Monday, October 28, 2013

random#29# atas nama cinta :')


Tika mata di uji manisnya senyuman
Terpamit rasa menuju harapan
Dan seketika terlontar ke dunia khayalan
Hingga terlupa singgah perjalanan
Tersedar aku dari terlena
Dibuai lembut belaian cinta

Rela aku pendamkan impian yang tersimpan
Enggan ku keasyikkan
Gusar keindahannya merampas rasa cinta
Pada Dia yang lebih sempurna

Bukan mudah bernafas dalam jiwa hamba
Dan ku cuba menghindarkan pesona maya
Kerna x upaya ku hadapinya
Andai murkaNYA menghukum leka

Di atas nama cinta pada yang selayakNya
Ku nafikan yang fana
Moga dalam hitungan setiap pengorbanan
Agar disuluh cahya redhaNya

Biar sendiri hingga hujung nyawa
Asal tak sepi dari kasihNya
Kerna sesungguhnya hakikat cinta
Hanya Dia yang Esa

Di atas nama cinta pada yang selayaknya
Ku nafikan yang fana
Moga dalam hitungan setiap pengorbanan
Agar disuluh redhaNya

Serahkah hati ini dengan cinta hakikiki
Sehingga kurasai nikmatNya syurgaNya cintaNya


*UNIC^^

 
bismillahi rahman ni rahim
 
alhamdulillah
untuk semua peluang bg kita kembali pdNYA
:')
 
ok
rasa nk sgt tulis ini
utk diri sendiri
yg dah lama simpan rasa ni
astagfirullah
okay
aku kene admit menda ni
hahahha
mmg kene doa banyak kali ini
 
sebelum ni mmg dia yg sy
tgk dr jauh
jauh sgt itu
no fb
no phone number
thats good
alhamdulillah
 
ok
then
bila kita terjumpa org yg seakan2 dia
kita akn rasa mcm
alamaakkk..
haaa
rasa itu mbuatkn kita lg ingt pd dia yg sorang itu
ok
xpe
so
ni nk kne handle balik emosi ni
hahahhaha
so..
zasss
teringt lagu ni
yup!!
pada aku..lagu ni sgt menyedarkan aku
'tersedar aku dr terlena..dibuai lembut belaian cinta??
rela aku PENDAMKAN IMPIAN YG TERSIMPAN
ENGGAN KU KEASYIKAN
GUSAR KEINDAHANNYA
MERAMPAS RASA CINTA
PD DIA YG LEBIH SEMPURNA
 
sgt
maka..utk dia
 
'Ya ALLAH, jika dia adalah yg terbaik utk diri ku, keluarga ku, keturunan ku, agamaku, duniaku, akhirat ku dn jika dialah org yg boleh bersama-sama dgn ku dlm mengistiqamahkn diri dijalan ini,
KAU dekatkanlah hati kami
kuatkanlah jodoh kami
satukanlah kami dgn ikatan yg halal dan sah disisiMU
pada masa yg terbaik buat kami
namun ya ALLAH,
jika dia bukan yg terbaik utk diriku, keluarga ku, keturunan ku, agamaku, duniaku, akhirat ku, jalan dakwahku,
KAU berikanlah yg terbaik buat kami
berikanlah yg terbaik buat kami dlm menempuhi kehidupan ini
temukanlah kami dgn insan yg terbaik buat kami
moga kami peroleh keredhaanMU
 
amin
amin
amin
 
 
mcmana nk ckp ek
dgn dia ni
mmg xpenah kenal lebih pun
*die lg la tak tahu aku ni sapa..hahhaha*
tp..xpe..
just keep make dua
if him, maka akn mudahlah jalan kami
if not..
maka akn adalah insan yg terbaik utk kami
yup
kami
sb aku xleh pentingkan diri aku
utk rasa NAK MEMILIKI dia
sedangkan aku tidak punya apa2 hak pun
maka
aku perlu berlapang dada
dan teruskn berjuang
dlm mencontrol perasaan ini
hahahahha
 
Bukan mudah bernafas dalam jiwa hamba
Dan ku cuba menghindarkan pesona maya
Ternyata bukannya ku hadapinya
Andai bukannya menghukum mereka
 
Kan....
cuba
berusaha
ini baru betul2
inshaaALLAH
moga segalanya yg terbaik buat kami
 
berusahalahhhhh!!!^^
 
p/s--dia tak kenal sy
dia xtahu dn sy tahu die tak terfikir apa yg sy fikir ini
dia seorg yg bercita-cita tinggi
sedang berusaha mjadi lebih baik juga*melihat dr jauh begitulah*
moga dia terus thabat
dijalanNYA
kernaNYA
 
 
sekian.
 
*mood:balik program dgn org2 hebat...fuuuhhhh~
rasa byk betul nk kne baiki lg ni
kene carik byk ilmu lg ni farawa!!^^
hwaitingggg!
 
 
 
 
*nah*
tepek kat dahi
dushhh!!
 
*yg kt bawah ni pun sama*
dusshh
 

 
"JODOH".. Dimana saya bercerita dengan IBU.., "ibu, ada seorang kakak ni lawaaaa sangat. Tapi tak kawin lagi. Umurnya dah 30 tahun. Alim, baik, dah macam macam usaha dia cuba ibu, tapi masih satu pun macam tak datang melamar. Dia sangat gagah tau ibu." ibu hanya mampu tersenyum. Ayah juga.

Saya hairan. Kenapa?
Lalu ibu kata,"Mungkin jodohnya dengan kematian."
Terkedu. "Maksud ibu? Dia dah nak meninggal?"
...
"Bukan lah.. Maksud ibu, mungkin jodohnya yang ditetapkan oleh Allah tu sudah bertemu dengan kematian. Atau mungkin belum, tetapi hampir kepada kematian. Allah "simpan" dia. Mungkin kalau dia kawen, dan husbandnya meninggal, dia menjadi seorang perempuan yang lupa pada Allah? Sebab awak kata dia alim kan? Mungkin dia terlampau sayang dan tak boleh terima? Allah boleh je kawin kan diorang, tapi kan Allah kata, Allah kasi ujian kepada hambaNya yang mampu sahaja. Mungkin dalam soal ini, Allah tahu dia tak mampu nak tanggung. Jadi, Allah kasi dia ujian lain, dengan tak kahwin.
Oh,jadi sekarang saya faham, kenapa makcik umrah tu tak kawin, dan Allah tarik rasa nak kawin dekat dia. Ya, baru saya faham.. "mungkin jodoh makcik dengan kematian"

ibu sambung lagi.."jadi jangan berharap sangat untuk bertemu jodoh. Bukan ibu cakap, jangan tak fikir langsung pasal jodoh, tapi jangan terlampau "gila" kan tentang penemuan jodoh. Serahkan pada tanganNya. Menjadilah yang solehah.

InshaAllah, kalau ada jodoh dan rezeki itu, datang jugalah ia kepada kamu.
Remaja zaman asyik fikir tentang jodoh, kahwin awal seronok. Tak pula diorang nak fikir, mati awal tu macam mana? Hish. Takut ibu. Kalau anak-anak ibu meninggal awal, entah apa yang hendak diorang persembahkan kepada Allah. Jodoh dengan kematian itu sayang, sama tarafnya.

Tapi dalam memikir soal jodoh, kematian itu juga harus selari. Kerana jika hanya fikir tentang soal jodoh, kemana pula persiapan akhir kamu kelak? Jodoh takde takpe, amal takde macam mana pula? Ingat tu. Jodoh tu, orang kata "bonus" kepada setiap hambaNya untuk tambah pahala lebih lebih bagi wanita. Tapi amalan? Ia sendiri sendiri, sayang"
Saya diam. Betullah.
Kita ni, asyik nak jodoh jodoh, kawin kawin.
Kalau dalam Luh Mahfuz tu, pasangan saya tu ajalnya awal, maka saya punya jodoh tiada. Sebenarnya ada, cuma Allah tarik awal. Maka, takkan sepanjang hayat saya nak tunggu jodoh turun dari langit? Sedangkan "dia" yang Allah hantarkan tu sudah bertemu awal dengan PenciptaNya?

Kredit :
Fatin Nabilah Musanif


 
:)

 
:')
 


Thursday, October 10, 2013

random#28# REcall back~

bismillahi rahman ni rahim
alhamdulillah
dgn semua yg kita telah perolehi shingga hari ini
 
alhamdulillah
:)
 
ok
ni ngah rest dr sesi ceramah hari ini
hari ini hari berbengkel
'bengkel pengurusan acara dan istiadat konvokesyen UiTM Pahang'
haaa
penceramah adalah puan Azida azmi
barangsiapa yg pernah jd PM zmn dahulu kala
sure kenal puan azida ni
sapa x kenal mmg pedooh sgt laa
hehehe
die agak tegas dn grg gak la
hahahha
aku pun takut dgn die dulu
tp die baik
dn nmpk nk mendidik produk uitm ni
 
nk dijadikan citer
apa semua yg die ckp ari ni
kebanyakan nya mmg die dah pesan time studnt lg
cth
CHECK CHECK DOUBLE CHECK
haaa.
mmg aku terbyg2 la kak olie duk ckp mcm tuh dulu
hahahha
tp bila dgr die ckp pasal
extra work dan work hakiki ni
aku rasa mcm
waaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
alhamdulillah
ada jugak
masih ramai kot
org mcm dia ni
yer la
yg mmg syg uitm
dan uitm dihatiku sebenar2 nya
sobs
:')
*terharu*
 
aku mcm kdg2 penat dn naik menyampah dgn pihak2 tertentu yg konon nya syg sgt kt tmpt die berkeja tuh
tp sbnrnya
huhh!!
sdg menggunakan utk kepentingan peribadi!!
choiiiiiiiiiiiiiii
sedih taw
sedih!!
 
so bila dgr puan azida ckp mcm ni
kira mcm
wah
alhamdulillah
moga ramai lg yg mcm ni
amin
 
yer la kan
aku ni nk kata tak darah purple..tipu sgt
nk kata beria benor pun xde la sgt nk compare dgn org lain tuh
apa sgt yg aku dah beri balik pd uitm pun
cuma
aku syg uitm ni
syg aku sb aku rasa uitm ni byk peluang
byk sgt potensi
jika dipolish
dan digunakan sepenuhnya dgn sebaiknya
ok fine
mmg studnt ni ada yg lemah la
pandai sgt
dan tengah2
so?
kita as pendidik ni la kene  install software pd mereka
yerrrrr
aku tahu
ni keje parents
yer aku tahu
ni keje pensyarah
yer aku tahu juga
depa ni dah jd buluh dah
bukan rebung lg haaa
habess??
nak bior jeee
nk tgk jee
aku xckp la org lain
aku ckp org yg punya lapangan dn platform di uitm ini
hmmmm
cer pk balik
kita ni dah keje taw
dah dpt keje tetap
dn berpencen
so kita kira lepas la...kira ok la
depa yg muda2 ni sb depa yg degil
yg xdgr ckp la
yg apa lg
betul..aku xkata depa betul seme
tp depa pun
xseme salah!
so
kita ni
selagi mmpu*kalau lecturer lg la peluang kalian besaq dlm mndidik ni*
usaha sehabis baik
mana ruang yg leh kita install
kita install
mgkn xsemua dpt
tp mgkn juga xsemua xdpt
mgkn bukan sekarang mereka rasa apa kita ckp tu betul
or kene pd mereka
or bekalan utk mereka
tp nanti?
heyyy..sapa kita nk kata org tuh xkn berubah or takkan jd lebih baik lg lepas ni..
kannn :)
 
dan juga satu hal lagi
nak install softwre tu
bukan main taram je
ada cara nya
ada tempoh masa nya
kene kasik SABAQQQQ LAAAA
nak instant result???
heh
senang buat duit weh
kita sdg mendidik manusia taw
bukan robot
bukan perabot
apatah lg mainan...
maka
kene la sbr
RASULULLAH s.a.w adalah pendidik terbaik yg kit aboleh jdkn cth
aku ternmpk di tv hijrah ari tu
pasal pendidik dn mndidik ni
astagfirullah
astagfirullah
kalau kita yg dilapangan ni rasa duk hebat sgt...tlg jgn perasann!!!!!!!
tlg la
Rasulullah tu dah berjuang lebih lg drp kita
dah la tu
Rasulullah itu sendiri adalah cth terbaik utk kita
huhuh
Rasulullah sgt sbr dn punya akhlak yg sempurna
nk banding dgn kita?
ALLAH..sedar diri la sgt kita ni
kasik cermin besaq skett
usahlah rasa sudah cuup bagus
nauzubillah
tu syaitonirajim sdg menjalankan strategi tuh
huhuh
maka kita perlu lawan
muhasabah balik
moga segala yg kita buat itu
semata-mata kerna ALLAH
dan utk kebaikan ummah
dan juga mengikut sunnah Rasulullah
:')
 
bukan mudah jd pendidik
kerna kita turut sedang mendidik diri
bukan mudah mendidik diri
kerna antara perjuangan terbesar adalah melawan diri sendiri
namun
mengapa mesti kita pilih
utk melakukan yg terbaik
mengapa pilih jalan ini
mengapa??
kerna kita tahu
antara saham disana adalah melalui jalan ini
melalui lapangan ini
sy sendiri
mgkn tidak punya rzki lg utk menjadi seorg pensyarah
namun
sy msh diberi peluang dn rezki utk memberi dilapangan sy sendiri
maka
sy perlu byk mengisi juga
utk menjadikan diri ini lebih baik
bukan kerna utk mendidk itu
tp mmg perlu menjadi lebih baik drp sebelum ini
smata-mata kernaNYA
 
moga ALLAH berkati usaha kita
moga ALLAH redha
 
 
jom!^^

 
nauzubillah:'(
 

 
amin :')
 
 
p/s--tiada lain.
let picture talk :)
 
 
 
 
 
 


Wednesday, October 9, 2013

random#27# AIR BATU CAMPUR

Bismillahi rahman ni rahim
alhamdulillah
setelah sekian lama
fuhhhhh!!!
buang habokk
cewahh..cam lama sangat je kan
actually
byk menda nk share
sgt byk
tp trigger utk aku tulis ari ni ialah mcm2!!
hahahaha
 
sb mcm2 sgt..
maka aku kene muntahkan semua ini disini
kekekekeke
 
owite
nk ckp pasal penghargaan.
"ala cik fara penat la..seme menda yg sy buat..seme org tak nampak..org tak appreciate punnnn..org tak tahu punn..sy bukanlah apa..tp kdg2 fed up gak"
ok
krikk
krikk
krikkk
 
haaa
fed up??
nk fed up dah kenapa
nk marah dah kenapa
nk geram vegang dah kenapa
come on..kata awl2 dulu buat semua ni kernaALLAH
buat smeua ni sbb nk ilmu
sbb nk pengalaman
then??
once its turn to something that u dislike
u disagreed?
u rasa fed up
hahahaha
apa sebenarnya niiiii
 
hmmm
sy taw
kita semua manusia biasa
hamba
yg ada turun naik iman kita
sb tu
kita ni perlu berpaksi pd TALI ALLAH
kerna dgn TALINYA sahaja..kita akan kuat
kita kan bangkit semula
sedih penat marah letih
itu mmg makanan kita
yg telah pilih jalan ini
bro sis
tak de org paksa kita utk berada dijalan yg asing ini
mgkn ada yg memperli
mengapa perlu bersusah payah di jalan ini
sedangkan kita tak peroleh apa2 pun
haaa
nah!!
apa yg kita nk jwb waktu ini
bila ditujukan soklan mcm ni
adakah kita sekadar bertutur baik dihadapan mereka tp hati kita juga bersetuju dgn apa yg mereka katakan??
astagfirullah
jalan ini
jalan yg kita pilih
jika benar kernaNYA
jika benar kerna ALLAH semta-mata..
mengapa perlu kita terkesan dgn kata2 dn perasaan ini...perasaaan begini?
 
bro sis..
apa pun jalan yg kita pilih
ketahuilah semuanya dtg dr ALLAH
yup kita semua tahu
tp tindakan kita dijalan itu
adakah kita check back?
kerna apa
kata2 manis kita
kata2 marah kita
kerna apa?
kerna apa?
semak semula
audit semula
moga ALLAH redha
moga keredhaan ALLAH itu mjadi yg utama
 
perjalanan masih jauh..masih pnjg
namun..jika kita mudah sgt merasa puas
mudah sgt merasa diri telah hebat
meraskaan diri mampu berlari kuat
namun persediaan nya ??
tiada
hanya mengharapkan bantuan mereka yg bersama kita
sehingga bila
smpai bila tuuuuhhh???
 
kita perlu sentiasa muhasabah diri
kerna syaitonirajim kerap kali akn menggunakan tekniknya yg bijak utk menyesatkn hati kita
utk membolak balikkn hati kita
utk membuatkn kita rasa kitalah yg terhebat
kita suda cukup baik
kita semua betul
astagfirullah
astagfirullah
astagfirullah
 
sy merasakan..jika kita merasa begitu
cepat2 lah kita beristighfar
ingt kembali
apa sgt yg kita dah buat nk banding dgn para sahabt?
nk banding dgn sultan al fateh
nk banding dgn siti khadijah
apa sgtt yg kita buatt....
yg kita dah buat dilapangan kita sendiri..
apa?
apa?
cer tnya balik diri..xperlu la rasa gah sgt
we r nothing
if
segalanya kerna nama
if
segalanya utk menunjukkn kita mmpu buat
if segalanya adalah utk penilaian manusia
 
astagfirullah
astagfirullah
astagfirullah
 
kerna apa shj yg kita lakukan
tuturkan
fikirkan
adalah dgn izin ALLAH
kita ni tiada apa2 sbnrya
sudah la hidup didunia ini sementara shj
tp kita masih lalai
masih perasan lama masa kita disini
bekalan kita disana apa?
nanti?
smpai bila ek
smpai bila nanti tu..
 
astagfirullah
rasanya itu je lah utk masa ini
nk pulang
moga kita semua thabat dijalanNYA
 
*thabat = teguh/tetap*
 



 
 
 
p/s--masih jauh perjalanan ini
moga ALLAH redha:')