Friday, September 25, 2015

dari farawa kepada farawa ^^

assalamualaikum

wah, berhabuk mmg sah dah blog ni.

maka bila rasa nk tulis je dia lap habuk tu :)

alhamdulillah, 2 september lepas, dah start daftr utk journey seterusnya.

mmg lambat dr plan asal, lambat yg aku tahu kenapa ALLAH bg sekarang. alhamdulillah
bila sekarang ni, lain sikit aku boleh control diri aku sendiri, walaupun tergelincir sana sini tu...kene gak bangkit semula.yosh!

dalam tempoh ni, bykkk sgt menda dah jadi.
mcm2
nak citer kang lama plak kan..ni tgh break wat assingment ja..hihi

okay.trigger rasa nk tulis ni adalah utk ingtkn diri sendiri utk kembali menyangi HATI SENDIRI sebeluma apa2 pun.
wooo.sakit doh bila dah syg pas tu sakit hati sb nk jaga hati dan hati sendiri kene makan plak tu?
uisshhh..masa mula2 tu takut mmg takut tp dek kerana kesungguhan dan PELUANG yng diyakini tu, maka berani la nk terus niat ke arah itu.
well..dlm tempoh tu mmg bykk la cbrnnya kan
aku suka amik menda tu sesuatu yg positif.

yer la..dah xkn nk ckp org je yg tak betul..sendiri pun byk je x betulnya
ke laut gak kalau ke laut tu.
cuma bila dgn org yg kita dah percaya nk citer, dah percaya nk share seme menda..maka..kita akn jd la mcm2..emosi ka...sedih ka..nanges ka..gumbira lalal ka...kan..dah takkan nk jd org lain dok bila dgn org yg kita dah decide nk jd partner tu kan.

cuma
in this journey...aku kenalpasti satu perkara...
bila sesorg itu tgh emosi, tak kira la diri sendiri ke..diri dia ke..sesapa lah
kene bawa beredar dn bertenang dulu.
boleh?

jgn duk teruih nk marah2 ke
nk sound2 ke
mgkn masa tu anda rasa anda x sound pun..tp dah org tu tgh emosi..mesitlah lagu yg die dengar kt telinga tu jd lain.
maka...menanges la dia keseorangan smbil memikirkan apakah betul apa yg sedang dilakukan skg ini.
haaaa..masa tu lah
masa plg genting.
yer la...pilihan 2 je --nak terus beremosi atau nk rasional?

hurm..pilihan bg yg dah serius mestilah RASIONAL
setelah dirasionalkan semula,
maka kesimpulajn diri ialah tak semua menda boleh share dan perlu byk belajar utk mengadu byk pd ALLAH.
sekarang aku dah faham..kenapa mak sgt kuat.
kenapa mak mmpu handle semua yg dia hadapi.
kenapa dan mengapa.
semua tu jd depan mata aku gak pun.

tak pernah plak nmpk mak naik status ke apa ke
marah kami ke apa ke
mak just do it.
betapa ALLAH bg mak hati yg besar tu
aku?oooo..sabar dulu naa..sedang membesarkan hati la ni

kita sgka org kan paham kita
hurmm
sikit boleh la
the rest tu..better hg pi citer kt ALLAH lah
lega..boleh citer apa shj
tak de nk sound2
nk kene rasa mcm diri ni mmg teruk bebenor dan takde dah ruang nk baiki diri
ALLAH ada ja utk dengar citer kita..kita je nk mula kan ke tak.

bila rasa mcm ni..perkara paling takut ialah IGNORE
haah..sendiri takut dgn hati sendiri
sy adalah org yg plg takut dgn hati sy yg sy percaya dah hancur dlm byk menda
awal2 lg kan..sy dah bgtau..sy ni hancur dgn mcm2 menda dah sy jadi
jadi kuat sb sy kene kuat
kenal sy betul2
jgn marah sy
jgn ckp belum apa-apa itu
tarbiyah sy dgn sbr
sb sy sendiri pun tahu sy byk kurangnya
sgt byk
cuma...dgn menakut2kan sy dgn ayat itu..takkan bg sy lg sembuh..bg sy lg takut ada.



takut mmg takut.
dan dek kerana RASIONAL itu..maka pk la smula..sb byk juga salah diri sndiri
dan berharap juga selepas ini dapat berkomunikasi dgn lebih baik shj

benarlah.
org berubah kan
diri sendiri pun berubah
apatah lg org lain

what do you expect?
people will understand you like your mom?

come on.
grow up and face the reality.
jaga hati hang sendiri

banyakk lagi hang nk kene buat
nak bawa mak pi umrah
haji
nk setle adik2 hang lagi
diri hang lagi
uissh....sebok nk semak dgn menda yg mmg hang tahu jawapannya ialah diri hang sndiri kene baiki.

sabar
bak kata ustazah isfadiah..tarbiyah tarbiyah tarbiyah.
cuma..buat masa skg..nk tarbiyah diri sendiri dulu..sb nk bg ruang utk berjaya jd diri yg lebih baik
didoakan hangpa pun sama
nk bawa sy ke peringkt seterusnya dgn cara lebih baik tu..kene taribyah dgn ilmu gak ea.
kalau x, cmne nk bawa sy kn..teknik kene dikuasai oleh kedua2 pihak
sama je utk diri ini.

byk menda yg mmg sy dah buat sebelum ni..dan dibuka semula itu kene tutup balik.
close close close.
better like that :)

remember this fara
ingat.
ni surat utk awk kepada awk nanti2 ya. ^^
sbb sy tahu awak akn cari blog ni gak bila awak rasa itu nanti..hehehhe

sehingga masa itu...stay focus on your aim and keep praying!

you can do it farawa!


apatah lagi kalau kene tinggal dgn org yg bermata sama dgn dia kan ;')


trust ALLAH more.
u know..hikmah itu akan ada nanti.

sekian.

teruskan belajar

selamat menghayati erti pengorbanan ya farawa.