Friday, May 31, 2013

random#10#^_^



hee;)

random#9#bersatu

BERSATU-RAIHAN

Menjadi harapan utk ku menyaksikan
umat yg bertuah ini
KEMBALI BERSATU HATI

buangkan yg keruh 
ambillah yg jernih
tiada yg lebh berharga
selain dr perpaduan

LUPAKANLAH SEGALA PERSENGKETAAN
HUBUNGKN KEMBALI TALI PERSAUDARAAN

KERNA ORG BERIMAN
ITU BERSAUDARA
SALING BERTOLONG BANTU BERKASIH MESRA

AGAR GENERASI KITA
DI MASA HADAPAN
BANGGA DGN APA YG KITA WARISKAN

MENJADI HARAPAN UNTUK KU MENYAKSIKAN
UMAT YG BERTUAH INI KEMBALI BERSATU HATI

BERSATU KITA TEGUH
BERCERAI KITA ROBOH
YG BERAT SAMA DIPIKUL
YG RINGAN DIJINGJING SAMA

SEPAKAT MEMBAWA BERKAT
ASAS HIDUP BERMASYARAKAT
AMALKAN HIDUP YG SIHAT
SELAMAT DUNIA AKHIRAT




haaa..tetiba kan
eh..
assalamualaikum
alhamdulillah utk sehari ini:)

xsbr sgt nk citer la ni
heheh
tetiba je smgt lebih
aduyaiii
dengar lagu ni
mmg kasik bikin SEMANGAT

plg xtahan dgn time yg
AGAR GENERASI KITA DIMASA HADAPAN tu
hmmm
dulu aku selalu gak pk
awat la aku ni suka benor dgn menda program mcm ni
smpai bila kan
sat g dah berkeluarga?
haaa..mcmana

haaa...itu mmg selalu dipikirkn
risau juga
tp..bila ingt balik
ALLAH pasti punya YANG TERBAIK utk kita
inshaaALLAH
dgn niat utk mendidik
diri dn mrk mrk itu
aku akn teruskn
waahhh
mood mmg nk berjuang je skg
haa..tp la ni
berjuang tu dah jd aspek luas ya
dgn familya juga berjuang ya
heee
dgn diri sendiri apatah lg
dgn msyrkt tu mmg la
amboi..msyrkt..heheh..mcm apa je

lagu ni menenkankan pd aku
utk tidak berputus asa
dlm melakukan apa yg sdg aku lakukan
dan 
sentiasa beringt
NIAT UTAMA utk melakukan perkara ini

pg td, ustz tu pun ckp
antara perkara yg boleh kita pnjgkan/ sedekah/ wakaf ialah ILMU
yup
duit dn harta tu pasti dah
tp antranya ialah ILMU
sb tu aku xnk give up
selagi aku belum menjadi hak insan yg halal buat ku itu
aku akn berusaha utk saham akhirat aku ini
nti dah mempunyai produk sendiri
hehe
trainee la saham akhirat sndiri pula
tp rasanya bersama-sama la trainee diluar juga
:)

moga aku SENTIASA BERINGAT
APAKAH TUJUAN UTAMA INI
JIKA PERNAH TERJATUH
TERLUPA
TERGELINCIR
TLG ingtkn aku.
ALLAH..aku mohon, ingtkn aku ketika aku terlupa
hanya ALLAH shj tmpt kita bergntung

minggu - minggu skg mmg lain buat aku
jika tidak, aku lah yg plg sibuk dgn MDs/MMS
hee..tp kini
aku sdg menguruskn hal keluarga
tak mengapa
krna ALLAH juga telah meletakkan percaturan yg terbaik ini
tidak bermakna aku akn berputus asa
doa masih boleh diutuskn
semoga kalian berjuang di landasan yg benar
nikmat pahit, gembira dan penat berprogram itu lah yg akn mendewasakan kita
bukalah mata
bukalah hati
bukalah minda
bukalah dan act wisely
biarlah apa shj yg kita buat itu
krn ALLAH
jika belum terjadi demikian
oh..dun worry
its never late to change it ;)
reset niat
reset minda
reset tindakan
terus kpd yg lbh baik
agar segalanya tidak sia-sia:)

ok.
tetiba nk ckp
utk bakal suami sy yg sy tak tahu lg siapa
nti kalau awk la kan
*tak tahu siapa ya..hih*
maaf ya
sy mmg mcm ni skg
tp nanti
awk jgn la stop plak sy dr buat semua ni..hahah
boleh x request mcmni*nti terus xde yg sudi..kekeke*
sy mmg PASSION nya ini
tapi..haa..sat naa
xla kata sy 100% focus kt sini bila dah ada awk nti
cuma sy mta awk faham ja
mmg ni la sy
yg xabes2 smgt waja begini
hihih
harap terima seadanya sy
sb nti sy surely kene dgr ckp awk kan:)
krn kunci syurga sy pd awk.
ok.tu je
sekian
terima kasih

^^


Tuesday, May 28, 2013

random#8#jalan pulang

assalamualaikum

alhamdulillah
masih diberi kesempatan utk kita bertaubat 
dan berubah
kembali kpd NYA
:")

lama jugak x updated ni
byk nk citer
tp dlm byk2
rasa nk ckp pasal ni dulu

JALAN PULANG

hmmm
bukan mudah ya utk seseorg itu
membuat U TURN
setelah dia tahu
mmg apa dia buat sblm ni salah
dosa
dan mmg kene buat uturn

kdg2..dah wat dah
tewas lg
bangkit balik
tewas lg
waahhh
bosan la nk uturn
biar je la jahat terus
ALLAH mana nk terima org mcm ni dah
HAAAA..tu dah SUKSESS DAH KEJE SYAITAN TU
astagfirullah
bykkn istighfar
ALLAH MAHA PENGAMPUN
yakinlah dgn pengampunanNYA
berubahlah
berubahlah
jgn takut utk mencari jalan pulang
tp takutlah jika jalan pulang tu kita xnmpk dah
huhu
astagfirullah
:"(
 minta jauh dr semua itu

kita ni
nk berubah
mmg besar cbrnnya
tp
mohonlah kekuatan dr PEMBERI KEKUATAN
YAKNI ALLAH
TIADA LAIN
KECUALI DIA
ALLAH shj yg tahu apa yg kita rasa
betul...
:"(

tp
USAHA
TINDAKAN
ADALAH PD KITA
kita yg kene byk ambil tindakan
kita yg kene lawan NAFSU kita tu
bisikan syaitan tu
percayalah
bila kita tekad
kita pasti boleh
dgn izinNYA
:")

sehingga kini
alhamdulillah
byk yg telah berlaku dlm hidup aku
dan aku telah byk dipertemukan dgn mrk yg juga byk mengajar aku
kepada kalian yg sdg mencari jalan pulang
usah gusar
percayalah pd kata hati yg sentisa ingin kembali kpd fitrah kita
iaitu kebaikan
dan kembali kpd ALLAH
usah gentar
biarlah pandangan manusia itu
krn
pandangan ALLAH jauh lg penting
istiqamahlah
istiqamah dgn sehabis baik
sy juga masih membaiki diri
sehingga selalu merasakan diri ini tidak layak sama sekali utk dijadikn tmpt rujukan
sgt rasa x layak:"(
tp
ALLAH sentiasa menghantar mrk ini
sbg salah satu tarbiyah kpd sy
supy sy ingt apa yg sy kongsikan
spy sy ingt apa yg sy pesan dan ckp
ALLAH
betapa besar kuasaMU..

semoga hati-hati kami yg sedang mencari jalan pulang ini
ditetapkan dijalanMU
terimalah taubat kami
terimalah doa kami
dan usahlah KAU palingkn hati kami dr cahayaMU..
:"(
sesungguhnya
kami semua hambaMU yg lemah

ayuh
kita hargai bulan rejab ini
sebagai persediaan awl kita utk mghadapi ramadhan
mgknkah ramadhan kali ini
ramadhan yg terakhir buat kita
:"(

Friday, May 17, 2013

random#7# ;)


*let picture talk*
:')

random#6# alhamdulillah

assalamualaikum

alhamdulillah
masih diberi peluang utk bertaubat dn menjadi lebih baik disisiNYA

7 Rejab 1434H
Jumaat
Sebulan dua hari sudah
sudah berlalu 
utk aku telah berada di uitm jengka ini
:)

alhamdulillah
dgn segala macam yg berlaku pd aku minggu ini
alhamdulillah
hari ini
byk juga yg aku perolehi
lebih lg sebenarnya
membuka mata hati minda
 :')

mmg aku juga seperti manusia lain
bila dtg tsunami dugaan tu
astagfirullah
mmg agak penat
dan rasa mcm..ALLAH...mampu ke aku ni..dtg lg?serentak lak kaco perasaan ni
hihi
mgkn sbb faktor umur makin byk ni
ok la sikit
tp
still juga...hihi
ada tergelincir
huuuuu:'(

tp
di penghulu segala hari ini
aku rasa 'rasa' itu
'rasa' yg mcm hmmm..mmg selama ni ada juga
tp 'rasa' itu mgkn agak tenggelam
didalm diri aku
astagfirullah
mmg benar
hijrah itu perlu utk kearah kebaikan
aku dipanggil
utk menyertai xtvt itu oleh mereka
mgkn ini titik permulaan
utk aku perbaiki lg
segala yg perlu aku baiki dr awal mula pertama mula
:')
tiada istilah terlambat
ayat-ayat suci AL-QURAN itu
mmg menenangkan
dan mmg
WAJIB utk kita pelajari selalu
alhamdulillah
aku dipertemukan dgn mereka ini
*nmpk mcm mereka ni nk trk aku lak..hihi..padahal pd mulanya, aku mmg nmpk depa ni ok*
ALLAH tlh buka mata aku
utk lihat semua ini pula
terima kasih ALLAH:')

banyak yg tlh jadi dlm minggu ini
aku juga bisa jatuh
bisa lemah
tp
aku tahu
ALLAH mmg sentiasa ada
ya ALLAH..berilah kekuatan pd diri ini utk terus istiqamah
dan utk terus berjuang dijalanMU

setelah sekian lama
aku turun ke situ
berkongsi
memberi peringatan utk diri ini juga
lama sungguh rasa nya tidak menunaikn solat di situ
apatah lg
sebagai imam
astagfirullah
setelah sekian lama
tempat itu juga
yg menghadirkn ras getar itu
aku masih belum layak utk diberi penghargaan seumpama itu
aku masih belajar
sedang baiki lg
sedang...
ALLAH..
aku rasa diri aku sgt kerdil ketika itu
tp..aku terima juga
sebak juga rasa
tmpt itu byk mendidik aku
utk mjadi lbh baik
disisiNYA
aku akn berkongsi selagi mampu
mmg aku tidak sebaik mereka yg lain
tp
aku akn cuba
selagi mampu
waaa...sedih lak rsa..hahha
rasa yg pelik ni
aku bersyukur
krn
mmg ada hikmahnya penghijrahan ini
PASTI
JANJI ALLAH ITU PASTI
lakukanlah segalanya keranaNYA



sb syg..
kerna concern:)
kita kene jaga saham kita kat sana
jom kita didik diri
jaga diri
dan
SEMOGA hati-hati kita
terus berada dijalanNYA
:')

*SEKIAn^^
 

Tuesday, May 14, 2013

rejected?

assalamualaikum

alhamdulillah
dgn semua yg telah kita perolehi skg

rejected?
alhamdulillah
rasa sebak mmg penuh di hati
penuh di mata
aku xdpt tipu apa yg aku rasa
meskipun mmg pernah aku lalui prosess ini sebelum ni

ketika aku apply TPM
rejected
krn?
transkrip batch kami masih tidak tamat belajar
aku menangis bagai hujan lebat x terkira lah
hihih
atoy saksi time tu
aku tahu result aku mmg tiada masalah utk aku dpt tmpt dlm TPM itu
tp
kerna ketika itu
ALLAH masih belum izin kan aku mndpt apa yg aku mohon itu
krn
percaturanNYA jauh lebih baik dr apa yg aku rancgkn
itu PASTI:')

skg
rasa itu kembali lg
bila aku ingin memohon 
biasisiwa utk smbung master
rejected
krn?
byk juga yg aku lihat disini
mmg pihak berwajib x tolak secara direct
tp
aku boleh fikir sndiri
dan sebak
sedih
hujan sekali lg melanda diri
bukan krn aku marah
sb tidak dilepas kan
tp krn
aku rasa sgt kerdil
kerdil nya
dan aku pasti ALLAH punya perancgn lebih baik lg utk aku
juga utk kali ini
PASTI:')

sedih
pasti sedih
plan asal aku
sebelum 30
aku mesti ada master
astagfirullah
mmg tidak mustahil utk aku dpt
part time aku boleh apply
namun
aku mmg mahu apply cuti belajar
ats sbb aku sendiri
ALLAH
rasa ditolak itu
org lain semua akn ckp
aku kuat
aku leh go through semua ni
dn pasti akan ada lg
betul
aku mengaminkan apa yg mrk katakan
mak ckp'Adalah sbb ALLAH tak bg lg tu'

mmg betul
krn aku tahu
sebenarnya
ALLAH mmg akn bg aku cbrn dulu
sebelum aku dpt apa yg aku mahu itu
nmpk mcm aku dpt semua menda yg aku dpt mudah kan
owh..dun judge a book by its cover
hahahha
tp xpe
kerna ALLAH tahu
aku mmpu
sbb tu
ALLAH bg begitu :')

so fara
be strong
stay strong
and berbaik sangka lah pd ALLAH
PASTI
ALLAH PUNYA PERANCANGAN itu JAUH LEBIH BAIK DR DIRI SENDIRI
dun have any doubt about it:')

terima kasih ALLAH
Terima kasih krn masih mmberi nikmat kpd aku
walaupun aku sering berlaku salah pdMU
astagfirullah
:'(

rasa sedih ini mmg baik
krn ianya mmpu mengetuk hati kita
agar sedar
agar sentiasa beringat
siapa diri kita
yg tidak punya apa-apa ini

terima kasih ALLAH
:')

*hari ini juga hari terakhir bg kak siti dan ayoi berada di uitm jengka
*hari ini juga byk perkara yg berlaku pd diri aku
*semua dtg hari ini
*tarik nafas*
senyum
^_^

Allah tahu
tahu aku mmpu
sb tu DIA bagi:')
semoga kekuatan terus ada
krn
aku juga manusia biasa
manusia biasa 
yg perlu kekuatan
drNYA
moga aku bisa kuat
 :")


Friday, May 10, 2013

#random#4-keputusan.

assalamualaikum
 
alhamdulillah
diberi peluang lagi utk kita bernafas dgn FOC
dan bertaubat kepada NYA
 
salam jumaat:)
mlm ni adalah malam 1 Rejab sudah
ada lg dalam 61 hari untuk menemui Ramadhan Kareem
 
 
.
Ya Allah, berkati kami pada Rejab dan Sya'ban. Sampaikan kami ke Ramadhan. Amiin.
 
 
ok
sekarang masih lg demam musim result
yer la..baru smlm kot
tp aku ni lak dpt demam lain
hihi
demam nk setlekan pasal permohonan nk smbung master anjuran KPT
nk kne wat proposal weh
ALLAH
nebes terus..hahahha
lama kot tinggal menda cenggini
dgn nk setlekan dokumen sini sana
tarikh tutup?
haa..15hb ni
aku tahu pasal ni pun dr maz, alhamdulillah
ALLAH byk bantu utk aku dpt info ni
so, bila nk apply online tu, nmpk mmg senang
tp
kat sini
aku la kne positif nya
mind set diri sendiri
buat satu-satu dan make sure hantar pada hari selasa yer fara..
aku pilih UIA setakat ni utk tmpt sambung master tu
nk g overseas sgt, tp mmg mak x bg la
xpe la, lgpun kalu aku g, sape nk jaga mak kan:)
xsalah pun duk dlm
phD nti la...hihih..leh g dgn incik husband
waaaa...verangan..hahahha
aim je..phD tu mcm dah termasuk dlm list lak..hahaha*sblm ni aim smpai master je*
kalau x pun, nk amik second degree
ada la
kne letak matlamat ni:)
 
okay
x abes dgn nebes nk setlekan master
kene buat keputusan lak
utk amik English course kt UIA juga
hahhaa
kelakar
sb aku dgn kak nani cam blur2..nk amik apa ni
kelas ni weekend je
tp kami nk amik gak
and ats nasihat dan pndgn kak asz:)
aku pilih public speaking
waaaa...seyes takut
mmg aku terfikir nk amik public speaking..tp rasa mcm..waah..ko giler ke apa fara..hahha
aku bkn la bgus sgt pun
mmg byykkk kne improve in English ni lagi
time stdy mmg la sbb mmg guna pun
ni..dah mcm..krikkk..krikkk..
haa..so..bak kata kak asz..'abes tu farawa ingt yg nk dtg kelas tu semua dah pandai la..kalu dah pandai, xyah amik kelas dah..'waa..mmg laaaa
aku pun pk gak mcm tu
sb x pandai la
sb takut la
sb nk enhance confident level ni la
aku kene amikkkkk
yaaaa
kene amikkk lorhhhh
ko udoh2 la selesa nya
hamekkk kene dgn kak asz td
hihihii
lama dah x kene mcm tu..asik aku je yg bagik kannnn..hahahha
sekali tepek ats muka..best juga:)
syukran kak^^
 
so, since esok ada jd fasi, maka, kak nani la yg akan tlg daftarkan..
die amik gak
hmmmm
aku pun still kene mind sett diri ni
so fara, DONT BE AFRAID TO MAKE MISTAKE
that's why we need to learn and life long learning:)
go for it and do ur best!!
faitinggggg!!
 
wah..tetiba aku rasa mcm lain je
hahahha
aku harap
aku doakan
*tolong doa juga ea*
semoga aku dpt biasiswa KPT ni
moga dgn cuti belajar nti, aku dpt jd lebih baik
dan lebih baik lg disisi ALLAH
owh..sila jgn tnaya sy soalan yg x berkaitan ya
*mmg ada org tnya pun..hahha*
ALLAH masih belum smpaikan rasa itu
sehingga kini
sy mohon
moga ALLAH pelihara
dia yg sy doa itu
dan semoga sy menjadi hambaNYA yang lebih baik
 
*rasanya.mmg betul la..sebenarnya sy pun tahu..hihi.bila kita dah niat dan letak sesuatu matlamat itu..kita akn ke arah itu dan mohonlah agar ALLAH sentiasa mudahkn jalan ke arah tersebut:)
 
moga segalanya lebih baik
moga ALLAH redha:')
 
 
sekian, salam jumaat
dan salam 1 Rejab:)

Thursday, May 9, 2013

R.E.S.U.L.T

Assalamualaikum

alhamdulillah, masih lg diberi nafas percuma pada hari ini:)

erm, hari ini bagi pelajar diploma UiTM
hari yg mgkn sgt gembira
gembira
sedih
sgt sedih
dan mgkn tiada rasa apa-apa
*sy tahu mmg ada yg tak rasa-apaapa ini..hihi*

okay
bila keluar result ni
semua org akan nebes juga sebenarnya
ye la
usaha kita
main kita
penat kita
apa yg kita buat
ni la masa nk tgk
kannnnn
:)
tapi
bila keluar seperti yg disangkakan
cepat je kita
wahhhh..alhamdulillah, berbaloi usaha aku selama ni
tp
kalau tak seperti yg dijangkakan
sedikit sebanyak
mesti kita akn rasa
hmmm..xpe la, nk buat cm ner, ni je yg rezeki aku dpt

ok
sy nk respon utk yg dpt SEPERTI YANG TAK DIJANGKA KAN
owite
mmg tu rezeki kita
dgn usaha yg kita usaha
mgkn kita rasa kita dah usaha yg terbaik
tp sebenarnya masih belum smpai lg masa utk kita mengecapi kejayaan seperti mrk yg lain
bukan ALLAH xnk kasik
tp ALLAH simpan dulu:)
jadi, kita kene sentiasa bersangka baik dgn ALLAH
ada la tu mana-mana yg kita buat yg kita kene muhasabah balik
mgkn kita ada terkasar bahasa dgn lecturer kita ke
kita dtg kelas lmbt ke
tak g kelas lgsg ke
meniru dalm test ke
meniru time wat assgment ke, biasa la kann..copy paste tu
hmmmm
dgn mak ayah kita 
dgn kawan-kawan kita
sdgn org sekeliling kita
semua tu jom kita audit diri balik:)
dan baiki
ada sebab ALLAH tak bg lg kita rasa itu
ada sebab ALLAH bagi kita result mcm tu
mgkn kita x sangka pun,
'kenapalah teruk sangat ni'??
aku dah solat
aku dah ngaji
aku dah jd baik pun dr diri aku sebelum ni
tp kenapa
kenapa mcm ni yg aku dapat
ok*tarik nafas dalam2 dulu*:)

ALLAH sedang memberi kita tarbiyah utk SABAR
utk sentiasa SABAR DALAM BERSABAR
tahu
mmg senang ckp
xrasa x tahu
yup
tahu juga tu
tp
siapa kita ya nk mempersoalkan KENAPA tu tanpa melihat diri kita semula
dah solat?alhamdulillah..mgkn ada lompong lg dlm solat kita
dah ngaji?mgkn kita mngaji utk apa selama ni?
dah stdy?dah itu, dah ni?
ALLAH..
ALLAH tak pernah kejam dgn kita sbnrnya
TAK PERNAH LANGSUNG
kita je yg byk menzalimi diri kita sendiri
:'(
tanpa kita sedar, byk kita zalimi diri kita
tanpa kita sedar, betapa BANYAK NIKMAT LAIN yg ALLAH dah bg pd diri kita yg sering lupa PADANYA
kita ni biasa bila susah
baru nk mencari DIA
bila senang?
kita mcm lupa-lupa sikit
sy x ckp org lain, diri sendiri pun sama juga
astagfirullah
astagfirullah
:'(
jadi, bila dtg APA YG TIDAK KITA INGINKAN INI
rasa SEDIH ini
ianya akan membuatkn kita tersentak
dan menilai semula
audit diri balik
apa yg kita perlu baiki
utk menjadikan DIRI KITA LEBIH BAIK DISISINYA
krn apabila kita menjaga HUBUNGAN DENGAN ALLAH (H.D.A)
ALLAH akan sentiasa menjaga kita
ianya bermula dgn diri kita juga
sudah la mempersoalkn kenapa begitu
kenapa begini
kenapa dia yg xsolat tu dpt dekan
kenapa die yg free hair tu dpt ANC
kenapa die yg teruk tu dpt itu, dpt ini
sudahlah
teruk dimata kita
mgkn mulia disisi ALLAH
dan
kita perlu bersyukur
krn
mgkn dgn rasa sedih ini dpt menDEKATKAN DIRI KITA LEBIH LAGI DENGAN ALLAH
ayuh kita audit diri kita semula sesama:)

bagi yg dpt cemerlang itu
bersyukurlah
ALLAH masih memberikan nikmat kejayaan itu kepada kita
nikmat yg kita perlu bersyukur dan beringat
beringat agar tidak riak
tidak alpa
dan tidak lupa diri dgn kejayaan yg pinjaman ini
bersederhana lah
Alhamdulillah
syukur dgn nikmat result cemerlang itu
sy tahu rasanya
dan sy juga tahu rasanya bila xdpt apa yg dicita
cuma
kdg2, kita kene sentiasa ingat
bahawa
NIKMAT ITU DUGAAN juga
ianya mnjadi dugaan bila kita angkuh
dan alpa bahawa segala nikmat itu adalah pinjaman drp ALLAH
pinjaman yg ALLAH boleh tarik bila-bila masa sahaja
astagfirullah.

maka
untuk kesimpulannya
kita perlu bersyukur dgn apa yg telah kita dapat
masih ada masa utk kita baiki
masih belum terlambat
segalanya
terpulang pada diri kita
kita nk berada di zon yg sama
atau
keluar dr zon lama kita itu
:)

#untuk batch khemah besar--alhamdulillah, kalian semua dah habes:)moga segalanya bermanfaat..owh..sy mmg rindukan setiap semua anda itu:')
selamat terbang ke lapangan dgn redha ALLAH mnjadi keutamaan kita

#untuk blok terchenta--SM4
alhamdulillah utk semester lepas
moga kalian mnjadi lebih baik bg semester hadapan, jaga blok elok2, jgn noty2, jgn degil2..hiduplah dgn harmoni..nti sy dtg melawat ya..---waaa..yg ni lg rindu..sobs:')

#untuk MPP dan seki MPP sy*haha, mantan ya fara--alhamdulillah
kalian dah berusaha yg terbaik
ALLAH sdg mengajar kita erti perjuangan yg sebenar.nak buat menda baik mmg bukan mudah, tp ianya tidak mustahil
teruskan perjuangan krn ALLAH
sy sntiasa menyokong kalian semua:)

#untuk kurkur--awk tahu apa yg sy sentiasa ckp:)
apapun jadi, we will go through all this together.
dun worry, both of us know that u can do it
its all bout time and management:)
and most important things; redha ALLAH dan work hard + smart for future^^

sekian, terima kasih
hahahha..panjang giler kot
 

Wednesday, May 8, 2013

random#3


 turn back or u-turn.
tahu
bukan mudah
tapi
kita kene juga buat
kerana
ALLAH Maha Pengampun
yakinlah dgn rahmat pengampunanNYA
dan berazamlah utk tidak mengulanginya lagi
taubat
itulah key point nya
moga taubat kita diterima ALLAH
jgn pernah mengalah utk berpatah ke jalanNYA
dan kuatkanlah langkah mu
krn 
syurga itu mahal harganya:')
 

Ingatlah
kesedihan itu
kesakitan itu
kepedihan itu
sementara sahaja
kita rasa itu yg terbaik
tp
ALLAH lagi tahu
ALLAH tahu segala yg terbaik utk kita
bersyukurlah ketika diuji
bersyukurlah ketika senang
bersabarlah dalam bersabar
moga ALLAH redha:')




tiada satu milik kita
ingat tu fara:'(


#thanks#

bedah majalah#1

Assalamualaikum

Alhamdulillah atas nikmat taubat yg masih ALLAH berikan kepada kita hari ini
ok
bermula dari saat ini, sy nk wat sharing apa yg sy baca
#bedah majalah dan #bedah buku
heeee
moga ilmu itu boleh dipanjangkan dan boleh ingat balik apa yg dibaca kannn:)

untuk first pembedahan ini
sy nak share daripada MAJALAH SOLUSI ISU 55
moga bermanfaat :)

TAK KAN TIDAK MAHU

Tawaran ganjaran daripada cukup banyak. Kerjanya mudah, pulangannya mewah.
Tiada risiko kerugian.
Satu-satunya kerugian adalah dengan tidak mengambil tawaran tersebut
Apakah tawaran itu??jom kita saksikaannn...^^

1.  TAK KAN TIDAK MAHU...Dekat dengan ALLAH?
"Saat yang paling hampir seseorang hamba dengan Tuhan ialah ketika dia bersujud. 
Maka perbanyakkan doa(ketika itu)"-Riwayat Muslim.

2.TAK KAN TIDAK MAHU..berada dalam penjagaan ALLAH?  
"Sesiapa yg mengerjakan solat Subuh, maka dia berada dalam jaminan ALLAH" (Riwayat Muslim)

3. TAK KAN TIDAK MAHU...dosa diampunkan sekalipun 
tidak terkira banyaknya?  
"Sesiapa yg mengucappkan : 'SUBHANALLAH WA BIHAMDIHI' setiap hari 100 kali, gugurlah segala kesalahannya (yang kecil), sekalipun sebanyak buih di lautan."(Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

4. TAK KAN TIDAK MAHU...doa dimakbulkan? 
 "Tiada seorang Muslim yang mendoakan (kebaikan) untuk saudaranya tanpa pengetahuan saudaranya, melainkan malaikat berdoa :'Semoga bagimu yang seumpama itu'. (Riwayat Muslim)

5. TAK KAN TIDAK MAHU...ALLAH berselawat untuk kita? 
"Sesiapa yang berselawat ke atasku sekali, ALLAH akan berselawat ke atasnya 10 kali". 
(Riwayat Muslim) 

6. TAK KAN TIDAK MAHU...dipermudahkan jalan menuju ke syurga? 
"Sesiapa yang merentasi jalan demi menuntut ilmu, maka ALLAH akan permudahkan untuknya jalan menuju ke syurga".(Riwayat Muslim)


7. TAK KAN TIDAK MAHU...dibina untukmu rumah di dalam syurga?  
""Tiada seorangpun hamba yang mengerjakan 12 rakaat solat sunat selain solat fardhu setiap hari, melainkan ALLAH bina untuknya sebuah rumah didalam syurga".(Riwayat Muslim)


8. TAK KAN TIDAK MAHU...pahala berqiamullail dan berjihad?  
"Sesiapa yg solat Isyak berjemaah, seolah-olah dia berqiamullail separuh malam. Dan sesiapa yg solat Subuh berjemaah, seolah-olah dia berqiamullail sepanjang malam."(Riwayat Muslim)


9. TAK KAN TIDAK MAHU...pahala berpuasa, berqiamullail dan berjihad?  
 "Orang yang menanggung keperluan wanita janda dan orang miskin seperti seorang yg berjihad fisabilillah, berqiamullail tidak henti-henti dan berpuasa tanpa berbuka". 
(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

10. TAK KAN TIDAK MAHU...pahala berterusan walaupun 
setelah meninggal dunia? 
Wakafkan harta untuk membina masjid atau sekolah, didiklah anak menjadi anak soleh, dan sebarkan ilmu walaupun dengan menghadiahkan sebuah buku kecil.
"Apabila matinya manusia, terputuslah segala amalannya kecuali tiga; SEDEKAH JARIAH, ILMU YANG DI MANFAATKAN  DAN ANAK SOLEH YANG MENDOAKANNYA".(Riwayat Muslim)



#moga kita semua mengambil tawaran ini.
pesanan keras utk diri sy yg mudah lupa juga
sekian, moga bermanfaat ^^   

Tuesday, May 7, 2013

#random 2#sedih lak tetiba..hahah

assalamualaikum
ok

tetiba rasa mcm ni
astagfirullah
lama  dah xrasa mcm ni..pelik juga
patut xrasa apaapa
ok..xde la sedih sgt
hahha
ckp berbelit dah

sikit la kot
haa..nk duk pk bebukan la tu
hey
stop it fara
nk compare diri lg?
whats for???
alooooo
past is past..dah.fullstop
no need la..
ko pun dah move on kan

hmmm..
mmg la..xrasa apa pun
tp td je
mcm ouchhh sikit
xpe la
hihi..sikit je 
ok je lg..haha
yeahhh
come on
sebelum ni lg teruk ko pnh kene kan
xkn la skit  cmni pun nk terjejas ke
ehh..xde la...td je..
Allah nk aku ingt la tu
ingat yg aku ni byk lg kekurangan
bkn di mata manusia yg dikejar
tp..di sisi NYA
huuu:'(

aku pun manusia biasa juga
bisa jatuh 
bisa menangis*seLalu*hahah
bisa tergolek
bisa tergelincir
tp bila sekali masuk lubang or gaung tu
mmg xnk dah
xnak
its not easy to get up
nk merangkak bangun balik
jalan dgn bdn yg kotor
then mndi
cuci semua
mgkn baju tu xleh pakai dah
dan nk walk like nothing happend
hmmm
without    
kuasa dr Allah
tnpa izinNYA
mmg takkan boleh la
tp
kita as hamba yg hina ni..kne la minta
wat uturn
susah??
owhh..harusss laa...nak syurga kan
nak jannah kan
xkn mudah kita nk dpt kan..:"(
nikmat tiada nilai tu...
kehidupan hakiki kita tu
sobs:'(

so?
tggu apa lg fara?
sedih lg?lempang nakk?hahaha
xla..astagfirullah
okay je..cuma pelik juga sb rasa tu dtg kan jap td.

chill.first aid kan ada..heee
first aid kekal--AL QURAN
first aid jiwa--SOLAT
--ZIKIR
haa..nk ape lg..boleh kan letak ubat sendiri :')
haaa..peringatan la tu
bykkn amalan
tu..bulan mulia dah lg 64 hari
xnk wat pe2 ke..hihu..okok.
so..lets prepare utk ramadhan
toksoh pk yg lepas la dah
udoh lorrr..
baikkk
lgpun..kan ada kekura dn rerama nk kne jaga
haaa..tu lg satu
jaga bebetul
ingat
go with flow..ye...ye..tahu..nk  syg mcmana tu ingat dahhh..heee^^
syg itu tidak membawa jauh dr Allah
tp mnjdikn kita lebih baik dgn cara yg DIA redha:)

okay..ni first time blog dr hp..hahaha..
semoga segalanya lebih baik
utk sy
dia 
dan kita:)

Friday, May 3, 2013

random#1


 
past..
Everyone has their own past. And the past is not to be judged, but to be learned.
future..
no ones know bout it..but, we still can make DU'A and have faith in ALLAH
present..
lets do our best :)
 
 
 
 

 
istiqamah.
 
 
 
haaa..ni mmg betul
appreciate EVERYTHING before late
appreciate everything
not expect everything taw
:)
 
 
#thanks#