Wednesday, July 24, 2013

random#23# 15 ramadhan


bismillah
alhamdulillah
dgn nikmat oksigen, dan kehidupan
dan peluang bertaubat hari ini
alhamdulillah


alhamdulillah
utk PERBEZAAN KETARA bagi 15 ramadhan 1433H 
dgn 15 ramadhan 1434H
ALLAH
:'(
betapa aku malu
betapa besarnya rahmatMU
betapa besarnya
KEKUASAANMU
ALLAH
aku sgt malu
pada tarikh yg sama
aku pernah
tewas begitu sahaja
dgn cinta yg tidak pasti
dan pada tarikh ini jugalah
aku mengambil keputusan utk pergi
dr smua itu
bukan mudah utk aku
tp
dgn izinMU
aku mmpu dan telah pun berada dalam kehidupan aku sekarang
alhamdulillah

dimulakan hari ini dgn segala yg terbaik
namun
dugaan hati menjengah juga
mungkin
mungkin kali ini juga
pd tarikh ini juga
aku perlu
pergi
dr apa yg itu
walaupun tiada apa2
namun
sebelum hati aku mjadi lebih sakit
dek kerana ego
dan ego
ego 
ego
maka
aku dah rasa
cukuplah
terima kasih
mmg awk sgt mengajar sy
utk berhati besar
tp
sesunguhnya
sy perempuan biasa juga
bisa rasa semua itu
tp x mengapa
kerna 
sy memilih
utk jd LUAR BIASA
maka
inshaaALLAH
segalanya akn lebih baik
dgn izinNYA
awk teruskanlah dgn segala yg awk rasa betul itu
yg awk rasa semua itu
sy akn doakan yg terbaik
sekian
terima kasih


utk itu
sahaja
sekian

*terima kasih tak terkata kpd semua yg berada disisi sy selama ini*
sy syg kalian semua
krn ALLAH
:")



Monday, July 22, 2013

random # 22# al- fatihah

bismillah
alhamdulillah dgn segala nikmatNYA
sehingga 13 Ramadhan ini
alhamdulillah
moga kita lebih mnhargai ramadhan ini

ALLAH
dugaan demi dugaan melanda dia
dia yg antara sy rapat
sy sgt terkejut dgn pemergiaan bonda nya
al fatihah
:'(

masa dia bgtau 
'cik fara, mak sy dah tak da"
ALLAH
bila jannah
"sat td"
aku mmg xleh tahan
xleh
lebih2 mak
ALLAH
mmg tiada lain lah
mak itu satu2 nya mak kita
dan ALLAH duga dia
setelah dia kehilangan kakaknya yg tersyg
kini ibunya pula
subhanallah
mmg sesungguhnya
MATI itu pasti
adakah kita mengmbil iktibar dr MATI itu

ya ALLAH
aku tahu
dia sgt sedih
dia adik bgsu
dan mak
mak dia dah xda
aku sgt sedih bila
dia meset
'cik fara, sy dah xda mak'
ya ALLAH ketika itu juga
aku rasa mcm nk peluk dia terus
astagfirullah
mmg bukan mudah
kita diuji dgn kehilangan org plg kita syg
aku pun xleh nk ckp apa
krn insan itu adalh emak
:'(

tp
yg pasti
aku kene kuat juga
utk ada dgn dia
dia mmg jenis pemerhati
dan agak pendam apa yg dia rasa
tp xpe
itulah dia yg kami kenal
dan yg kami syg
aku syg dia
seadanya dia

jannah
sy tahu
semua ini tidak semudah yg dikata
tidak semudah yg dilihat
dan tidak semudah yg dilalui
namun
kita perlu berpegang pd janjiNYA
ALLAH tidak pernah kejam dgn kita
dan ALLAH lebih sygkan mak dr kita semua
mak kembali ke rahmatullah ketika ramadhan yg mulia ini
kita kene sama2 doa
doa
doa
semga roh mak sentiasa dicucuri rahmat ALLAH
dn ditemptkn dikalangan org yg soleh
sesungguhnya..ALLAH lebih sygkan mak..

dan kita
sbg anak
kitalah kene jadi saham akhirat bg dia
mudahan dgn kita sbg saham akhirat dia
mak ditmptkn di syurga jannah sana
sama nama dgn awk
:')

sy mgkn tak dpt tlg byk
tp
sy ada
utk awk :")

syg awk krn ALLAH
syg kalian semua krn ALLAH
moga ALLAHs entiasa redha dgn apa yg kita lakukan

alfatihah utk arwah mak jannah
yg telah kembali ke rahmatullah
pada 20 Julai 2013 bersamaan 11 ramadhan 1434H
semoga roh arwah sentiasa berada dikalangan org soleh
dan semoga keluarga jannah sntiasa dirahmati ALLAH selalu:")

 sy syg awk krn ALLAH
inshaaALLAH :') 

Thursday, July 18, 2013

random#21# janji manusia kottt#



bismillah
Alhamdulillah
masih lagi diberi kesempatan utk kita bertaubat kpdNYa
alhamdulillah
utk peluang kita masih berpuasa
dan bertemu ramadhan kali ini
alhamdulillah :')

ok
sebenarnya
niat dihati
sgt byk menda nk share
tp
tuntutan kerja byk mybbkn xdpt nk share*padahal alasan je*
hahah
yer la
nk tulis ni
kene mcm ada mood sket
wuuu

ok
since mood dah ada
sb?
hmmm
ashraaf muslim kawen lain
whatt??
calm down gurls
heh
aku tgk reramai giler pmpuan wanita hawa kt luar itu myatakan doa yg baik2 especially for dr.dayana yakni isteri first si acap itu*opss..hehe, pngil acap je lah ek
hmm
bese la
kita pempuan ni mmg mudah tersensetip skit bab2 mcm ni
especially poligami ni
nah
lagik la
kalau wat perang time ni, surely mood pmpuan berkobar2 lah
hhahahah
aku tahu la
aku pmpuan gak kan :p

ok
bila tahu citer ni
biasalah
since depa ni selebriti
maka semuanya akn mdpt perhatian*dn mereka juga berjaya mdpt perhatian aku yg dah lama xamik port sgt pesal retis ni*
padahal menda ni dah bersepah jd pd org lain, tp sb retis kan..maka inilah
hmmm
since dat, maka depa dpt la 'luahan hati dr.dayana*tak tahu la original ke tak.
yakni isteri first acap itu
mmg sedih la
pmpuan mana yg xsedih tu
mcm tipu je la kannn
cuma mcm
hmmmm
mmg la kan
soal jodoh
soal rezki
soal anak
seme ni bkn keje kita
tp keje ALLAH
pd aku*personally*
ALLAH sdg mengajar dayana dan keluarga dia(ayah dia ada respond sedih psal 
acap punya action ni)
tentang sabar
tentang janji ALLAH yg pasti
aku tahu
senang la ckp
sb aku bujang lg
owhh..sabaq naa..aku xckp senang tahu
sb mmg susah pun
bkn xmelalui as wife
tp as anak
hmmm
ada la experience tuh
maka, pada aku
melihat kpd saksi didepan mata aku
pd aku,
melihat kepada sme yg telah berlaku sebelum2 ini dn kes acap dayana sakinah ini..kesimpulannya tetap berbalik kepada
                                                                            'PERGILAH CARI ALLAH'
CARILAH CINTA HAKIKI ITU
PASTI AKAN TENANG
bukanlah bermakna
bila susah bru cari
takkk
tp
bila susah
kita carik lagik lebih
abes..xkn nk jauhkan lg??
hmmm
 mmg kita kene cari kekuatan
kekuatan itu pula mmg xkn dtg der dr manusia
sure
confirm!
ada la manusia tlg
family
kengkwan
kaunselor ke
apa ke
tp
still
bila kite seseorg, mmg kita akn sedih balik, dn mmg yg boleh bg ketenangan HAKIKI itu hanyalah ALLAH:')

its not easy
yup
its need time
of course
but..
still
need to take action
ALLAH
aku pun tgk dpn mata
by time
kita akn jd lebih kuat
kita akan rasa yg mmg dunia ini jambatan utk kita ke sana
redha lah
tabah lah
doa lah
pasti
kalau bukan sekarang
6 tahun lg?
10 tahun lagi?
hikmah yg mmg kita sbg hamba ni takkan tahu
sobs:'(

bila aku tgk
mmg dayana akn down giler gaban lah
dan  semestinya second wife and acap akn dihentam berterusan
oleh manusia
yup
manusia akn ckp
tp
yg penilai utama?
ALLAH
adakah adil itu ada?
adakah krna apa perkahwinan itu dilakukan?
cinta lama?
kene buatan?hmm..mcm2 lah
mmg tak salah lgsg poligami ini
tp yg salahnya
cara tuh
tu la yg mybbkn org pndg islam dn poligami ini tak baik
sb?
kita sndiri lah yg buat menda tu jd x baik
bak kata kapten hafiz time konvensyen fiqh wanita ari tu
org2 mcm ni la yg mmberi impak negatif pd yg berpoligami
haaa..
tu org berpengalaman dlm poligami berckp tuh
ehem!

and utk second wife, wan sakinah tuh kan
sila terima yer apa yg anda dah pilih ini
apa shj yg mdtg
samada +ve or -ve, kene harung jugaklah
sb mmg dah tahu, ni lah lumrah as second wife
kecuali
anda mmg dipinang sendiri oleh first wife
dan keizinan itu mmg diberikan kpd suami itu
 org akn non stop talking bout u, but if u getting stressed or whatever it is, remmber, its ur choice;)
so, face it ya!*senyum*

wahh..pnjg berjela kan
mcm aku dah kawen je
haah, mmg aku tak kawen lg pun
cuma
ada la experience utk share menda mcm ni..dr org sekeliling kita, dan mgkn diri sndiri
dan kita boleh belajar dn ambil yg mana baik dn yg mana tak baik, kita jdkn sempadan

mmg bukan mudah
bila perempuan itu dimadukn
tp lg sakit
bila ditipu
dan dtinggalkan begitu shj
alasan demi alasan mmg akan ada
kesalahan semua akn jatuh pd si isteri
itu skrip tetap nya
namun
biarlah
biarkan
kerna dunia ini mmg tidak pernah adil
takkan adil
yg adil itu HANYA ALLAH
ALLAH MAHA ADIL.
disana
moga peroleh
payung emas
syurga
dan ketenangan hakiki
dr CINTA HAKIKI
YAKNI
CINTA ALLAH SWT
:')

kpd semua, biarlah apa yg jd pd mereka ini
kita ambil iktibar
muhasabah
dan beringt
sesungguhnya tiada yg psti didunia ini
tiada
kecuali
janjiNYA
surat cintaNYA
kpd kita selaku hamba ini..
sobs:'(



sekian, sy nk balik
mak dah tggu
adik pun dah tggu

moga ramadhan kali ini lebih baik utk semua




p/s-- to dr.dayana, keep praying..baiki hubungan dgn ALLAH..ibu ayah, dan suami..
mmg bukan mudah..tp dia ttp suami anda..
bertenanglah
dgn mencapai cinta ALLAH
kebenaran pasti akan terlihat jika kita dipihak yg benar
mgkn bukan disini
tp disana pasti juga
jagalah hbgn dgn ALLAH, anda akn brtmbh kuat kelak
percayalah akn jnjiNYA

sekian, terima kasih

**edit skit..maaf ats kekhilafan diri * 

Monday, July 1, 2013

random#18#postmotem utk 4 tahun lalu.....

assalamualaikum

alhamdulillah
masih diberi peluang
utk kita bertaubat
dan beribadah kpdNYA

ermm
ok
ni mmg speechless sbnrnya
okay
*take a deep breath*
smileeeeeeeeeeee^_^

ok
minggu lepas adalah minggu yg pnjg jugak buat aku
travel sini sana
dan ari ni aku berjaya lalu pulang dr s.alam ke jengka
tnpa lalu pilah wehh
hehhehe
yeahh..alhamdulillah
*tepuk bahu sndiri*
yer la...dah la redah sesorg..dan x sesat..dgn izinNYA
dan dgn guide line dr kak sally..hihi..guide line tu tulis dlm hp taw..without talian hayat
lega sgt
so
pah ni..buleh la lalu pulang dr s.alam terus:)

ok
sbnrnya, bukan tu yg nk citerkan..hihi
nk ckp pasal lain
hmmm
pasal yg wat aku rasaaaa bersalah..speechless dan..krikk..krikk..krikk..hmmmm

ok
mcmana ek
aku tahu
aku mmg ada salah aku
surely lah
tp
aku xsgka sbnrnya
mcmana ek
time tuh
aku x pikir lgsg pasal menda ni
tp aku mmg kawan je dgn semua org
dan dia adalah yg paling baik yg pnh aku jmpa
antara yg plg baik la
yer la
dr part one
smpai part six kot
duk wat assgment bersama
selain dr benerdine anak moris tuh,*she also one of my best teammate*
die la yg sbr dan gigih berusaha bersama utk sepanjg assgment degree dulu

ok
hmmm
mmg la
hint dr dia tu ada
tp aku ni jenis
setakat hint
yg xbape nk clear
hahah
mmg aku cam xnk amik port sgt
yer la
xnk sakit
dan xnk perasan kan
susah nti
dah la member 
sat g kang konflik bagai
haisshhh..kusut aku dibuatnya
haaa..tu la yg aku pk dulu
then
aku wat bese je la
xde aku reject
or
say yes
kekonon expect die akn stay la kot..ye la..kalau suka, mesti dia tggu kan..hahhah
tu la..pikir sgt org tggu
last2 aku dpt taw die dgn adik angkt die
haa..xpe la
 xkan aku nk mrh lak kan
cuma bila kami borak2 semula
and raised up back case ni
tu la baru aku marah dia
xla marah apa sgt..cuma aku geram
bila die duk kata aku reject die
'eeee..mana ada reject la...tp aku pun x kata aku on..haaa..tu la yg berlaku
pd side aku mcm tu la
tp side die aku x taw la
sb end of our conversation tu
kami mcm..'hmm, xpe la, mmg jodoh kita as frenz and teammate je la'
ok la kan
sb aku mmg appreciate dia as my best frenz and also rakan sperjuangan yg sgt baik

tp
yer la kan
itu side aku
huhuhuhu
side dia
???
haaa
aku lak jenis bila aku dah ckp dgn org tu
seperti diats, kira mcm aku dah setle la kan dgn org berkenaan
huhuh
tp tu pd aku
pada dia?
sobs
aku la kot yg jahat tuh
hmmmmm
maaf
maaf
maaf
maaf
maafkan aku kalau aku pnh wat ko sakit hati dulu
maafkan aku kalau aku x alert lgsg dgn apa yg ko pnh ckp kt aku dulu
maafkan aku kalau aku pnh marah dn ckp emnda yg wat ko rasa x best
maafkan aku kalau aku ada wat ko rasa mcm..hmmm
dan
maafkan aku
sb aku bukan kawan terbaik ko...

sobs:'(
sobs:'(
hang tau x
aku speechless giler bila hang ckp mcm tu kt kenduri ari tu
yer la
aku pelik sgt
awat lgu ni
awat hang nk ckp lg menda dah lepas
hang pun dah ada org kan
so??
hmmmm
tp
bila aku pikiq balik
mgkn ni utk aku la kan
hang mgkn nk aku belajaq byk dr semua ni
xpe la
aku terima
walaupun ianya mcm
*dush--air setelaga kene kat muka aku kottt*

aku minta maaf betul2 ni
sepanjang kita berkawan
berkerjasama
mgkn aku pnh termain2 lebih2 ke
apa ke
aku mta maaf naaa
aku tahu
hang pun dah move on
cuma aku la
aku rasa mcm aku teruk betul
sb langsung x alert
dan x take port
hang pun tahu kan aku time stdy mcmana
sebok dgn stdy dn pgram ja
huhuhu
family aku pun aku kene commit time tu
so, mmg aku x bukak byk ruang utk menda mcm ni
tp
bila hang ckp lagu tu di hari perkahwinan hang
haiyaaa
die jadik mcm lain mcm skit
hahhahah
bukan sb aku nk kat hang ke apa
cuma
aku rasa mcm
waaaaaaaaaaaaaaaaa.....jahatnyaaa aku duluuuuuuuuuuuuuuuuuuu
dahla hang duk petik lak nama org lain
maksudnya bukan hang jaaaaa
haaaaaaaaaaaa
jahat betul aku ni
sobs
sobs
;'(
maaf sgt

mmg teruk la aku kene dgn makhluk pusar dua tu sepanjang jalan pulang dr kenduri
waahhhh
everything make me think back
think back
recall back
not for turn back
bcoz its impossible
but
for future
hmmmm
might be
i need to do something
and learn a lot

thanks to u best frenz, best teamate, best rakan perjuangan
and
for everything
minta halal ya
aku tahu
hang dah jmpa yg betul2 terbaik utk hang
mesti la kan
kalau x, x la aku g kenduri hang
hihih

aku doakan hang bahagia hingga syurga
bahagia bersama dia
yg mmg terbaik utk hang
:)

maafkan aku utk yg lepas2 itu
moga aku amik pengajaran dr semua ni
tp aku still kawan hang kan
kawan dgn bini hang sekali
heheh
ada bby nti, jgn lupa habaq mai lak
dan plg penting
hang kene mai kenduri kawen aku nti
bilaa?
hang doa je la ek..heheh
aku pun x taw bila lg ni
doakan yg terbaik utk aku naaa

ok
sekian
itu shj
aku kene bykkkk alert
dan alhamdulillah
selepas semua yg berlaku
pahit dn bergelumang dgn lumpur dulu
telah byk mbuka mata aku
aku bsyukur dgn setiap yg berlaku
dan moga setiap yg berlaku itu
menjadikan aku
lebih dekat dgn DIA
lebih menginsafi kelemahan diri
dan lebih sedar diri sendiri*kalau xsedar lg, lempang laju2*
bahawa
diri ini hanyalah
seorang hamba yg lemah
dan kene byk beristighfar

*senyum xperlu kata apa-apa*

p/s--bila byk dpt ignorance dr org yg aku concern tu, aku rasa mcm, hmmm..ni la antara karma yg ko kene rasa, so?besarkan hati dn terimalah seadanya semuanya ini...
keep calm and smile :)