/s-teringt lak pesanan sorang ustaz itu--JIKA ANDA TAK DAPAT APE YG ANDA SUKA, SUKALAH APA YANG ANDA DAPAT....

Monday, October 18, 2010

FiNallY....ade Blog weh!!!

ASsalamualaikum...dan salam sejahtera

Farawa dah ade blog..hehe....thanks pd aBen n zue coz menyokong aku utk wat blog nie...bak kata aben..BLog nie terapi jugak tau farawa...hehe..owite..sy cube..mungkin ya..dan disokong oleh zue pulok..lagik la menguatkan aku tuk cube berblog nie...dulu tyme frenzster2..aku rajin gak..dah seme aku upload kat blogspot nie..hehe..suke ati la kan..and teringt balik tyme2 suke blog2 kat frenzster dulu...

skg dah fb..lain lak citer..hmm.sejak dah x bergelar student nie...cbrn, dugaan ttp dtg..yer la..dah namanyer pon HIDUP..aiyakk...mmg ini mcm2 lor..

aku cume makin hairan n pelik dgn manusia n ape yg jd depan mata aku..??y erk..

tapi, pepepon..aku harap aku sentiasa dilindungiNYA selalu dan ditetapkan hati dijalanNYA..bukan senang utk kite tempuhi smenya tnpa makanan rohani..back to basic
itu la yg aku selalu pesan dgn students..actually biler pesan kat depa..aku pesan utk diri aku lg banyak..

oke la..semoga ini permulaan utk aku terus berblog n explore blogspot nie..CELik MATA HAti...mudah-mudahan..insyaALLAH

~aku,residence hotels,uniten,18102010~~

JANGAN TERLALU MENCARI KESEMPURNAAN


JANGAN TERLALU MENCARI KESEMPURNAAN 


Jika kamu memancing ikan….
Setelah ikan itu terlekat di mata kail,
hendaklah kamu mengambil ikan itu…..
Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia
semula ke dalam air begitu saja….
Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya
ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.
 


Begitulah juga ……..
Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang…
Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya….
Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja….
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu
dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu…. 
Jika kamu menadah air biarlah berpada,
jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia
begitu teguh…. cukuplah sekadar KEPERLUANmu…
Apabila sekali ia retak…. tentu sukar untuk kamu menampalnya semula…. Akhirnya ia dibuang….
Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi….

Jika kamu menadah air biarlah berpada,
jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia
begitu teguh…. cukuplah sekadar KEPERLUANmu…
Apabila sekali ia retak…. tentu sukar untuk kamu menampalnya semula…. Akhirnya ia dibuang….
Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi….


 Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya…..
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu ISTIMEWA….
Anggaplah dia manusia biasa. .. 
Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya….
akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.
Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya….
 


Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi…
yang kamu pasti baik untuk dirimu.Mengenyangkan. Berkhasiat.
Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..
Terlalu ingin mengejar kelazatan.
Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan MENYESAL.
 


Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan……
Yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu.MENYAYANGIMU… MENGASIHIMU…
Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.
Terlalu mengejar KESEMPURNAAN.
Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain..
Kamu juga yang akan MENYESAL…
.

—-sy dapat email nie dr seorg kwn sy..erm..rase cam terpanggil utk share..mgkn dah ade yg tahu, dan ade yg x tahu lg..xper..moh kite bace sesame..
tp, pd sy, tiada dua, tiada lain, yg sempurna itu hanya SATU..iaitu DIA YANG MAHA KUASA…kita nie ibarat catur jer..semoga kita lebih mencari keredhaanNYA berbanding keredhaan makhlukNYA…sekian utk masa ini:)

~aKu_September 29th, 2009

bile perubahan berlaku dalam hidup….

bile perubahan berlaku dalam hidup….


salam…rase nyer mcm sebulan 1 kali jer sy post blog kat cni..huhuhu..ntah la..masa dah x pandai dicuri..nie baru dpt curi mase…
ermm..hidup, penuh dgn mcm2 citer kan…sy baru pas review seme post yg pernah sy post kat cini..heheh…tu dia farawahidah tyme study dulu kan..rindu..rindu..rindu dgn seme masa lalu tersebut…indahnya di kala itu…
tapi..hakikatnya, ‘akak’ FARA kite nie sedang, sudah, masih, otw belajar untuk adapt dgn perubahan hidup yg semua org akan lalui nya..mgkn dah ramai yg dah go through seme yg sy sedng rase nie..tp mcm sy ckp td, setiap org ade citer sendiri kan…
sy harap..minta..semoga rezeki yg ALLAH bg pd sy nie tidak menjadikan sy farawahidah yg lupa akan segala matlamat yg die nk capai…keberkatan dunia wa akhirat…bukan mudah utk bekerja dgn manusia..kerna semuanya manusia bese yg ade perasaaan…kalu dgn kerusi xper la..huhuhu..itu lah cbrannya, nikmatnya, dan rezkinya….insyaALLAH, dgn doa sbg senjata kite, kite dpt teruskan hidup ini walauapepun yg dtg…amin..semoga diberi kekuatan HATI dan ditetapkan HATI dijalanNYA..amin..

~akU_July 7th, 2009

aku..bas…majlis perkahwinan

aku..bas…majlis perkahwinan

ermmm…musim school holiday dah tiba..means..musin kenduri kawenler,,,alhamdulilah…tahniah pada sahabat2ku yg dah mendirikan masjid..hepi aku tgk kawan2 hepi..tp yg tak leh tahn nyer..tahun nie la aku 1st tyme menginaikan org..1st jd pengapit…heheh…pengapit terjun…kelakar…tapi x per…pengalamn..bukan selalu kan..yg penting kawan2 bahagia..erm..tutp citer kawen..bukak citer bas la
bas…telah menjadi tmpt aku belajar lebih lg pasal perasaan, harapan seorg ibu pd anaknya…mmg sblm nie dah byk dgr citer…dah tau pun,harapan mak pd kite tu tinggi…tp bile aku ditemukan dgn seorg ibu yg x bape baik kesihatannya di dlm bas smlm..aku rase cam…ntah..bercampur2 perasaan
‘maksik harap anak makcik dapat jd org berjaya nanti’ mgkn statement nie bese kite dgr kan..tp bile tgk keaddaan ibu itu..aku rase semua anak patut berusaha utk melepaskan diri sendiri plus adik beradik yg lain la kan…means..macm makcik tu ckp…mak nie akan pergi suatu hari nanti, tpi anak2? mcmaner life anak2 lepas mak x der,,seorg ibu cuma mahukan anaknya berjaya dlm hidupnya tanpa susahkan org lain..itulan seorang MAK..
MAk susah x per, jgn kamu semua susah mcm MAK..erm…aku harap..aku, dan seme insan yg bergelar anak nie dapat menjadi anak yg berjasa pd IBU nya..ingat seme..SYURGA DIBWH TAPAK KAKI IBU…hargai mereka selagi mereka masih ada..

~aKu_June 7th, 2009

aku…konvo…dan kasut tumit tinggi

aku…konvo…dan kasut tumit tinggi

salam….huh…dah lame giler x masuk blog sendiri…hehehhe..masa aku dah x pandai aku nak curik..erm…tiptaptup..dah konVo weh….1hb june mencatat sejarah pada batch kami dec05-dec08…finally, we did it…
alhamdulilah..3 tahun weh belajor…itu ini…erm…grad pun seme…tyme grad tu memecam la jadi kan…lame x jumpe meber satu hal…takut terjatuh mrtr board 2 hal…hehehhe…tapi kau takkan luper la..leh plak kasut aku terpatah time masuk dewan….wah2….mencabar betul…ermm…pendekkan citer, aku patahkan terus yg lg sebelah tu…abis citer…cuak gak time tu…but…when i heard amy(classmate aku) ckp yg aku nie tenang org nyer..yup..aku pun cuba utk tanamkan ketenangan itu pada ketika itu..kalu aku kat luar, sure dah meraban dah..tapi
ingat pesan mak, bace annusyrah byk kali….erm time nie baru nak wat, alhamdulilah….selamat sudah majlis knvo dgn jayanya….dgn apa yg dah aku dpt hari tu…syukur sgt2…bukan semudah yg dilihat..bukan seindah yg dikata….ape yg kita seme dapat pada ari konvo itu lah rezeki kita pd ketika itu…semoga kita terus berdoa dan bermuhasabah akan ape yg telah kite dpt sepjg penjalanan kita di UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA…
hehehhe…trgelak pun ade time ingat waktu study dedulu….org tikam dpn, kiri kanan bwh…heheh…tpi x kurang dgn org yg sudi membalut luka2 itu dan juga mereka yg selalu memberi aku ubat2 semangt kala aku kelukaan…
dugaan org kan lain2…citer org pun lain2….tp pepepun ALLAH tahu kita mampu…sbb tu kita ki uji pelbagai2 cbran….terima kasih x terhingga ku ucapka kepada MAK tercinta…Puan HAbibah…adik beradik…atas segala pengorbanan yg dilakukan..sahabat-sahabat….atoy, budak umah, budak kelas, family perfact (luv u all), PMh, team komander…dan yg selalu menyokong sy selama nie….mgkn ayat nie dah bese pada seme, tp tanpa sokongan anda semua…mgkn sy tak dapat berdiri sampai hari ini….syukran jazilan…
ermm…sekali dpt tulis…meleratmelerat sudaaa…..semoga kita seme dapat teruskan apa yg telah kita juangkan dlm hidup ini…teringat pd kata-kata sahabat time kt skolah dulu…’hidup ini perjuangan, mati itu kehidupan’

~~aKu_June 5th, 2009

ALLAH sentiasa bersama kita..

ALLAH sentiasa bersama kita..

‘Banyak mata yg terjaga, banyak pula yg tertidur lelap memikirkan persoalan sudah @ akan terjadi, tinggalkan rasa duka semampumu kerana memikul beban duka boleh membuatmu gila, kelmarin Tuhan tlh menolongmu..percayalah esok DIA masih tetap akan menolongmu..’(wasiat Imam Syafie)..
erm, lepas dpt msg nie dr mak..rase terpanggil nak pikir betul2, pe yg dah diri ini buat last2 sem..dgn nikmat yg x putus2 ALLAH bg, adakah aku nie betul2 bersyukur dgn nikmat itu? mcmaner dgn amalan2 aku..hubunganku dgn NYA, hbgnku dgn MANUSIA..pergaulan..masalah hati..huh,,banyak yg kene selak balik..byk kene repair nie..
jadi, adalah lebih baik, jika kite sama2 tidak hanya menuding jari ke arah org lain diats kekalahan kite, kejatuhan kite kerna kdg2 kite tdk perasan bhw peratusan peyebab kpd semua itu lbih tinggi peratusannye kpd diri kita sendiri..sama2 lah kite memuhasabahkan diri dgn apa yg berlaku..

~~aKu_June 8th, 2008

go..go..chayok

go..go..chayok

dah time2 final nie, selain virus yg suke menyerang pendrive dan mendamagedkan laptop disaat tgh critikal nie, virus demam, virus xpuas ati, virus marah2, seme nak menyerang skali.huhu, so, utk itu, mailah kite bersiap sedia dgn ketenangan hati..mcmane?,
erm..
‘dgn mengingati Allah, hati2 akan menjadi tenang’..insya Allah, kite akan rasa tenang dgn mendekatkan diri dgn NYA..sama2lah memperbaiki diri ke arah yang lebih baik..selangkah kita rapat dgnNYA, seribu lgkah DIA rapat dgn kita..jgn lah jadi hamba yg buta mata hati..nauzubillah..
semoga kita semua dirahmati ALLAH..teruskan perjuangan, selagi kita berpegang kepada kalimah LA’ILAHAILALLAH..semoga ditetapkan IMAN di landasanNYA..amin.

~~aKu_April 5th, 2008

Mungkinkah ramadhan ini yang terakhir buat kita?..

Mungkinkah ramadhan ini yang terakhir buat kita?..

salam..sedar x sedar dah masuk ke bulan yg penuh keberkatan bg kita semua..ramadhan al mubarak..bulan yg sangat2 dinantikan bg mereka yg inginkan keberkatan dan keampunan dariNYA..tak kurang juga bg mereka yg tak sabo2 nak sambut raye..tak salah kite nak beraye, tp, jgn lah sampai lupa bulan sblm tu kan..mari lah kita sama2 ambil dan HARGAI peluang yg telah ALLAH berikan kpd kita semua dlm ramadhan yg berkat ini, tingkatlah amalan dan baikilah diri sempena bulan barakah ini..siapa tahu, mungkin ini ramadhan yg terakhir buat kita…hargailah ia sebelum terlewat…

~aKu_September 11th, 2007

BULAN REJAB DAH KITE NIE…

BULAN REJAB DAH KITE NIE…

ERM…sedar tak sedar dah lame x wat blogs nie..bz la sem nie..huhuhu..sekejap jer kan dah masuk bulan rejab..ari sabtu nie dah 27 REJAB..israk wa mikraj..banyak fadilat bulan rejab ni..kite jer kdg2 tak tau ataupun tak pernah nak amik tau..antara AMALAN yg boleh kita lakukan pd bulan Allah ini, puasa sunat.nie biasa kite dengar, tapi cuba tanya balik..bape kali jer yg pnh kite wat..tepuk dada tanya iman sendiri..
huh, masa yg dtg, takkan datang balik pd kite wat kali kedua..so, hargailah masa yg ada dan hargailah insan2 di sekeliling kita kerna kita tak tahu sama ada esok masih ada masa utk kita bersama2 mereka…

~aKu_August 5th, 2007

dah nak final balik!!!!!

dah nak final balik!!!!!

huauhauhau….final sudah mai maa…are u ready? erm..toksoh tanyer org laen ler..tamyer diri sendiri dulu ler..sedr xsdr dah nak abis part 3 dah..masa berlalu sgt cepat..tapi cube kite duk tanyer diri kite, pe kite dah wat sem nie..bape kali kite jalankan tanggungjawab yg dah di amanahkan pd kite, sbg students, anak, dan HAMBA ALLAH.mgkn kite lupe tggungjwb hok last tu, yer ar kan, duk kejo dunia, sampai terlupa matlamat sebenar kite..kita kene balancekan, dunia wa akhirat..nie nak bg diri sendiri ingat nie..
everybody make mistake but da most important things is we learn from our mistake..and sometimes we forget, so, as a good fren, we should remind our fren if they make mistake, and automatically, we remind ourself..
so..chayok2..usaha..doa..tawakal..insyaALLAH..kejayaan akn jadi hak milik kite…all da best for all my fren…yeah2..

~~aKu_April 17th, 2007

kasih ibu…

kasih ibu…

kasih ibu…mmg x da tandingannya..baru2 nie, ada la tgk tv skit..cite2 pasal kasih ibu pd anak2nya..mmg betul sme yg cite 2 wat..seorang emak sanggup melakukan apa sahaja untuk anak2 nya..tapi, kita sbg seorg anak, sanggupkah kite berkorban utk ibu kita..mgkn ramai yg akan mengatakan ‘YA’,
dlm mastika yg terbaru pun ada cite pasal anak yg sangat taat pd ibunya, dan anak itu meninggal dunia dalam keadaan yg sgt baik..tgnnya dikiam scra auto,tiada siapa pun disebelahnya pd tika arwah di panah petir,haruman mewangi di pusaranya..berbanding dgn insan yg derhaka thdp ibu, yg tdk akan mendapat redha ALLAH, krn redha ALLAH terletak pd redha ibubapanya..
so, hargailah mak kita selagi mrk masih ada dan berdoalah utk kesejahteraan mrk…

~~aKu_January 21st, 2007

dah tahun baru..pe azam kite ek..

dah tahun baru..pe azam kite ek..

sedar x sedar dah 2007 kite ek..erm,memang sekejap je kan.betullah yg kite nie dalam kerugian jika membazir masa..yup,mmg kene hargai masa..time x bz nie lah bleh kite wat pe2 yg patut,and bile bz,jgn tinggalkan plak pe yg kite dah wat selama nie..ISTIQAMAH..paling penting.biar sikit,tapi ISTIQAMAH..semoga tahun baru nie membuka peluang pd kite utk baiki diri dan develop lagi hbgn kite dgn manusia dan ALLAH..ckp pasal hbgn dgn manusia, erm..susah tul nak jage hati nie sbnrnye..tapi pepepun..hati mau jaga sbb itu lah main point kite..sabar jer lah dgn ape2 yg berlaku,kan.ALLAH MAHA MENGETAHUI apa yg terbaik utk kite.jgn lupe mintak dgn DIA.,sbb DIA tak pernah
lokek,cume kite nie jer yg sokmo lupe kat DIA.

~~akU_Jan,8th 2007~~

kaDaNg-KadAng kiTe nie..

kaDaNg-KadAng kiTe nie..

Kadang2 kite nie tak mengerti akan kehendak diri sendiri, adakah kehendak kite itu berlandaskan nafsu semata2 @pun berlandaskan akal & iman yg mane ini nikmat yg mengangkat kite sbg ciptaanNYA yg paling istimewa..
kadang2 kite nie sering terdengar & mengatakan ttg kekosongan jiwa, sokmo cakap yg ‘jiwa aku nie kosong!’, tapi,adakah kite ambil sebrg langkah utk penuhi kembali kekosngan itu ataupun, sekadar mengeluh sahaja.sme atas diri kite, dan kembalilah semula ke jalanNYA, dimana disitu kite akan temui ketenangan jiwa yg kite cari selama ini..
dan, kadang2 kite nie, nikmat yg ada kat depan mata tak dihargai, tapi ape2 yg tak dapat @x dikecapi sering diutarakan di lidah yg sepatutnya mangalunkan kalimah2 dan berdoa, memohon kpdNYA, bukankah semua tahu bahawa DOA ITU SENJATA BAGI ORG YG BERIMAN..
dan kite juga sering hanyut dibuai perasaan kite sendiri..tanpa disedari, kite cintakan makhlukNYA lebih dr penciptaNYA, lalai dan alpa dgn perasaan cinta yg kebyknnye mengundang ‘kesakitan’, walhal, kite harus sedar tiada cinta yg hakiki melainkan cintaNYA ,yg akn menghadiahkan kite seribu 1 ketenangan..

~aKu_January 8th, 2007~

nikmat itu dugaan, dan dugaan itu hadiah dari ALLAH

nikmat itu dugaan, dan dugaan itu hadiah dari ALLAH.

cakap pasal nikmat, tak terkire kan nikmat yg kite dapat setiap ari, setiap saat, dan setiap mase, dan sejak kite melihat dunia nie lagi..kite melihat pun dgn nikmat ALLAH, tapi kalu duk tengok mende hok x molek, kire kite nie kategori tak bersyukurlah weh..takkan kite nak jadi ahli club xbersyukur plak kan.
erm, skg nie result exam last sem dah kuar, macam2 la yg kite dpt, ader yg naik meletup2,and ade gak yg jatuh, even 0.01 pun still jatuh gak kan.tapi, pepepun, meh kite tgk balik pe yg kite dah wat sepjg tahun 06 yg ade bape ari ler lagi,study kite,amalan kite, dan sejauh mane hubungan kite dgn ALLAH..harap2 dgn dtgnyer 2007 nie, akn bertambah amalan kite dan mari kite istiqamah kan segala amalan kite..semoga kite semua mendapat ketenangan yg diredhai ALLAH

~~aKu_December 26th, 2006

Dah NAk abes part 2..cepaatttnyerrr

dah nak abis part 2…cepatnyer

erm..sedar x sdr dah nak abis 2 sem aku kat uitm nie..huh, sem nie byk tul cabaran dan dugaan yg dtg,,start dr awal sem smpai abih sem..final berubah kpd yg lbh mencabar..pergh!! mmg kene byk sabar..kalu x, ? ntah..ntah..ntah
so,,mase berlalu tanpe kie sedar..jadi jgn buang mase fara!! study ler,,and da most important, tingkatkan amalan anda..kepadaNYA…ingat, ALLAH sokmo dgn kite..tapi kite pun kene sokmo dgn ALLAH..

~aKu_December 25th, 2006~~

Sabar jer lahhhhh

sabar jer lah…

erm..minggu nie, penat nyer lah..dgn assigmentnyer, test, nak balik umah lg,,tak lepas2 nak g makan KFC..huhuhu,,tapi nak wat camner kan ..hidup mesti diteruskan..syukur lah sbb dpt group member yg ok ..walaupun kekadang pening2 jer masing..but we still in 1 team..hopefully until final sem..harap2 sem ni dapat yg terbaik..and everythings will be fine every sem..

~~aku_October 29th, 2006 ~~