Friday, November 22, 2013

Ahmad Ammar Ahmad Azam *new 2*

bismillahi rahman ni rahim

alhamdulillah
28 tahun 3 hari
alhamdulillah utk umur shingga ini
byk lagi yg perlu aku buat
sgt byk
bila mcm2 dah jd dlm hidup ini
perkara plg utama yg perlu dirisaukn ialah
bekalan kita disana nti
cukup kah
dah la hari2 buat dosa
istighfar pun xbyk mana
nk perasan hebat dah?
org suka pun sbb ALLAH tutup aib taw
hmmm
maka dgn ini
proses pembaikan pulih dn pembeljaran berterusan sedang terus bermula
moga ALLAH redha

baru2 ini wave 'al marhum Ahmad ammar Ahmad azam sdg meniti di fb dan lama sosial lain juga
pd aku
subhanaallah
mmg sgtsgtsgt jauh
utk berada seperti arwah ahmad ammar ahmad azam
byk yg perlu dibaiki
dipelajari
diexplore lg
namun satu je
yg aku rasa
kita semua boleh buat dilapangan kita sendiri
CINTAI ALLAH
BUAT SEGALANYA KERNA REDHA ALLAH
DAN NIATKN SYAHID DLM HIDUP KITA INI SBG PENGAKHIRANNYA
ada org kata kt aku jauh sgt nk letak ahmad ammar as bench mark tu
tp aku pk balik
mmg betul la kata kawan aku tu
cuma
pd aku
kalau utk kita sedar diri lebih sket
bila kita duk rasa diri kita hebat sgt
tuuhh
sat g banding dgn arwah ahmad ammar ni
haaa
kan rsa mcm perasan je
bukan apa
utk kita ni jgn perasan hebat sgt
kan bila dpt post or power mcm mudah rasa hepi kan
hmmmm
check back
pe je kita dah wat sbnrnya
kalau kita rasa kita hebat..sgt ramai yg lg hebat
xperlu rasa nk bangga sgt.
sederhana dlm rasa diri itu
tp dlm perjuangan
do ur best
and do it just bcoz of ALLAH
inshaaALLAH.
janji ALLAH kan pasti :')
maka, untuk post kali ini
aku share apa yg kawan arwah share
moga bermnafaat
al fatihah utk ahmad ammar ahmad azam.











Cerita tentang Allahyarham Akhi Ahmad Ammar.

Bismillah...

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Oleh krn rmai yg brtanya dan ingin mngenali lebih dekat siapa Al-Marhum Ahmad Ammar Bin Azam yg baru2 ini mnggemparkn ummah dgn pemergian beliau mnghadap Ilahi. Maka sy sbg sahabat spengajian beliau di Turki brasa brtanggungjwab utk mmperkenalkn serta mem 'promote' kn sgl kebaikan yg beliau prnah lakukn smasa hayatnya mudah2an ia dikira ilmu brmanfaat yg dtinggalkan beliau (yg mana pahalanya brterusan shingga kiamat). Harap kpd siapa yg baca, baca lah smp tamat. Maaf ia agak pnjang dan akan mngambil masa paling kurang 20 minit dgn bnyak ayat yg x trsusun.

Beliau ntara student Msia trawal ( beliau batch ke 2, sy ke-4 walaupun smp skrg student msia d Turki x smp 35 org pun) yg mlawan arus perdana apabila mmilih Turki sbg destinasi pngajian setelah SPM. Sbb tu kami pggil beliau Abg Long. Agak aneh, seorang yg pernah dinobat sbg pelajar kedua trbaik SPM 2010 di RMC dgn pencapaian 9A1 1A2 mmilih utk smbung d Turki, Negara yg sering dlabel sbg Negara eropah yg 'sakit'. patutnya beliau ke tempat yg lebih brprestij. dah la amb Turki, ingatkn amb medic ke, atau engineering, tgk2 amb sejarah, bidang yg sering diamb oleh student gred C dan D, sjarah Uthmaniyyah plak tu. MashaAllah. Bila prtama kali sy tnya beliau knapa pilih Turki dan amb sejarah. Jawapan beliau "Turki ni dulu prnah jd pusat Dunia Islam 600 tahun, xde kuasa dunia yg lg lama drpd tu, Negara lain pun respect n tunduk dgn Turki, knapa kita x bngga, tu sjarah kita. kita boleh kmbalikn balik sjarah tu. lpstu kita ni da blaja tinggi2 last2 org yg blaja lebih2 kurang plak control kita. sbb tu ana amb sejarah". Cukup trsentak dgn jawpan tajam beliau.

Beliau seorg yg sgt pndiam, tp skali beliau cakap, smua org nk dgr dan akan ingat ap yg beliau cakap. Beliau jg sgt susah nk gelak ketawa, tp skali beliau ketawa smua org ingat bila dan apa yg buat beliau ketawa. Beliau jgn haraplah nk brckp dgn perempuan, sgt kekok klu beliau dlm situasi trsebut. prnah skali beliau bwk student msia overseas yg dtg cuti d Turki dn kebetulannya perempuan, oleh krn beliau malu nk bg tahu kt perempuan trsebut, beliau call seorang sahabat kami yg amb master d Turki utk tlg bg tau perempuan tu apa yg dia nk bg tau. Padahal beliau ad dpan prempuan trsebut. MashaAllah begitu skali beliau mnjaga dirinya.

Beliau seorang yg sgt rajin menolong, klu ad prgrm ap2 d rumah, beliau org yg pertama smp utk bantu bentang tikar, sapu2, kadang2 masak dan hidangkan makanan. beliau jgla yg last skali balik sbb nk bantu gulung tikar, sapu2 balik, basuh pinggan dn bungkuskn makanan. Sungguh luar biasa akhlak serta tingkah laku beliau. Beliau sgt sopan santun, sgt brjaga2 ketika brtanya dn sgt brdisiplin. sbb beliau prnah ckp "dulu mse kecik2 mmng kuat ah main2 tp lpas masuk RMC mmng kna train habis". Sy cukup rapat dgn beliau dan keluarga beliau malah sy mngenali bapa beliau Hj. Azam sudah 10 tahun. mana tidaknya msa first time sy ngaji dpan org umur 8 tahun, atas prmintaan bapa beliau lah yg ketika itu masih Presiden ABIM, sejak itu lg sy aktif dlm prgrm ABIM dan WADAH sehingga kini. Sejak sy smp d Turki, klu sabtu ahad, sy akan prgi ke rumah beliau dkt Fetih Mahallesi (hari2 lain sy d asrama Turki) ,mkan sma2, beliau masak, brsukan, brdiskusi smp tulis kt whiteboard dan akan tidur d biliknya. ntara cara beliau ialah sbelum tidur dan bangkit dr tidur, beliau akan tepuk tilam dan baca 3 surah Qul, pd masa tu sy ingat mungkin dr sek. menengah lg kot dia mcm ni. Beliau sering tidur lewat krn mmbaca buku (buku2 nya bnyak yg dah ghabak dan bnyak tulisan menunjukkan yg mmng beliau mmbacanya). Bulan lpas, sy dminta utk bentang mngenai sejarah Uthmaniyyah di laman Univ. Terbuka Anak Muda (UTAM), beliaulah yg sy jdkn rujukn utama. beliau pun bg la buku2 dan article2 sbg prsediaan utk sy. Beliau jg cadangkn supaya setiap minggu mesti ad student yg akan present mngenai apa2 ikut bidang masing2.

Ketika Eid Adha yg lalu, kami (student Msia) brkump. brsama2 selama sminggu. dlm seminggu tu ad 1 hari full prgrm dr pg smp mlm. kami dibahagi2 ikut kump. Dtakdirkn Allah, kump sy dketuai oleh beliau. tp yg lawaknya nama kump sy yg beliau bg.oleh sbb beliau sgt suka Sultan Muhammed Al-Fatih, maka nama kump kami yg beliau bg ialah 'Fatih Var Mı?' yg brmaksud Fatih ade ke? sgt kelakar sbb nama kump kami soalan. Jd setiap kali nama kump kami dpanggil, smua akan ketawa trbahak2 trmasuk kami dn beliau sendiri. Tugasan kami adalah pg ke muzium Atatürk dn buat skit research. Dlm muzium itu, beliau seolah2 jd penceramah apabila sgl gambar2 yg ad dlm muzium trsebut beliau trangkn dgn detail lebih drpd petugas2 muzium trangkn pd kami.

Ad skali tu time mkan mlm d rumahnya, beliau crita pngalaman beliau smasa mngikuti misi kmanusiaan d Syria. Beliau kt,"Ana ni bukannya reti Arab". smua org yg mnyertai misi ini tahu bhs arab dn bila tentera Syria tnya dr mna dtg, mrk jwb Syria (walaupun bukan sbnrnya). bla smp turn beliau dtnya, beliau jwb Maliziya, trus x dpt masuk. Alhamdulillah beliau brjaya jg cari jln belakang dn masuk pd waktu mlm scara smbunyi. Sbelum bliau pg, beliau prnh kt "ana klu tgk prempuan2 Turki ni msti rsa mcm nk kena kwen da ni, x tau sbb apa". ketika beliau brmalam d wad hospital Syria , beliau trdgr bunyi bom yg sgt kuat, trus beliau mengucap dn brsedia utk syahid (krn salah satu tujuan beliau ke Syria jg adlah utk syahid). kemudian x de apa2 brlaku beliau trus tidur. Dlm tidurnya beliau brmimpi brtemu bidadari. Ketika hari terakhir beliau d Syria, beliau ad brtanya dgn sorang pemandu di Syria (kbetulan driver tu boleh ckp inggeris skit2) "knapa pemuda2 kt sini brani betul dn nk syahid" driver tu jwb "pemuda kt sini da x pandang da harta bnda dan wanita2, diorg sume hnya tggu syurga dn bidadari syurga, sbb tu diorg nk syahid". Beliau pun ceritakan apa yg beliau mimpi, driver tu kt "awak ni boleh mati syahid ni". Sekembalinya beliau ke Istanbul dgn slamat, kami pun (psl baru habis baca buku 'Kemenangan yg Tertangguh oleh sdr Hasbie Muda) gelarkn beliau 'Syahid yg Trtangguh'. Bila beliau cerita pd kami yg beliau mimpi. kami smua gelak dan kata, "nta ni kuat sgt brgurau". Namun hari2 berikutnya beliau mmng brubah, setiap kali beliau pndang prempuan, tiada apa2 yg drasainya. 'Ajeeb!!!

Prnah jg beliau minta pd sy, "nta tlg ngaji time ana kawen nnti ye" sy pun jwb smbil trsengheh "dah dkat ke? dgn org mna?" Beliau jwb "ana mintak ayah ana carikn, ayah nk cari org bosnia" ktanya smbil brseloroh. Beliau jg ckp "nnti klu kt ana meninggal kt sini pun nta tlg ngaji jg skit paling2 pun Qul huAllah pun ok la" sy pun jwb "x yah la ckp2 mcm tu".

Bbrp hari sblum beliau pergi mngahadap Yang Maha Esa, kami brtemu dlm satu majlis makan malam di Çamlıca. turut dhadiri oleh menteri pelancongan, Dato' Seri Nazri Aziz. Kbetulan bbrp hari sbelum itu pula, sy brkesempatan brtemu dgn Menteri Luar Turki, Dr. Ahmet Davutoğlu (nnti sy terangkn knapa sy selitkan nama Dr. Davut). Beliau tanya sy mcmna bleh jmp Dr. Davut sbb beliau nk sgt jmp dgnnya. Sy jwb Dato' Seri Anwar Ibrahim yg bwk jmp msa dia dtg Beşiktaş hari tu. Beliau kt Dr. Davut seorang yg sgt bijak. Gandingan EGD (Erdoğan, Gül, Davutoğlu) shj dah boleh gerunkn musuh2 Turki. Pd mlm itu beliau brcakap bnyak lebih dr biasa.

HasbunAllahu wani'mal wakeel, Wallahi x sy sangka2 itulah prtemuan perpisahan kami di ardhillah ini krn 2 hari slps itu, insan yg sudah sy anggap sprt abang dn murobbi tlh dpanggil mnghadap Tuhannya. Beliau prgi meninggalkn kami dan ummah buat slama2nya. Saat beliau ingin melintas d jln raya, kaki beliau trgelincir krn jln mmng agak licin, trus dlanggar sebuah ambulan kena bhg bahu bliau (faham2lah ambulan Turki laju mcmna). Kami trus ke hospital utk urusan forensik. Ibu bapa beliau tiba d airport pd besoknya dgn keadaan yg ckup tenang (sy x prnah melihat wajah setenang mrk yg baru shj kehilangan seorang prmata yg lebih awal dpanggil olehNya, malah beliau mrupkn satu2nya anak lelaki dlm kluarga). Sy masih x dpt trima hakikat ketika itu, ia sprt mimpi. Setelah jenazah dmandikn, kelihatan peluh msih ad pd wajah beliau. Sy knal muka beliau time tidur dn begitu lah wajah yg sama pd ketika itu, mmng rasa mcm nk kejutkn je. Namun Allah lebih mnyayangi beliau.

Ketika jenazahnya d solatkn di Masjid Ayyub Al-Ansaari, ribuan yg hadir. Pd ketika itu, saya yakin beliau seorang yg tiada musuh. Rakan2nya sama2 ponteng klas pd hari itu sbb lecture2 pun x dtg univ. smata2 utk brsama solatkn jenazah beliau. Saat dkebumikn di prkuburan Eyyüp Sultan Camii, rmai yg x sangka beliau boleh dtempatkn d situ (krn prkuburan tresbut jg ad maqam sahabat Rasulullah S.A.W, Abu Ayyub Al-Ansaari serta para mukminin yg lain, jd agak luar biasa klu org yg tiada kaitan dgn krajaan tmbahan pula foreigner utk dtempatkn d situ) MasyaAllah. Ketika itu, kwan2 univ. beliau turut mmakai lencana gambar beliau pd pakaian masing2. Dlm video ini, sbnrnya bukan sy djemput utk bc surah Al-Ikhlas (x sprt yg trtera dlm video), tp sayalah yg minta utk baca. Sy ckap dkat Hoca bhw Al-Marhum prnah minta sy bc pd msa ini. Sy pun baca surah Al-Ikhlas sbnyak 3 kali (dlm video tu kali prtama), kali ke2 dan ke 3 sy sebak dan x dpt menahan air mata yg mengalir mengenangkn prmintaan beliau smasa hayatnya yg pd masa itu sy fikir beliau brgurau. setelah selesai urusan pengkebumian, bapa beliau jmp dn kata pd sy smbil senyum "nnti bc lama2 lg", sy trdiam, hati sy kata pkcik ni x rsa sedih ke, sy lebih emosi dr bapa beliau ketika itu. Pd keesokan harinya, bapa beliau mndpt pnggilan telepon dr Dr. Davut yg turut mngucapkan takziah. SubhanAllah, siapa sangka org yg teringin sgt beliau nk jmp smasa hidup tp x brkesempatan. Namun saat beliau pergi turut mndpt pengetahuan org itu. Bbrp hari yg lalu, fakulti beliau d Univ. Marmara tlh menanam sbuah pokok yg dberi nama smpena nama beliau. Papan utama d Marmara Univ tertera "AHMET AMMAR, BİZ ÇOK SEVİYORUZ" yg brmaksud " Kami amat merinduimu Ahmad Ammar". Bapa beliau tatkala melihat suasana trsebut kata pd sy smbil mnggeleng kepala "ini bukan anak yg pkcik didik ni, mesti ad org lain yg didik dia smp ke tahap ini."

Last skali sblum beliau pergi, status terakhir beliau d FB surah Taubah ayat 111 yg mana Allah brfirman "Sesungguhnya Allah mmbeli org2 mukminin, diri mrk serta harta mrk dgn syurga" ckup mmberi kesan kpd sesiapa shj yg mmbcanya. Sy redha beliau tetap telah pergi. hnya ilmu, nasihat dan smangat yg beliau tggalkn pd sy. kalau dulu org sebut Fatih var mı? pasti akan ketawa trbahak2, namun kini kalau dsebut lg, hnya wajah beliau yg akan dkenang dan air mata akan mngalir. Rmai diantara kami ingat apa yg jd pd beliau akan mnjadi kerisauan ibu bapa d luar utk mnghantar anak2 mrk ke Turki. Namun kuasa Allah rupa2nya beliaulah pncetus dan pembuka mata kpd masyarakat utk mula mngenal apa itu Turki dsamping mnjalinkn hubungan yg erat ntara Msia dan Turki.

Sungguh, beliau hebat,hebat, mmng hebat!!!. Moga dgn hnya menonton video ini rmai lg pemuda2 yg akan mengikut jejak wira uthmaniyyah ini. Sy pasti dan akan slama2nya mencemburui beliau. "Abg Long Ammar Ağabey.Seni çok seviyorum". Doakan beliau dtempatkn brsama para mukminin.

Al-Faatihah.

MUHAMMAD BiN AHMAD ZAHiD
20/11/2013
İSTANBUL,TÜRKİYE
 
 
 

Thursday, November 7, 2013

rupa baru Celik.Mata.Hati.kerana ALLAH *new*1

assalamualaikum
 
alhamdulillah
 
tadaaaaaaaaaaaa
 
new look
heheh
semangat kan
tetiba je
haaa
1435 Hijrah kali ini
moga mmberi aku peluang yg aku kne rembat
utk jd lebih baik lg
 
:)
 
so.
new*1
 
apa yg aku nk share kali ni
adalah utk buku ini
 
 
 
buku ini yg dinantikan selama ini
alhamdulillah
berpeluang baca
sb byk sgt buku beli..hahhaha..
aduyaiii
kene wat shift baca buku
tp sy suka sgt buku ni
memberi harapan dn kesedaran kepada kita
yup
kita masih punya harapan
kita yg sentiasa berdosa ini
 
merapatkan diri kita dgn ALLAH :')



 
pilihan
 
 

Yup
Kita yg pilih
samada nk terus bergelumang dlm dosa
atau konon2 x berdosa
atau tinggalkan semua itu walaupun pahit
kerna pahit itu sementara shj
manis itu akhirnya
kekal selamanya


maka
sempena awal hijrah ini
suka utk sy tanamkan
dlm diri sy
dan sesiapa yg rasa nk menanam
pilihlah
utk bergelumang lama2
sekejap2
sikit2
atau tanak lgsg
come on
semua tahu dunia sementara
MATI itu pasti
tp persediaan kita?
tepuk dada
tnya IMAN

#aku.ptg hari nk balik umah dah#^^

 


random#30# 1435H

bismillahi rahman ni rahim
 
alhamdulillah
 
suda masuk tahun hijrah baru
alhamdulillah
dgn nafas dn peluang yg sentiasa diberikan kepada kita
untuk?
untuk kita bertaubat dn kembali kepadaNYA
dlm erti kembali yg sebenar
 
 
1434H
sgt byk telah berlaku dlm hidup aku
nk kata xnk ingt, ada jugak melintas dlm fikiran
cuma
apa yg lebih menyedihkan ialah
sejauh mana aku disisiNYA
rasanya
tiada yg lebih mmbuatkan aku menyesal melainkn hanyut dn berdosa kepadaNYA
namun
alhamdulillah
DIA sentiasa memberi membuka peluang taubat kepada kita semua
kita mgkn tak rasa
tanak rasa
buat-buat tak rasa
tp
percayalah
masakan ada yg lain boleh terima setelah kita berpaling jauh
setelah kita lupakan
setelah kita buat salah berulang-ulang kali
tiada lain
hanya ALLAH
ALLAH MAHA PENGAMPUN
 
aku tahu
sgt byk perkara yg telah berlaku
yg hanya ALLAH dn aku shj yg tahu
moga aibku sentiasa dijaga ALLAH
kerna tiada lain yg mampu menjaga ku selain NYA
 
moga aibku terjaga dunia wa akhirat
moga aib kita terjaga
kita nmpk baik mmg bukan sbb kita baik
tp sb ALLAH jaga aib kita
kalau dosa itu boleh berbau
nescaya tiada org yg mahu dekat dgn kita

astagfirullah

aku berkata baik bukanlah aku ini baik
bukanlah aku ini sempurna
jauh sekali aku ini tidak punya salah
jauh sekali aku ini tidak pernah jatuh
jauh sekali aku ini tidak pernah tersasar
pernah
aku pernah lalui semua itu
tarbiyah dr ALLAH
ujian drNYA
yg aku kira sgt
membuatkan diri aku
lain
ALLAH
aku sedar
segalanya dr ALLAH
sebelum ni mmg sedar
dan tahu
kali ini kali itu
lain rasanya
mmg lain
maka, amatlah indah
perasaan merasai bahawa mmg dalam hidup ini
hanya ALLAH sahaja yg memahami kita
hanya ALLAH shj yg terima kita SEMULA
yg jaga aib kita
yg jaga diri kita
adalah ALLAH
astagfirullah
maka
siapalah kita utk tidak diuji
siapalah kita utk merasakan paling hebat
setakat dgn harta dunia?
setakat dgn kereta mewah?
setakat dgn paras rupa yg sementara itu?
setakat dgn perasaan yg pinjaman itu?
siapa kita?
kita cuma hamba
hamba yg akn kembali bertemuNYA

aku kira
awal tahun hijrah ini
ada juga dugaan yg tersendiri
yg aku mgkn rasa "ouch"
hehe
namun
alhamdulillah
semua itu adalah utk aku lebih kuat lg
kerna
hijrahku
korban perasaaan ku
hanyalah utk MU
moga ALLAH redha
dan moga aku terus istiqamah
dan berjuang dlm mdidik diri ini
dan juga ummah
inshaaALLAH

so?
apakah azam hijrah anda?
tulis
moga kita tak lupa
dan ingt
sentiasa
mgknkah dg MENJAGA WAKTU SOLAT
MENJAGA BACAAN ALQURAN
MENUNAIKAN UMRAH DN HAJI
MENJAGA IKHTILAT?

maka,
berjuanglah
moga kita terus melakukannya
hanya kerana ALLAH

alhamdulillah
utk selama ini
1435 Hijrah
moga kita lebih baik
sebenar2 nya disisiNYA


 
moga kita sentiasa ingt aknNYA

bila lagi?
bila..

 
u turn today!

jom kita jd baik
sorga itu luas :)


*aku
3 Maalhijrah 1435*