Friday, December 20, 2013

perjalanan itu... *new 6*

bismillahi rahman ni rahim

alhamdulillah
jumaat
penghulu segala hari
masih kita diberikn peluang utk
kita bertaubat lagi
utk kita mengumpul harta lagi
buat bekalan kita disana
:')


my bff..setahun jalan kaki weh nk dpt ni...huhu
 
 
 
okay
sebenarnya mcm xde kaitan menda yg nk diciterkan dgn pic ccn kesygn aku ni
hahahha
tp ada gak la
haisshhh
ari ni teringt tul kt pilah
teringt kt library pilah yg kosong
teringt time dpt keje dn kene set up pilah punya library
selepas 15 hari grad
perghhhh
meroyan gak memula tuh
hahahaha
giler ta meroyan
pengalaman tak do haaaa
mano nk handle semua
huhuhu
dgn badget berjuta juta nya
hahha
kadang2 bila ingt balik
rasa mcm
waaahhhh..aku dah lepas semua tu
zmn jd JKE
zmn jd HOD
zmn jd KP
wahahhahaha
nk tergolak yo raso
yer la
mmg ta pernah terlintas pun
dpt post ni
yer la
mmg la post pustakawan a.k.a librarian
tp
sorang je kot time tu
automatik jd ketua library
automatik jd head of department
automatik jd JKE
hmmmm
seme menda nk pakat auto la time tu
hehehe
 
tp
semua itulah yg mendewasakan aku
semua itulah yg byk mengajar aku erti sebenar kehidupan
dr umur 24 tahun
mmg rasa muda time tuh
hahahah
darah nk panas je
haigooooo
hahaha
byk la aku belajar
nk control darah pnasss tuu
disamping
dgn izin ALLAH
aku dihadirkn dgn mereka2 yg byk membantu
menyokong
memberi nasihat
tak kira dlm bentuk apa pun
betul
mmg ada yg menyakitkan
tipu la tak de kan
tp
yg sakit tu yg kita ingt
yg kita belajar
alhamdulillah
syukur dgn nikmat smua ini
:')
 
tetiba kan hari ni
ingt semua ni
haaaaaaaaa
ada la trigger nya
hehehe
aku ni dr studnt dulu
kalau x stdy msti susah hati
betul
susah hati weh
xpaham gak kan
tp mmg kene stdy..bru senang hati
laaaaaaaaaa..harus la..mmg dtg nk belajar kan..bukan  nk berpgram semata2 ehhh???hahah
so
bila keje ni
*dek kerana passion tu duk meresap lg dlm diri*
bila keje xsetle mmg susah hati
bila xsetle keje dgn boss
mesti susah hati
sb tu mmg keje kita
bukan sb org lain taw
mmg rasa mcm...isshhh..xbest tul lah rasa tu
tp alhamdulillah
hari ni
byk menda setle
byk menda belajar lagi
dan aku rasa
semngat nk ke 2014 tu mmg berkobar2 la
haaaaaaaaa
 
so farawa
jgn berkobar sekerat jalan je
kene lebih lorrr
kene istiqamah lorrrrr
hehehe
ingt mak ckp apa
7.30-6.30
hehhehe
terbaikkk la mak
mmg mak plg paham aku
hehehe
alhamdulillah dpt mak :')
 
ni ari2 akhir meronda kawasan.huhu

opis bila tak jadi bos dah...hahhaha..bos kecik dah..

ototoot..gediksss!!!huuuu..missh my bilik!!

new experiences ^^

my first day at uitm pahang. 15 april 2013 :)




maka
sy rasa
sgt berterima kasih kepada mana2 pihak yg byk membantu sy
diperjalanan sy menjadi dewasa ini
kak saliza :)
kak diana :)
ainul
staf PTAR NS
PPP
semua staf pilah
studnts first batch smpai skg
dan
semua lah ^^
 
kalian telah byk memberi warna
rasa
corak
dalam kehidupan sy
dgn
izinNYA
alhamdulillah
:')
 
p/s--trigger mende ni pas bincg skt dgn boss...hahahhha...7.30-6.30 yer farawa..hahaha..yoshhh!!!^^
 
 


Sunday, December 8, 2013

birthday!!! *new 5*

bismillahi rahman ni rahim

alhamdulillah
masih diberi peluang utk kita
brenafas dn menambahkn bekalan kita
utk kehidupan disana
:')


ok.
ni mcm nk menjawab segala
yg mereka ckp kt fb pun ada
hahhahhaha
badget retis x i?
hahhaha
haissshhhh

yup
today is my best friend's birthday
haaaaaaaaaa
BEST FIREND OKEH
dah la best friend ni sy je yg claim
die mmg haram la nk ckp aku ni best frenz die
hahahha
aduyaiii
ini olang..manyak degil
pusar dua..gitu laa
hehe
*sonok sb ni blog aku, maka suka hati je nk ckp apa pasal die kan..yeah!*



haah
mmg die ni byk sgt
sgt sgtsgt
mebantu aku
hmmmmm
walaupun kami gadoh mcm org giler
sb kalau gadoh mmg aku xkan ngalah punya
tp kalau dah kalah
hahahah
nanges dn terima je la
hahhaha
tp haram la kalau dah nanges die nk stop marah kannnn
untunggg sgt
haissshhh
lama gak la kawan
kenal lama tp jd team tu mmg after perfact la
alhamdulillah
xsgka gak
ada gak makhluk mcm ni
tp hmmmmmmmm
perkara yg xdpt dinafikan
mmg die ni la yg byk bntu dr aku xde apa2
smpai skg
pada aku
as frenz..owh..he's really a good frenz
knew it
coz he also did the same things to others
*so, jgn kata mcm2 kat kami okeh*hahahha

time aku meroyan
mmg pinjam telinga die la
time aku ngah kusut pasal pgram
surely la kene consult dgn dia
hahahha
org haibat tuh
xkan la kan
hmmmm
mcamana nk ckp ek
aku bersyukur
ALLAH hadirkn dia dlm hidup aku
sb pada aku
yg betul2 snggup marah n tegur aku
dlm pgram or luar pgram
makhluk dua pusar ni la
mmg ler xmanis ayat die bagi
hamun je ada
tp menda tu bgus utk pembelajran aku
dlm mendidik
dan mmberi ini
alhamdulillah
:')

tp
tu la
org semua ingt kami ni ada apa2 la
apa la
itu la
haisshhh
mcmana nk ckp ek
sy tahu apa yg sy rasa
dn die tu mmg la tak taw nk ckp apa
yg pasti
die sudah punya pilihan dia okeh
maka
sy dgn dia hanya RAKAN SEPERJUANGAN
alhamdulillah
bukan dia shj yg aku jmpa
malahan kalian kalian juga :')

mmg x nafikan
berpgram dg ko mmg letih gak la
hahhaha
sb sure gadoh
tp nk wat mcmana.pe mende yg senang kt dunia ni kan
thanks sb sellau bg ilmu tnpa ko sedar
*atau ko wat2 x sedar*heheh
dan hal2 lain la
thanks beb!

















aku doakan
semoga ko sntiasa dimurahkn rezki
sentiasa berbahagia bersama MEREKA MEREKA ITU
hahahhaha
dah dpt hadiah kan dr insan2 itu
hahahha
moga terus berjuang dlm memberi
dan diberi kesihatan yg baik
terima kasih utk selama plus minus lebih drp 6 tahun gak la kan
utk sepanjang perjuangan ini
utk sepanjang pergaduhan ini
sepanjang pertengkaran ini
tp
aku taw
ko mmg punya hati yg baik
sb tu smua kengkawan ko
dr skolah rendah
mmg still dgn ko
see.
KAWAN TERBAIK NI...haaaaaaaaaa
selamat bhai
selamat hari tua utk anda!
nti temukan aku dgn insan yg ko nk kawen tu okeh...nk bgtau sesiap...hahahhaha



p/s---utk awk yg sy tak taw siapa lagi itu...nti kita kan jd best frenz jugak taw..automatik ianya akn jd begitu...kerna, awklah antara pemegang kunci syurga sy..kan ;)

Saturday, December 7, 2013

darah purple? *new 4*

bismillahi rahman ni rahim



alhamdulillah
utk hari ini
utk kita sentiasa berubah menjadi lebih baik lagi
hanya dgn izinNYA
:')


hmmm
rasanya ramai org mmg sedia tahu
purple =  uitm
of course kalau utk kami kami pelajar uitm mmg dah maklum dah tu
darah purple?
hmmmm
ni mmg selalu laa
ramaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii sgt yg claim mcm tu
syg uitm
perjuangkan uitm
syg itu
syg ini
tp
tp
tp
sbnrnya
hanyalah utk kepentingan diri

erkkkkkkkkkkkk

ada erk
ada ke
tak kan la kan
nmpk mcm seme sygg giler je
hmmmm
aku juga pernah berhadapan
sdg berhadapan mungkin
dn akan berhadapan lg*hrpnya tak la dah*
dan moga aku juga tidak tergolong dlm keadaan begini

kdg2 kan
kita sering berkata
kita syg
kita juangkan
tp sbnrnya
yg kita juangkan adalah utk mereka yg lain melihat
sapa kita
apa yg telah kita hasilkan
seee..tgkk..time aku dulu..mcm2 aku buat
time korang????
hmmmmmmm
mcm ni laa
kalau kita ni bgus sgt la kan
lepas kita xde
lepas kita blah
lepas kita kuar
yg baik2 sblm ini akn diteruskn
malahan
yg lebih baik akn dpt dihasilkn
jgn pula ketika itu
bila kita melihat mereka jauh lebih baik
kita lak rasa lain
lain mcm
*syaitonirajim ngah cucuk jarum lettew*
astagfirullah

bersyukurlah
jika mereka dpt berbuat lebih baik drp kita
berisitghfarlah
jika mereka tidak dpt melakukn lebih baik drp apa yg telah kita kongsikan
mgkn kerna dosa2 kita
maka
hal2 ini berlaku
yaaa
dosa2 kita ketika kita memimpin itu
jgn merasakan diri sudah sempurna
hanya kerana kita sggup ebrsusah payah berbnding  mereka
hanya kerana kita sggup berhabis masa tenaga duit utk uitm ini tp mereka tidak begitu
mgkn struggle mereka ditmpt lain
yg kita mgkn x mmpu kalau berada ditmpt mereka
bukankah ALLAH akn mguji mngikut kemampuan masing2..

aku selalu berfikir
apakah yg telah aku lakukan selama ini
org kata aku iron lady la
wanita kental la
passion punya pmpuan ni lain mcm sket la
girls on fire la
mcm2 lg
tp
sbnrya
aku ni
tak de apa2 pun
seyes
apa yg aku wat selama ni pun
dgn hasil bantuan ALLAH
melalui insan2 skeliling aku
byk yg aku belajar
dr mereka smua
xkisah la peserta
or ajk
hatta penasihat juga
kerna setiap kalian itu adalah 'training' yg telah ALLAH hadirkn utk aku belajar
erti perjuangan yg sebenar
yg selama ini
aku mgkn juga antara mereka yg melaung2kn erti perjuangan
yg mana aku juga pasti telah melakukan byk kesilapan dlm tmpoh berjuang ini
tak kira juga jatuh bangun aku kedalam gaung kesilapan dn kehidupan
kerna
aku
juga manusia biasa
seorang hamba..
hamba yg hanya mahu berkongsi
dn memberi yg mana mmpu
di lapangan yg telah ALLAH sediakn utk ku
iaitu UiTM

aku tahu
ramai yg kata..products uitm xleh nk selamat lagi dah
mmg gitu la
:'(
kalau bukan kita yg nk buat
nk harapkan sapa lagi?
kita lg tahu uitm ini mcmana kan
peluang kita dlm mendidik generasi akn dtg di uitm ini
besar
kerana
kebanyakannya adalah melayu dn muslim
sanggupkah kita
membiarkan shj
sedangkan kita punya peluang itu
mgkn sudah ada didepan mata
atau pun
perlu diusahakn sedikit
walaupun kita rasakan
ianya tidak mmpu merubah apa2
tp
apa salahnya
dgn apa yg kita boleh lakukan
kita buat la kan
*ingt x citer burung kecil yg nk padamkan api ketika Nabi Ibrahim dibakar?*
kerna
apakah kelak kita kan jawab kepada ALLAH
apa yg kita buat?
apa yg telah kita lakukan?
astagfirullah
moga kita smua
melakukan hanya semata-mata kerna ALLAH
kerna mahu melihat
ummah kan dtg
lebih baik
dilapangan kita sndiri
yaaaa
lapangan kita mgkn di uitm
yg lain mgkn di lapangan berbeda
namun
biarlah
TUJUANNYA SATU
hanya kernaNYA
dlm melahirkn ummah yg lebih baik disisiNYA

*kita juga kan byk mdidik diri kita tlebih dahulu...percayalah..mengisi ilmu itu satu keperluan bg  kita dijalan ini :)

Kita akan keletihan apabila cuba menjadi "Tuhan"...

Jangan cuba mengawal semua dan segala!

Istirahatlah diri pada satu bisikan, "aku hanya seorang hamba."

~Ustz Pahrol Mohd  Juoi

sekian, terima kasih
dr aku
seorg hamba
yg sdg berusaha dn berusaha sehabis baik..
utk rehat di SANA :')



 
 
p/s--malu rasanya jika teringt akan arwah ahmad ammar ahmad azam
apa yg aku dah buat?
utk sekian lama ini
moga bermanfaat
moga terhindar dr asap riyak
moga segalanya diterima ALLAH
:'(

Friday, December 6, 2013

ouch!! *new 4*

bismillahi rahman ni rahim

alhamdulillah
utk hari jumaat ini
utk peluang ini
peluang bertaubat lg :')


hmmm
rasa nya
kali ni
mcm mencabar byk sket
yup
past is past
tahu
kunci hati sndiri ada tahu dimana
*kalau hilang ke apa tu dlm drama je--kekekeke..kak asz mmg best la ayt..hee*
moving on
hmmmm
mmg dah move on
lama dah
alhamdulillah
its mean nothing at all
its just for me to keep ask ALLAH forgiveness when its come back
the memory
:'(

but
recently
its seems like
ALLAH..takutnya
tak taw nk respond macamana
sbnrnya xde la pe sgt pun
leh lagik nk handle
leh lagi nk tepis
tp
satu je menda yg aku notice
"takut'?
hmmmmm

takut semua menda berlaku smula
nauzubillah
takut dia yg dtg ni mcm die yg pernah dtg dulu
takut dia ni
takut dia itu
ok
seyes
mmg sy takut pun
takut sakit
haah
mmg pun
abes...
nk buat mcmana

seme menda tu dtg sekaligus kot
sy tahu
agak kesian la kt die ni
tp
mcmana nk ckp ek
haaaaaaaa
mcm tu laaaa
hihih
okok..seyes*haip!*
hmm..gini je la..i will follow the flow
i will wait and see
boleh x mcm tu je
huhuh
boleh kan

aku xnk dah letak hrpn ke
apa ke
apa2 pun
tamo!
fullstop
peluang utk diri?
dah jd kawan tu kira peluang la kan
the rest
kita bg masa sket ek
sorry sgt

moga ALLAH melindungi awk selalu
moga ALLAH permudahkn setiap urusan awk
moga ALLAH luaskn rezki awk sntiasa
yup
awk
awk yg tetiba muncul itu

maafkn sy
sb sy ni
seperti ini

p/s--trust ALLAH more.for both of us.^^

Monday, December 2, 2013

amanah.kualiti.ummah. *new 3*

bismillahi rahman ni rahim

alhamdulillah
masih diberi kekuatan
utk bernafas secara percuma ya
again
percuma
maka bersyukurlah
utk kita terus sentiasa memohon keampunan ALLAH
peluang telah diberi hari ini..hargai!
hmmm
musim PRK kampus dah tamat dah
sekarang ni tiba masa nk tgk kabinet baru pulak
aduyaii
berat tu
AMANAH bukan satu menda yg boleh kelek kt pinggang je
bukan satu perkara yg leh wat suka suki mak temah je
its more than that
bg aku sndiri
aku sgt takut
dlm memikul amanah yg telah diberikan
samada kecik atau besaq
kecik besaq tu still dikira kt sana kan
wuuuuuu

maka
utk kalian yg tlah dipilih oleh ALLAH
melalui rakan2 kalian
buatlah sehabis baik
laksanakanlah tggjwb itu dgn sehabis baik
kuatknlah hati kalian dg sehabis baik
tnpa izinNYA
anda takkan xdpt post itu
namun
usahlah dirasakan itu adalah ALAT/ PLATFORM utk
kepentingan diri kalian
nauzubillah
usahlah sekadar meniti dibibir shj bahawa kalian sygkan perjuangan ini
usahlah sekadar tin kosong shj
usahlah sekadar diposter apatah lg di fb shj
tp
USAHALAH sehabis baik
define sehabis baik itu
dr sudut penilaian ALLAH
dr sudut perjuangan RASULULLAH
dr sudut perjuangan PARA SAHABAT
kita punya lapangan kita sndiri
kalian telah pun berada dilapangan itu
maka
BERUSAHALAH SEHABIS BAIK
hanya kerana ALLAH

bg mantan2 pula
bg mereka2 yg telah 'tamat' post di dalam surat itu
usahlah berasa kecil
post itu hanya utk kalian lebih berjiwa besar
post itu juga boleh jadik
utk dijadikn spark buat kalian
adakah hanya kan memberi kerana post?
adakah hnya akn berjuang kerana post?
adakah ingin berhenti disini?
adakah hanya sekadar cukup sekadar2 ini?
yer
sy tahu
lg sng utk memberi dgn post
lg mudah utk menyebarkn dgn kuasa
namun
ianya kan sementara
peluang kita dah pernah rasa
peluang tu pernah ada pd kita
maka skg
inilah realitinya
haaa
nah!
nk stop or nk teruskn
jeng2..tnya smula hati
adakah selama ini berjuang kerana???hmmmm
masih sempat lg
kalian punya platform kalian sendiri juga
selepas pemulangan post itu
usah gusar
jika MAHU
jika sentiasa INGIN
jika sntiasa mahu BERUSAHA
jalannya sntiasa ada
cuma..mgkn kene work hard la sket kan
hehehe
xpe...
paling tidak pun
amik peluang ini utk BEREHAT DGN MENGISI ILMU
:)
moga segalanya dilakukn kerana ALLAH

ok
rasanya tu je la dulu kot
mau pulang
lama xjmpa mak ni
wuuuuuu
kesian mak dpt anak dara mcm ni
waaaa
ok..
moga kita lebih baik dr sblm ini

last but not least


Seorang dai'e bukan hanya perlu kuat jasadi, mesti juga kuat emosi!

Jangan melemah, jangan mudah hilang semangat dan jangan mudah menyerah!
~APG.