Tuesday, November 18, 2014

lagi lagi soal kahwin~

KOMEN CERITA VIRAL SUAMI CURANG DENGAN JANDA KERANA ISTERI DAH TAK MACAM MASA KAHWIN.

Ini trend semalam. Bersepah juga dalam newsfeed cerita suami curang kerana isteri walaupun baik tetapi sudah tidak cantik seperti dulu-dulu mereka berkahwin. Ada pula monyet yang setuju dan menyokong lelaki spesis yang sama (monyet juga) itu. Boleh pula alasan itu jadi lesen zina. Apa dah jadi?

Dulu masa kahwin, sama-sama ketat, sama-sama garing, sama-sama cantik, sama-sama memuaskan hati satu sama lain. Jika buat video kahwin tu sikit punya romantik lagi. Lepas dah kahwin dan anak beberapa orang boleh pula sorang sahaja yang jadi tua, yang lelaki boleh maintain muda. Ini semua kahwin kerana lubang. Kalau kahwin kerana Agama insyaAllah tak jadi macam ini. Rasakanlah sentimental value dengan isteri kita kerana dulu kita dapat dia brand new koyak plastik lagi. Masa kita dapat isteri tu, masa tu kita pun taklah kaya mana, sengkek juga. Isteripun bersabarlah dengan suami seadanya. Tapi bila suami dah naik market value, dia boleh buang sahaja isteri yang dah bersusah payah.

Kalau nikah lagi satu pun dah boleh jadi perang, inikan pula terlanjur. Tapi kalau dah sampai 6 tahun terlanjur sebenarnya perkataan TER itu sudah tidak sesuai. Yang sesuai ialah MELUNJUR.


Isteri yang kita nikahi yang menjaga kehormatannya kepada kita semasa penyerahan dengan maharnya, mulanya itulah yang terbaik untuk refleks kehebatan seorang suami membentuk dan membimbing. Selepas berkahwin, yang baru itu dilanyak sampai lunyai. Perut yang dulu tegang dah jadi macam kulit limau kerana dari situ telah mengandungkan anak-anak dari benih lelaki itu sendiri. Bila dah tak cantik pandai pula cari yang tegang dan ketat. Kalau itulah konsepnya, nanti yang tegang dan ketat itu juga akan kendur dan jantan begini akan berpindah cari yang lain juga.

Kalau isteri itu kerjanya melayan nafsu sahaja, bila mahu boleh dapat dan tak perlu beranak, tak perlu menyusu anak, tak perlu memasak, tak perlu mengemas rumah, tak perlu nak jaga makan minum laki, tak payah nak menjaga suami, tak perlu nak bekerja tolong cari rezeki barulah boleh isteri kita tu ketat dan anjal sepanjang masa. Yang komplen isteri dah tak tiptop tu tengok juga diri sendiri adakah masih tiptop atau sudah masuk level second hand high mileage.

Kahwin manusia bukan macam kahwin lembu. Lembu tu bolehlah main tenggek mana-mana dia suka. Tapi dia itu lembu lah. Sebab itulah surah Al-Baqarah (lembu betina) tu Allah hentam kita 3 juzuk terus. Nampak betul manusia orang yang masih banyak berperangai seperti lembu lagi. Lembu makan, lembu cari makan, lembu tidur dan lembu juga mengawan dan lembu akan mati akhirnya.

Maka, jika begitulah hidup lelaki itu, sama sahaja dengan lembu. Jangan kahwin macam kahwin lembu, nikahi isteri kerana Allah.


Saya tak pandai nak sekolahkan orang macam ini. Jika saya kenal dan dia sedang melintas jalan saya akan buat-buat terlanggar dan tergilis dan saya akan pastikan ia kelihatan seperti satu kemalangan.
SAIFUL NANG


***********************************************************************************

win!
sedih
sebak
haisshhhhh

padahal im not into that club yet
sorry
emotional lebih bila bab mcm ni T_T

astagfirullah
mmg sedih dan pasti perlu tembak doa lebih lagi
sy tak tahu nk komen apa dah
sb dah ckp kt post sebelum ni

namun begitu
sy lebih suka utk berkongsi
dan mengambil semua ini sebagai pengajaran
terutamanya buat diri sy
yg mahu jalan jauh ini

sebak baca sb rasa mcm
ya ALLAH..ntah
mmg menusuk betul saiful nang ni tulis
betul
kerna itulah
ILMU perlu ditambah baik dan perlu diamalkan

so!
next
ACTION please!

yoshhhh!

#terjumpadannkckpbykktbloglakan

Kahwin! Perkahwinan! Kawen?

KENAPA DULU ORANG KURANG BERCERAI, SEKARANG RAMAI ORANG MUDAH BERCERAI.


Salah satu sebab zaman ini berlaku banyak penceraian bermula dari 100 tahun dulu. Ketik...a kaum isteri hanya sebagai suri rumah dan Sang Suami mencari nafkah menyebabkan isteri terlampau bergantung kepada suaminya walaupun suaminya seorang yang bengis, tak romantik, tak hensem, boroi, tak tahan lama dan macam-macam lagi. Mereka kekal dalam perkahwinan sehingga mati. Selepas kematian salah seorangnya, yang ditinggal akan merindu sampai mati. Tapi ramai juga yang BAIK-BAIK berbanding yang jahat.

Dari kes nenek moyang kita yang tertindas dengan karaktor atuk-atuk kita yang bengis dan jahat itu menurunkan pesanan kepada ibu dan nenek kita agar perempuan menyediakan persiapan sekiranya berlaku perceraian dan tidak mudah ditindas suami.

Lalu generasi berikutnya memberi pendidikan tinggi kepada anak-anak mereka dan menggesa anak-anak mereka turut bekerja membuat simpanan sebanyak mungkin sebagai persiapan jika diceraikan oleh suami.

Kesan sosiologi, ramai (bukan semua) isteri yang ketahanannya tidak sehebat nenek moyang kita dahulu. Dari kes mahkamah syariah, ada yang disebabkan suami suka picit ubat gigi dari bawah dan isteri suka picit dari atas menyebabkan pergaduhan dan penceraian. Isteri tak perlu risau apa-apa. Simpanan dah ada, kerjaya dah tinggi, anak pun dah ada. Apa perlu risau hidup tiada suami? Pantang suami tegas sikit pun ada yang nak minta cerai.

Ini fenomena yang berlaku. Truth fact yang pahit untuk ditelan. Jika awak dalam sebuah bot kecil meredah lautan. Ada masa lautan tenang, ada masa ia bergelora. Jika awak dah siapkan sampan kedua semasa awak menaiki sampan suami awak, nanti bila laut gelora sikit awak dengan mudah akan lompat dalam sampan sendiri dan bawa haluan sendiri.
Perceraian banyak berlaku pada zaman ini kerana semakin kurang kebergantungan isteri terhadap suaminya. Belum kahwin dan buat persiapan perceraian, bagaimana perkahwinan nak kekal lama. Tak salah buat persiapan sekiranya suami meninggal tetapi buatlah persiapan itu BERSAMA SUAMI bukan sendiri-sendiri secara peribadi. Awak pun tak tahu, suami atau awak yang mati dulu.

Sama dengan cerita ini, Tareq Ibn Ziyad yang belayar merentas laut Mediterranean menuju ke selatan Sepanyol untuk bertempur dengan tentera Spain membakar kapal kesemuanya selepas selamat mendarat di pantai. Balatentera hanya ada 1 jalan untuk kembali bertemu isteri dan anak-anak di seberang sana…iaitu dengan memenangi peperangan. MEREKA MENANG kerana tiada jalan untuk berpatah balik.

Isteri dulu sangat bergantung kepada suami dan takut diceraikan. Isteri sekarang tak takut suami dan tak kisah diceraikan. Jalan dari kita di Loh Mahfuz sampai ke akhirat nanti semuanya ialah JALAN SEHALA. Jika awak rasa perkahwinan ini jalan yang boleh u-turn, memang anda akan buat u-turn.

Betul tak?

Alhamdulillah, saya dan isteri hidup rukun damai dalam sebuah bot. Kadang-kadang ada ribut ada taufan, tapi kami masih pegang dalam bot yang sama walaupun bot kami tak besar mana. Sekejap, nak add friend Erra Fazira

SAIFUL NANG
Suami Intan, Daddy Orked, Seri & Lela
Artikel ini dicedok dan diadaptasi dari rujukan di www.prihatin.net.my


************************************************************************************

 
okay.
bismillahirahmanirahim

Alhamdulillah untuk segala nikmatNYA untuk hari ini dan hari hari sebelum ini dan hari mendatang.
InshaaALLAH.

fuuuhh
sy nk mmg rasa nk menulis hari ini
heheh
triggernya ialah citer "Kisah Curang Suami Mah" yg semakin menjadi viral bukan hanya di fb begitu juga di whatsapp

jujur dari saya
memula mmg sy mcm tanak baca pun
betul!malas nk baca
then...even dah share di whatsapp, pun sy tak baca..plus x komen
tetiba
tetiba
hari ni, tgk fb junior dan nmpk die komen ' suami yg beragama akan mampu menahan nafsu dirinya...." sy pun mcm..eh..klik la..
klik kt yg die share tu adalah blog org lain yg copy surat tu dan komen versi die sndiri,
bahahha..mmg ayat byk marah wooo.
plus mmg keluar la smeua bahasa nya (erkkkk..mcm ganas pulak bila baca..xyah amik yg tu ek)

respond pertama saya- hujan!
seriuosly?
sbb mah tu xmcm dulu dah utk si suami carik lain.
perghhhh
panas ja wa baca
panas smpai hujan
huhuhu
namun begitu, alasan itu TIDAK SAMA SEKALI BOLEH DITERIMA kerna berzina lama giler dgn janda yg terpilih itu...
alasan sisuami tidak masuk akal
dan kesian juga kerna telah bergelumang dgn dosa (harap die dah kawen sbrnnya dgn pilihan hati tu, seyes..sy harap die dah kawen..kesian dosa byk sgt tuh--sy pun xla baik ya)
yg lebih tak masuk akal
si suami PUT BLAME on mah yakni si isteri tu sb mah tu x berhias dan menjaga diri di rumah.
okay.fine!
one point yg sy boleh komen - ayuh para isteri! (walaupun sy belum join the club lagi)
kita jaga diri utk suami lebih lagi!
lawa kita utk dia kasik up 200%
dan itu mmg hak suami pun utk melihat kita cantik dpn die dirumah lebih lagi dr luar rumah.
okay!noted that!

ehem
dan encik suami, sponsor la semampunya utk melawakan isteri kesygn tuan hamba semua ya :)
tanggungjawab isteri juga utk cantik...dn perlu bantuan suami juga dlm hal ini (sokongan dan wang juga dikira point penting)
plus!
boleh je D.I.Y (do it yourself) utk lawa ni.
yg tu kene sokongan masa la plak :)

maka, kesimpulannya ialah (mengikut peta minda saya je ni taw) :
1.Jangan la letak alasan smua salahkan wife je lepas dah curang tu
2.Saling mencantikkan diri LUAR DALAM - AGAMA perlu cantik lebih lagi....kerna kecantikan bentuk badan semua ini akan luntur dimamah usia..kerna itu lah CANTIK DI HATI AKAN CANTIK DI MATA.... (bab ni AGAMA adalah nilaian utama kita)
3.Pakej berkahwin ini mmg datang dgn TANGGGUNGJAWAB dan sy setuju dgn apa yg saiful anng ckp kt atas tu.
4. Mind SET bukan bersedia utk dipisahkan. --kurangkan ckp' jika lepas ni ada apa-apa mcmana?--eh eh..mmg nk ada pe pe jadi ke...tak kannnnn...then..STOP saying like that..(ni dpt kt seminar baitul muslim gak sbnrnya)

5. CINTAKAN AKHIRAT dan kita nk bina PENTHOUSE kt sana lebih utama!

saya bukanlah org yg mempunyai pemgalaman familia sempurna...mak sy punya cbrn sendiri dalam kehidupan beliau...
namun apa yg sy telah belajar dr kisah yg berlaku dihadapan mata sy sndiri ialah PEGANGAN AGAMA dan PELAKSANAAN itu sgt penting.

Base kita
jati diri kita
itu yg penting!
SAngka baik kita pada ALLAH
itu juga lebih penting!

Subhanalllah
Astagfirullah..
sy sendiri byk kali jatuh bangun utk menjadi lebih baik...sy rasa sebak kerna sy sendiri byk perlu buat apa yg sy cakap...
sy sendiri tgk mak sy membesarkan kami dgn gigih dgn kata kata kenapa tidak mak yg perlu jaga kami semua.
apa la sgt yg mak sy ada waktu tu
namun semangant dan kasih syg beliau tidak bertepi!
sy kagum sgt!
dan sy tahu,.....selepas ini, bila sy telah berkahwin dan punya kunci syurga sy itu...byk perkara sy perlu hadapi..
dan sy berdoa moga adik adik sy dan abg sy mendapat isteri yang memahami bahawa tanggungjawab anak lelaki pada ibunya itdak putus. (sama juga sy perlu faham dn ingat dan buat utk bakal suami sy kelak )

moga perancangan kami
perjalanan kami
dipermudahkan
dilancarkan
dan disatukan hingga keakhirnya.

amin!


sekian
rasanya itu ja yg mahu berkongsi
mmg lama x tulis
makin nk dekat 29 genap ni
makin mcm mcm rasa
perkara utama yg sy asik berfikir sejak dua menjak ni
apa yg kau dah buat selama 29 tahun ni ya fara!?

hurmmm..
byk perlu dilakukan
dan byk perlu ditingkatkan
dan alhamdulillah utk semua pengalaman selama ini.

eh..belum lg..esok post genapnya..heheh

okay.mau makan

ayuh!
teruskan menyebarkan kebaikan
dan teruskan perjuangan dilapangan sendiri :)

yoshh!!




 
Let's have FAITH on ALLAH more and more!
 
 
 

Thursday, November 6, 2014

COMOT.

Bismillahirahmannirahim

alhamdulillah
pulang dari Brunei semalam
*nanti post lain utk brunei*

sb yg ni mmg sedih betul buat sy

Comot dah mati :'(

 
 
 
 
 
 
memula jaga comot ni dalam 2012
comot ni sbnrnya kucing adam, jiran sebelah umah
adam pindah
maka tinggallah mak comot dan comot
(masa tu comot kecik lagi)
kami jaga sbb adik faiz mmg suka bg mkn kt kucing ni
dan kesian sbb kene tinggal kan


then, bila dah jaga
mak comot (kami panggil MAK je)
mak comot pulak jenis pandai jaga diri
jenis dgr kata
mak comot dah jaga umah dr cikti
alhamdulillah
so...kami pun jaga la comot dan mak comot ni

jaga punya jaga
dr comot kecik
smpai segemok itu
comot ni manja die lain sket
hahhaha
die suka org main main dgn die
mmg kalau dgn sy
die akan letak tgn nk naik atas riba dan buat muke x bersalah
huhuhu
skg jika ingt yg ni
mesti rasa sedih
:'(

bila sy ngah mood xbaik juga
comot ni boleh dikira one of good theraphy for myself

fuuuhhhhhhhhhhhhhhh
begini rupanya bila kematian kucing
mmg sedih bila tgk mak dtg kt grill ckp' comot dah mati'-smbil nanges
sy pun cari..manaaa...g tgk..sentuh sentuh..comot dah xde
wuuuuuuuuuuuu
wuuuuuuuu
wuuuu

so sad...
sgt sedih
astagfirullah

mmg sedih tul..
no more comot
xde dah comot nk lari lari dgn perut gemok die tuh n duduk ats sy
sy suka main hidung die sbnrnya
sobs :'(

doakan kami utk teruskn tnpa comot
ya!
mesti akan teruskan
namun comot akn terus sntiasa berada dalam kenangan

sy tkakn lupa bila comot majuk(sb sy kdg2 byk travel)

nampaknya, perlu lebih kuat dan teruskn jalan without tears...

moga dapat bertemu dgn comot disana nanti..
amin..

*mood :sedih bangat*




 
kucing mmg akan datang dan pergi
comot sntiasa akn ada dihati
our first cat
return to his Creator back
 
Innalilahiwainnalillahirajiun.