Tuesday, July 24, 2012

terfikir itu.....dan..alhamdulilah...

Assalamualaikum

Salam Ramadhan Kareem..

Alhamdulilah..kita telah diberi peluang sekali lagi utk menikmati bulan ramadhan yg berkat ini...syukurlah kerana kita terpilih untuk membaiki diri dan mengutip bonus hebat dibulan mulia ini..
namun, kebanyakan kita alpa..dan lupa akan nikmat dan ganjaran yg ALLAH tawarkan ini kerana ianya mgkn tidak kelihatan seperti 'ganjaran2' dunia yg lain..mcm beli satu kain, dapat percuma sepuluh...conperm seme org nk beli kain tu..kain tu elok lak..xde cacat ke..cantek..high kelas la kata org..ermm..sure seme nak kan..menda yg kite nmpk scr zahir..begitulah..**pesanan utk diri jugak*

erm...

aku terfikir byk td..**smbil duk pening dgn buku yg kne proses tu..hukhuk**

byk menda yg kite x syukur dgn pe yg dah kite dpt...aku x ckp org lain..aku ckp utk aku jugak...bila menda tu dah xde..brulah la nk terkial2....aduyaiii..

lg sedih...bila kite dah hilang perkara tersebut..bru kita nk rasa mcm...hmmm...huuu...semelah..

aku terfikir....mgkn aku x kaya mcm mereka yg kaya raya itu..easy to get money and easy to use it too...sbb apa yg aku nk..mmg aku kene earn sendiri...bru dapat..dgn susah payahnya!!!huuuu...ingt time stdy dulu...nak makan fast food tu..aduyaiii...mmg pikir byk kali...dan lifestyle aku dgn mak aku..sesederhana yg mgkn mak aku wat...kdg2 bila dah kerja ni..mcm2 jugak aku nk bg kat mak aku..tp..mak byk limitkan...mgkn sbb mak pun dah biasa bersederhana..cuma sesetengah perkara..mmg aku akan baiki la...

aku ada gak chat dgn kawan aku sorang ni..berkenaan dgn attitude budak sekarang...yg senang..dan yg mudah dpt apa yg mereka nak...ermm...betullah..aku mgkn x kaya..dr segi harta..kesenangan..brgn pun x branded**dah keje bru merasa**...rumah pun biasa2 sangat..tapi...ALHAMDULILAH...kehidupan kami sekeluarga happy jugak..tenang..xde la nk memacam sgt...makan nasi dgn ikan bilis goreng tu dah best sgt dah....byk perkara lg...kaya mmg xpd material sahaja..

aku xrasa rugi pun dibesarkan dlm keadaan seadanya aku..yup..aku xpakai brg branded...aku xdemand tinggi sgt utk perfume..handbag...dan lelain...dikala usia anda remaja skg..**dah keje baru la bernafsu kearah ini sikit..hihih**...tp..time tu..nk beli menda2 mcm tu cuma kehendak shaja...dgn apa yg ada..aku dah rasa cukup..tp tu lah..aku pun kene byk muhasabah jugak ni...dulu..seme cukup dgn rezki yg ada..tp skg...ermm....kasik ingt sendiri la cik fara weh.....hmmmmm...~

kene byk ajar diri bersyukur...nikmat ALLAH bg sangaaaattttttt banyak sbnrnya...dan antara conclusion perbincgn aku dgn kawan aku td...dalam byk2 hal..kene didik hati utk sentiasa BERLAPANG DADA...huuuuu...YA ALLAH...yg tang ni..senang ckp..tp nak buat..subhannnallah...mencabar betulll...

BERLAPANG DADA...bukan semudah yg dikata...disini konsep..redha..terima seadanya..dan yakin dgn ALLAH TAHU segala yg TERBAIK tu kene besar dlm hati dan minda...

semoga aku dan rakan2..dan dia..sentiasa berlapang dada dgn segala yg berlaku dan bermuhasabah semula akan kekurangan diri sebagai hamba ALLAH..

ALLAH tak pernah kejam pun ....kedekut lg la TIDAK*kita lg kedekut sbnrnya.huhu*.....
ALLAH MAHA PEMURAH...MAHA PENGAMPUN...malu rasanya...YA ALLAH..maafkan kekhilafan diri hambaMu ini..

Jangan sia-siakan, remeh-remehkan, senda-sendakan, kecil-kecilkan

sesuatu yang kita rasa tiada nilai disisi kita walaupun dengan hanya seukir senyuman kita kepada

ibu ayah, suami isteri, guru-guru, sahabat-sahabat, adik beradik, jiran tetangga.

Siapa tahu dengan senyuman itulah mampu mengubat kesedihan yang ada di hati mereka

tanpa kita ketahui dengan penglihatan mata kasar.

Lihatlah dengan mata hati.

Siapa kita untuk menilai sesuatu?

Kita tiada hak & hanya Allah yang berhak.

Hargai & syukuri setiap sesuatu termasuk diri kita sendiri.

Belajar untuk memberi sesuatu untuk menerima sesuatu.

Kita mencintai Allah & Allah menghantar orang-orang yang dicintai-Nya hadir dalam jalan cerita hidup kita dalam pelbagai cara.

Di bulan Ramadhan kali ini, didik diri untuk memberi walau hanya dengan

seukir senyuman biarpun kita lapar

sebiji karipap biarpun kita kekurangan

seteguk air biarpun kita haus

sekelumit tenaga biarpun kita penat.

InsyaAllah tiada yang terlepas di mata Allah.

Sama-sama berdoa agar kita semua istiqamah di jalan-Nya =)
 
**http://allahseeker.blogspot.com/2012/07/halusnya-tarbiyyah-allah.html**




okaylah..terasa nk tulis smpai sini ja...apa2 pun....kita bersyukurlah....jgn smpai kita kufur nikmat..dan ingatlah juga..nikmat yg ALLAH bg itu dugaan juga utk kita...semoga segalanya berkat dn halal disisiNYA...amin..

~salam ramadhan..4ramadhan1433H~

Wednesday, July 18, 2012

Ya ALLAH....hati ini...dan kisah itu

Assalamualaikum

buat kesian kalinya...aku bersyukur..kerna masih diberikan nafas...dan peluang utk sentiasa berubah mjadi lebih baik dr sebelum ini..aku harapkan aku istiqamah..TERUS ISTIQAMAH DIJALANNYA...

bukan senang..

sgt susah!!sbnrnya..sgt susah...

tp..ramai yg menyokong dan mengatakan ianya manis diakhirnya nti..aku juga percaya pd itu..maka utk itu..aku ttp stay dgn apa yg aku nk wat ni...Ya ALLAH...

aku terjumpa plak blog someone ni..actually dah jmpa lama, bila wani duk bgtau aku suh tgk blog si dena bahrin ni..aku xkenal sgt die ni..*xtaw pun sape die actually*..tp wani ada la brief sesikit pasal minah ni..katanya dia cucu sarimah, pelakon legend tu...yg kawen usia muda...tu ja yg aku dpt info psal dena bahrin ni..so..aku pun type la...carik2 jmpa...tp x baca abes lagi..juz tgk2..jenguk2 ja..pic kawen yg nice..tu ja aku tgk..

then..nk dijadikan citer...ari ni..aku terasa nk tgk lak blog dena bahrin ni..dan terbaca la LOVE STORY dia dgn incik husband dia..ya ALLAH..terkesan dihati ini...apa yg dia share itu..muda lg budak dena ni..tp..alhamdulilah..ALLAH bg dia byk perkara dan dia share dgn org lain jugak..*selalunya bila aku rasa semacam ja..ALLAH pasti akn temukan aku dgn pengisian yg dpt bukak lagik mata aku ni..kalu time stdy dedulu..majalah solusi selalu jd sumber yg nk bagi setepek kat muka aku..huhu..sbb aku tahu..aku ni..jenis yg kene byk dpt dpn mata..kene setepek..bertepek2 pun xpe..tp..mmg kene dtg dr effort aku..bru lah aku akn...hmmm...**

aku xnk ckp byk sgt...aku cuma nk share beberapa ayat dan cerita dena bahrin ini..:



For Allah Sake, This is beyond my expectation. I asked Allah for the best man and the best love story. He gives me the best man for me and the best story I could ever imagine.

Today, I would say, I believe in Love after marriage. I know, not everyone can get it. But you know, if you love someone, protect the 'love' . Protect the sweetness. If I could ever convince people how amazing it is to actually 'bercinta bagai nak rak.'' after married. it would be nice. I swear to Allah, Girls, protect your dignity,your heart and guys, please protect the girl you love. Please save your love story. Choose someone to marry, not someone for you to only walk around and be happy.


Teragak agak utk pegang, tapi itu yang manis.

I thank Allah for everything. I'm grateful for having families and friends around who never stop supporting me. Yes. Allah is the most loving. my zaman that i told you, ''zaman paling buruk , zaman paling jatuh.'' Maka Allah gantikan dengan kisah cinta yang aku sangat tak sangka. Allah gantikan dengan hidup dan perasaan bahagia yang tak terkata . I know, there will be long way to go but all these, it makes me learn better. I learn better, i can think better. Gembira orang lain mampu buat kita gembira, Bahagia ibu bapa mampu buat kita bahagia, berkat restu dan doa keluarga adalah salah satu kunci terbesar hati kita tenang dan gembira. Allah knows what you do for yourself and others. Allah knows.
Tersipu da terlalu malu untuk tenung mata dan senyum,tapi itu yang manis.

If the 'Love' makes you become worse. Let it go. it's hard. Allah knows and He will replace someone better for you. If the Love makes your relationship with family or beloved people worse, turn to Allah for decision, Allah knows the best. If you're in dilemma what you want and what make things better. Have faith in Allah, He knows what you've done.He knows what you've sacrificed. Dan, cinta itu memang perlukan pengorbanan.

and one thing about this is that, Allah saves my heart for someone who deserves it. Allah saves me from facing another heartbroken and that's wonderful because I just can't bear with another heartbroken. Allah is Ar-Rahman & Ar-Rahim. I'm ordinary. I'm not perfect. Proudly to say, I'm 20 and I'm married. Responsibilities increased but 'LOVING' ITSELF IS 'RESPONSIBILTY.'

Thankyou everyone for all the du'a and wishes. for all the support. SubhanaAllah i believe, your du'as,too, make it happened. I forgot how to be in love. Today, I have a husband whom i used to hate, and i think, i just fell in love with him. I'm nur dianah and this is my story.

 Me : " Kenapa awak masuk minang saya? "
Him: " Sebab saya jatuh cinta dengan awak & saya tahu awak boleh jadikan saya lelaki yang lebih baik."

Someone who really loves you will show you they want you, will prove that they need you, will remind you they love you. Will put you in the list, " To be in heaven,together,forever."

p/s~Bila kah jodoh itu akan datang semua nya kerja yang maha Esa, Kita manusia cuma jangan berhenti berdoa dan percaya pada kuasa Allah. Bagaimana Allah mampu ciptakan pelbagai perkara berlainan rupa,sifat & personaliti.begitu juga kebahagiaan. Jangan terlalu berfikir sesuatu di luar jangkaan,tapi jangan pernah putus asa pada Allah yang maha memberi kebahagiaan.
Sincerely,dena bahrin
~~dari aku seorang yg xkenal dan hanya melihat kisah dena bahrin ini..merasakan bahawa....ya ALLAH..biarlah aku simpan ja apa yg aku rasa..kepada dena bahrin dan suami..semoga kalian bahagia menuju jannah..
wahai diriku..kuatkan hati....istiqamah..hindari maksiat dan tingkatkan ketaatan...sesungguhnya tiada yg lebih bahagia melainkan peroleh ketenangan drNYA..:'(


tumblr:izyantumblr.

Monday, July 16, 2012

selamat hari lahir ~~

Assalamualaikum

selamat hari lahir mak ^_^

dah tua dah..hehehe...**ni mmg selalu jd bahan utk gadoh2 dgn mak..hihih..die xrasa die tua**so, aku dah taw dah perangai aku ni dr sapa..hahhahah**

alhamdulilah, mak masih bersama kami dr dulu smpai skg..alhamdulilah..

syukur sgt2..mak masih diberi kesihatan yg masih baik*walaupun kdg2 mak sakit, tp duk diam ja...*8tu lah perangai yg mybbkn aku rasa nk duk dkt dgn dia..hmmmm*nti dah ada kt sebelah bru la tahu sakit tu...sakit ni...then, baru lah kuar dialog

"mak dah lama sakit ni sbnrnya"..haaaa...mula la aku geram...haisshhh....riso lorrrhhh...

tp aku taw...mak x nk kitaorg riso..tp..mmg akn riso pun..hmmmm

xpe la, mana yg aku mampu wat utk mak aku hepi..bahagia...aku akan wat...

aku dgn mak aku mmg kamcing..hehehe..kamcing pun kdg2 gadoh gak..tp bese aku gadoh main2 ja..saje nganjeng.hehehe..tp kalu kene mak nganjeng aku..wakakkakakka..padan muka aku..hahahha

dlm hati aku..aku bersyukur sgt3..mempunyai seorg emak macam mak..yer..aku tahu..setiap org akan kata mak sendiri yg terbaik..betul..so do i ^_^

mak aku yg terbaikk..terbesshhhh..tercoooollll..terkuattt..tertabah...huhu..seme laaa..*thumbs up**

rasanya..belum tentu aku boleh jd mcm mak aku..tp usaha ke arah itu mmg ada la..

mak aku ni penyabar..tuhan ja yg tahu...

mcm2 menda dtg..mcm2 menda jadik..tp mak ttp tabah..sobbsss :'(

mak byk ajar aku utk sentiasa kembali semula pd ALLAH..dlm apa jua keadaan pun..betul la..nk cari SEORANG ISTERI ITU..MMG KENE TGK PD AGAMANYA..krn.yg akan mendidik dan bersama anak..lebih masa pd mak...aku bersyukur..mak, dari hari ke hari..sentiasa nk menambah ilmu mencariNYA...setiap kali dugaan yg melanda bagai tsunami ke..apa ke...mak akan lebih dekatkan diri dgn ALLAH..tu yg byk bukak mata aku...

mak x penah jemu kot nk kejut subuh..eventhough aku dah keje dah jd librarian pun..mak rajin lg nk kejut...rajin lg nk suh tgk tv citer ilmiah...so..secara tak langsung..aku telah pun mendidik diri aku sendiri...byk berpunca dr mak aku

kalau dtg senget kitaorg..hehehe..lama la bergayut kt tipon tuh**sbb tu wat line free dgn mak..leh ckp byk kali..hahhaha**

pasal citer kat tv pun kitaorg leh layanzz..

haissshh..mak..mak...aku x taw la..aku pun ada byk wat silap gak...yg mgkn mak sendiri x tahu..dan hanya aku yg tahu..dan ALLAH yg tahu...namun..aku berdoa..semoga ALLAH memelihara mak dr mengetahui citer2 x baik ttg aku ini...dan aku sdg sentiasa berusaha utk menjadi lebih baik..disisiNYA...mak selalu ckp..jgn wat apa2 sbb MAK..wat kerana ALLAH...huhuhu...

baik mak...

aku harap..aku berdoa..moga suatu hari dalam masa terdekat ini..aku dpt membawa mak ke tanah suci mekah..bersama2 aku...aku dah imagine macam2 dah...nk beribadat dissana dgn mak...aku tahu..tu mmg mak nak...tp mak jenis x suke letak preassure kat anak2 dia...insyaALLAH mak..rezki ALLAH ada utk kita mjadi tetamu DIA nti..

satu lg yg best pasal mak aku ni..die x push aku sgt pun**sbnrnya die tahu aku ni kaki protes..hihih**
so dat, aku dgn sendirinya byk wat menda ats kerelaan aku dn mengikut apa yg dia nak sbnrnya...mak byk bg masa dan peluang..aku tahu tu....

semoga kami adik beradik berjaya duni akhirat...semoga kami semua menjadi penyejuk mata mak disana..semoga kita semua sentiasa diredhaiNYA..huhuhu..

~Selamat hari lahir mak...15 Julai...yg keberapa ek..hihihihi **saja xnk bg mak perasan muda..kekekekke...**

love u..thanks for everything...no one like u and u r NUMBER ONE FOR ME <3


mak*ujung sekali**rajin meneman g kenduri kawen member..heheh**ni lg best..sb mak x penah bising pasal kahwinn..like365^_^


*gmbo dgn yg meneman ari tu..hehe*


*dgn adik kecik yg plg syg mak..padahal seme pun syg mak..nyebok jer si kecikkk!!hehe*

<3 mak...semoga mak sentiasa dilindungi ALLAH selalu..

p/s--selamat hari lahir jugak pada yg sama date dgn mak...mastura senawi dan nadhirah a.k.a dede...hepi birthday<3

Sunday, July 15, 2012

NADAMURNI - Bulan Ramadhan Bulan Rahmat



~semoga Ramadhan kali ini menjadi titik istiqamah utk kita lebih baik lagi disisiNYA...

~utk awk~~ingatlah bahawa ALLAH sentiasa sygkn kita lebih...kembalilah kepada DIA..itulah kebahagiaan yg hakiki :'(

Friday, July 13, 2012

Inteam & Nazrey Raihan - Ramadhan Dua Zaman

rasa berdosa yg tidak sepatutnya~

RASA BERDOSA YANG TIDAK SEPATUTNYA.

~perkongsian daripada : http://langitilahi.com/319



Rasa berdosa adalah satu perasaan yang positif. Itu tandanya, jiwa kita masih hidup, hati kita masih peka. Mempunyai perasaan bahawa diri ini berdosa apabila melakukan kesalahan, adalah kunci utama untuk bergerak ke arah kebaikan. Menjadi satu masalah apabila kita kehilangan rasa berdosa apabila melakukan kesalahan, kerana pastinya ketiadaan rasa berdosa itu adalah kerana kita memandang kesalahan kita satu perkara yang normal.

Namun, terdapat beberapa orang yang silap dalam memandang rasa berdosa ini.

Kesilapan mereka, membuatkan rasa berdosa memberikan impak negatif di dalam kehidupan mereka.

Mereka rasa berdosa, sehingga mereka tidak lagi bergerak ke arah kebaikan. Kerana mereka merasakan bahawa mereka kotor, dan tidak lagi boleh disucikan.

Ini adalah rasa berdosa yang silap, dan tidak sepatutnya.



Rasa berdosa yang sepatutnya

Rasa berdosa yang sepatutnya, adalah membawa kepada peningkatan diri.

Kita rasa berdosa, lantas kita bergerak mensucikan diri. Kita melakukan kesalahan, segera kita bergerak memperbaikinya. Rasa berdosa menggerakkannya.

Hal ini kerana, rasa berdosa kita sewajibnya perlu datang dengan iringan kefahaman dan kepercayaan bahawa Allah SWT itu Maha Pengampun, Maha Pengasih, lagi Maha Penyayang.

Tetapi kalau kita rasa berdosa, rasa diri kita ini kotor, tetapi pada masa yang sama kita menutup pintu hati kita daripada keampunan Allah SWT yang luas, maka kita hanya akan bergerak ke lurah kehancuran.



Allah dan kefahamanNya kepada kita

Allah adalah pencipta kita. Yang paling memahami kita adalah Dia. Dia adalah yang paling tahu kadar kemampuan kita. Dia adalah yang paling tahu akan keadaan kita. Allah itu Maha Tahu, sebelum Dia menciptakan kita lagi, bahawa manusia ini akan melakukan dosa. Memang Dia menciptakan kita demikian.

“Demi diri manusia dan Yang Menyempurnakan kejadiannya (dengan kelengkapan yang sesuai dengan keadaannya) serta mengilhamkannya (untuk mengenal) jalan yang membawanya kepada kejahatan, dan yang membawanya kepada bertaqwa.” Surah Asy-Syams ayat 7-8.
Maka adakah Allah sekadar menjanjikan azab siksa untuk yang ingkar sahaja?

Adakah Allah mendiskriminasikan pendosa sedangkan Dia memang menciptakan kita dengan kemungkinan untuk berdosa?

Tidak. Tetapi lihatlah apa yang Allah katakan kepada para pendosa:

“Katakanlah (wahai Muhammad): “Wahai hamba-hambaKu yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa; sesungguhnya Dia lah jua Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.” Surah Az-Zumar ayat 53.

“Sesungguhnya jika mereka ketika menganiaya dirinya datang kepadamu, lalu memohon ampun kepada Allah, dan Rasul pun memohonkan ampun untuk mereka, tentulah mereka mendapati Allah Maha Penerima tobat lagi Maha Penyayang.” Surah An-Nisa’ ayat 64.

“Dan (juga) orang-orang yang apabila mengerjakan perbuatan keji atau menganiaya diri sendiri, mereka ingat akan Allah, lalu memohon ampun terhadap dosa-dosa mereka dan siapa lagi yang dapat mengampuni dosa selain daripada Allah?” Surah Ali Imran ayat 135.
Nah. Allah itu memberikan ruang dan peluang kepada kita.

Maka mengapa perlu rasa berdosa sehingga tidak mahu bergerak ke arahNya?



Syaitan yang menipu

Di dalam hal rasa berdosa sehingga tidak lagi mahu melakukan kebaikan ini, kita tidak boleh lupakan ‘sahabat karib’ manusia yang sentiasa berusaha membawa manusia kepada kecelakaan akhirat.

Itulah dia Iblis, Syaitan dan kuncu-kuncunya.

Mereka ini mempunyai pelbagai taktik. Antaranya, menggunakan kepositifan untuk membawa kepada kenegatifan. Contohnya adalah apa yang kita sedang bincangkan.

Rasa berdosa adalah positif. Tetapi syaitan akan membisikkan kepada kita keputus asaan.

“Kau dah berdosa teruk ni, tak boleh patah balik dah ni.”

“Ini dosa besar ni, Allah memang dah tak akan pandang kau lagi.”

Dan kita akhirnya berlari pergi daripada Allah, daripada kebaikan, kerana kita merasakan bahawa: “Aku bukan orang-orang itu lagi. Aku dah tak boleh diselamatkan. Tak boleh patah balik.”

Sedangkan, Allah sentiasa membuka ampunanNya kepada manusia.

“Syaitan menjanjikan (menakut-nakuti) kamu dengan kemiskinan dan menyuruh kamu berbuat kejahatan (kikir); sedang Allah menjanjikan untukmu ampunan daripada-Nya dan karunia. Dan Allah Maha Luas (karunia-Nya) lagi Maha Mengetahui.” Surah Al-Baqarah ayat 268.


Adalah berbeza orang itu dan orang ini.

Namun, ada segolongan manusia yang keji. Mereka ini adalah pengkhianat.

Pengkhianat kepada rahmat dan kasih sayang Allah yang luas.

Mereka memang sengaja melakukan dosa, dan bertaubat dalam keadaan “Bila taubat ni, dosa haritu dah terpadam. Jadi, bolehlah buat lagi dosa. Nanti taubatlah semula.”

Dia melakukan dosa dengan sengaja, dengan perasaan bahawa dosanya itu tidak mengapa kerana nanti boleh bertaubat. Ini adalah pengkhianatan kepada kasih sayang Allah SWT.

Mereka ini berbeza dengan golongan yang rasa berulang kali melakukan dosanya, dalam keadaan benci kepada dosanya dan bersungguh-sungguh berjuang meninggalkannya.

Memang wujud isyarat bahawa Allah SWT menyuruh manusia berulang kali bertaubat. Tanda bahawa manusia ini memang akan melakukan kesalahan berulang-ulang. Namun adalah amat berbeza berulang-ulang melakukan dosa dengan sukarela, tanpa ada usaha-usaha mencegahnya, dengan terulang dosa kerana tertewas dalam perjuangan menentangnya.

Persoalannya, apakah kita menentang dosa kita? Atau kita menerima dengan tangan terbuka? Adakah kita merancang untuk menjauhi dosa, atau kita tidak merancang untuk menjauhinya? Nyata dua golongan itu punya perbezaan yang sangat ketara.



Penutup: Maka janganlah berputus asa. Bergeraklah ke arah kebaikan.

Maka janganlah berhenti melakukan kebaikan, hanya kerana semata-mata rasa berdosa. Rasa berdosa itu positif. Positif kerana ia memacu kita untuk beramal dengan lebih kuat bagi menebus kesilapan kita. Maka jangan kita negatifkannya dengan merasakan kita terlalu kotor untuk diampunkan.

Siapakah kita yang hendak melimitkan kuasa pengampunan Allah kepada kita?

“Allah telah menjanjikan kepada orang-orang yang beriman dan beramal soleh, (bahwa) untuk mereka ampunan dan pahala yang besar.” Surah Al-Maidah ayat 9.Dan ayat Allah SWT ini jelas menunjukkan bahawa, keampunan itu datang dengan beramal soleh. Rasa berdosa semata-mata tidak akan menyelamatkan kita. Jika benar rasa berdosa, maka sepatutnya kita meninggalkan kejahatan dan melakukan kebaikan.

“Sesungguhnya orang-orang yang beriman, orang-orang yang berhijrah dan berjihad di jalan Allah, mereka itu mengharapkan rahmat Allah, dan Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” Surah Al-Baqarah ayat 218.
Bergeraklah. Padamkan dosa kita dengan bergerak ke arah kebaikan.

Sesungguhnya Allah SWT itu ampunanNya luas dari jangkaan


**utk awk...maafkan sy jika sy tetap berpatah balik...maaf...sy sygkn awk..dan ingatlah..ALLAH sygkn kita lebih dr ini...bersama-sama kita berubah kearah lebih baik..:'(


**ada lagi pengisian yg related dgn topik ini...sebak membacanya
 :http://langitilahi.com/8945
: http://langitilahi.com/5917
: http://langitilahi.com/5112 ~50-50 Allah dgn Nafsu..



.................4

Assalamualaikum

sekadar perkongsian..yg mana pengisiannya aku temui dlm blog yg aku sentiasa nantikan entrynya..Allahseeker.blogspot.

sayu hati aku.;'(

Mereka kata aku ustazah kerana tudungku yang labuh dari tudungku yang sebelumnya.

Mereka kata aku 'alim kerana aku permergian aku ke usrah yang berkala pada setiap minggu.

Mereka kata aku warak kerana aku berstokin, ber'handsocks', berjubah.

Mereka kata aku solehah kerana acap kali aku post mengenai artikel-artikel ilmiah, dakwah & sebagainya.

Tetapi jauh di sudut hatiku,

mahu saja aku menangis sekuat hati bila terdengar bisikan-bisikan & suara-suara itu kerana aku tahu aku masih belum mampu mencapai tahap itu.

Sememangnya aku tahu kerana aku sedang bertarung dengan diriku sendiri.

ketahuilah bahawa ianya bukanlah mudah.

Hatiku, hanya Allah yang bisa memahami walaupun tak terungkap dengan kata-kata.

Aku masih & tetap akan terus merintih pada Dia kerana aku tahu aku masih berada di dalam lautan kekurangan.



Kadang-kadang aku tergelincir kerana jalan kehidupanku penuh dengan nikmat-nikmat.

Kadang-kadang aku terluka kerana jalan kehidupanku penuh dengan paku-paku kecil yang bertabur di tengah jalan.

Kadang-kadang aku terhantuk kerana jalan kehidupanku adakalanya terasa sempit.

Kadang-kadang aku terduduk sendiri kerana adakalanya aku kesunyian dalam meniti jalan kehidupanku yang aku sendiri tak tahu bila & di mana penghujungnya.

Ya Allah, moga mereka yang berada di sekelilingku berkehendak redha-Mu sepertimana jua aku.

Cintailah mereka-mereka yang aku cintai hanya kerana-Mu.

Aku begini bukan hanya untuk diriku tetapi untuk mereka jua.

Maafkan aku kerana kadangkalanya aku khilaf. Terlupa ke arah mana yang patut aku tuju..

Aku dalam proses 'mengambil hati-Nya'.

Aku dalam proses 'mengetuk pintu hati-Nya'.

Aku dalam proses 'menggapai cinta-Nya'.

Aku dalam 'proses' menagih redha-Nya'.

Umurku hampir mencecah 21 tahun tetapi sepertinya tiada apa yang sudah aku lakukan.


Sebak hati tatkala aku terbayang,

bilakah waktu terakhirku.

dimanakah tempat terakhirku.

siapakah orang yang terakhir berada denganku.

dengan cara apakah aku mengakhiri cerita hidupku

Ya Allah, permudahkalah saat-saat, detik-detik

waktu terakhir kami di atas dunia yang penuh dengan tipu daya ini.

Aaamiin Ya Rabb..
 
~setiap kali aku melakukan kesilapan, hati kecil ku selalu berasa bersalah dan malu dgn apa yg telah aku lakukan..namun kerapkali aku tewas...sehingga pernah aku merasa malu utk kembali kepadaNYA..namun...itu hanyalah godaaan dan impian syaitan yg tidak suka akan kembalinya kita kepada Allah Yang Maha Penyayang..
Wahai diriku...sudah la...cukup..kembali dan istiqamahlah kembali dijalanNYA..tambahkan ketaatan...hindari maksiat...Ya ALLAH..hati ku rapuh ya ALLAH..Kau kuatkanlah hati ini...tiada yang lain melainkan Engkau Yang Maha Pengampun..:'(
 
 

Tuesday, July 3, 2012

TAZKIRAH: Nisfu Sya'ban - Artikel pilihan

TAZKIRAH: Nisfu Sya'ban - Artikel pilihan: * - Kelebihan Malam Nisfu Sya`ban - Hukum Solat dan Doa pada malam nisfu Sya’ban - Hukum Puasa Selepas Nisfu Sya'ban - NISFU ...

~~Perkongsian ilmu...banyak nk kene tahu lagi ni...

Monday, July 2, 2012

UNGU - SurgaMU



**mood~~E.O.S mlm smlm..

genap 3 tahun~

Alhamdulilah...

16.06.2012...

Genap 3 tahun aku berkhidmat disini....duk jadi PPP nie dgn setia jayanya..alhamdulilah..

hari ni pun dah 2 julai 2012...time 16hb ari tu ada gak teringin nk post genap 3 tahun ni..tp xde kesempatan

**time tu sebok dgn META x dan program Menggilap MUTIARA..huuu~~good experience for me^_^**

so...pada hari ini la...aku post entry nie ea...**nak balik..tp hujan lebat..jadi post blog sat la >_<

tiga tahun..erm...baru2 ni pun aku ada sambut farewell staf otai dan plg byk membantu dr awal aku masuk smpai skg...en.abd rahman md sabot...dah pencen dia..alhamdulilah..sempat aku korek pengalaman dan tuntut ilmu yg ada pd beliau..35 tahun dia berkhidmat..pergh...lama kott....aku ni yg baru angka 3 ni pun dah macam..krik..krik..krik..hehhehe

kalau diingat2 semula time memula aku dtg dulu..hihihi..naif ja muke aku rasanya...tup2..kene pegang head lak tuh..library dah le ape pun xde..huhuh..menanges jugak aku dulu..cuma..aku bersyukur sgt..pengalaman yg aku dpt ni..bkn sme org dpt..peluang jd head di cwgn..library..bukan mudah especially bg fresh graduate mcm aku ni..huhuhu

mmg mencabar abes...rasanya kesian kt kengkawan dan mak aku especially sbb kene layan dgr citer aku time aku awl2 masuk keje dulu **skg pun sama..hahhaha*

asal tensen dgn meeting ja..kol....

asal nk marah ja..kol...

aduyaii...tu la aku...kelakar..24 tahun kot umur time tu...muda sgt rasanya..hehehe..mmg betul kata dr.tengku asmadi....pengalaman mmg x boleh dijual beli..tp boleh dikorek dgn pembacaan, dan networking(contact)...aku sgt bersyukur atas segala nikmat pengalaman aku selama aku berada di pilah ni..

mmg tak dinafikan, ada gak yg pahit..tp besenya..aku nk ingt yg manis2 ja...baru rasa besh..

hmm...tue jer la dulu..wat masa ni...nti smabung balik..lepas ni la edit letak gambo..kuikuikui

~~hati: sedih sedikit saat ini..tp xmengapa..ALLAH nk bg ingt banyak la tu...alhamdulilah..:'(