Sunday, January 29, 2017

Move forward!

Rasanya ini kali kedua diberi rasa begini, dan kebiasaanya apabila sudah berpengalaman menghadapinya, kita akan lebih tahu untuk buat apa kali ini.

Mudah sahaja kiraanya, awk mahu ada, awk ada, tiada org pernah paksa atau letakkan hukuman pada awk, awk yang rasa begitu dan secara pelik nya setelah sekian lama kan..its just, WOW!

So, from me, being me, you go ahead with your life, surely you will happy coz you seem know everything that good for you and better for you. Hurmm, not seem, you surely know and already have your own people with you.

Owh, dont worry, i will not seek you thru anyone else, not anymore and rasanya dah lama pun tak buat cmtu😊

Take your time coz i also have my own time.
Same case, different person, different feelings.

Me?
Like my mom said" jgn risau kakngah, masa kita ni kedepan, Allah tak pernah tidur, Allah tahu semuanya, kita ni teruskan hidup dgn lebih baik lgi"

Memang pasakkan mak tu sangat bermakna untuk saya sehingga ke hari ini.

Thank you Allah for this experience and thank you to you too.

Me,
Cik fara.

#journey

Friday, September 2, 2016

REBRAND YOURSELF : First impression

First Impression.




A good first impression is one reflects the real you. If you are presenting the best of yourself, the self you want to share, then you are making the impression that is right for you.

Appearances matter in first impressions. Your looks may be the first information a stranger has about you, and so they play a bigger role in a first meeting than they do in later meeting.


Let's be best version of yourself and give high impact for your first impression!

Reference : First Impressions by Ann Demarais & Valerie White.


*After this, i will share about how rebrand yourself including appearance, behavior and communication*

Tuesday, March 8, 2016

Dear 5 rangkai , version 2.0

Bismillahirahmanirahim

alhamdulillah

berhabuk betul blog ni..hahahhaha

dah sem kedua ni, lagi la bz kedaun..huhuhu
ni rasa nk tulis
lepas tgk gmbo jannah bg
hahahha

aduyaiii..jannah oo jannah

hang mmg suka kan
wat cheq duk rasa mcm2 ni
phewwww
lagi 9 hari ke 10 hari kan
kema nak kawen dah
:)

bila ingat2 minggu lepas punya #shorttrip kita tu
mcm2 betul..dgn menoh bas rosak nya
hahah
dengan sy yg tetiba pening kurang gula bagai
dgn wan baru balik hiking 4 jam ( siap xlarat nk amik menoh..haha)
dgn abg shuk yg penuh dgn program nya
dgn jannah yg tertinggal semua menda nya..hahah
aduyaiii..cm2 sungguh

kita plak kema..duk gamble je pi beli brg2 utk bbq
pusing sana sini
tup2 sedap weh bbq kitaa...yeay!

dalam banyak2 perkara, nk setle baju pengapit lebih dr apa lagi
moment dlm CCN tu byk sgt kan :')
hehehe
cuma..sebenarnya..sepanjang #shorttrip tu
saya mmg rasa x lengkap...sebab jama xde
rasa mcm bila adik2 sy xcukup kuorum...sy rasa cm tu juga...
xsama rasa dia..
huhuh
jama, study elok2, nanti balik malaysia..kita bbq lagi..kali itu, dgn kamarul sekali..inshaaALLAH :)

cakap pasal kamarul
selepas ni, kamarul akan jd a part of us dah :)
maka, semua org kene up kan button adjustment kita k
sb kita semua nk tgk kema happy
dan bahagia bersama kamarul.

menghitung hari ini
saya berdoa
agar, sy sihat dan semua sihat
moga diberi kelapangan waktu utk sy hadiri dn siapkan anak2 buah sy yg tersyg ni
sebelum semasa dan selepas majlis penting dalam hidup mereka semua :)

katanya masa ni sy tgh berpantang operation hahah #5rangkai

hahah..tgh wat apa la ni... #gegurltrip

gmbr wajib kita :')

dalam banyak2 gmbo...moment masa sy pakai braces is the most unforgetable lah..huhuh

jama paling vogue..kekekekkek

menoh xde..huhu

next is cameron yeayyy

kalian <3


sekian
dari saya
yg nk kene buat assignment pas ni
heheheh


p/s--terima kasih buat bakal suami yg memahami dan blend in with my 5 rangkai ini :)

#menghitunghari
#kemadahnakkawen
#ourjourney

Saturday, January 23, 2016

Dear 5 rangkai (1.0 version)

Bismillahirahmannirahim

hari ni, sy cuma nk cerita pasal mereka2 yg banyak memberi moment, ilmu, pengalaman, warna dan pelangi dalam hidup saya selain ahli keluarga tercinta dan bakal suami saya itu.

5 rangkai.
wan.kema.jannah.maznah.jama.

sebenarnya, nama ni kami pun xberi pd kami sendiri..
haha
ada cerita disebalik cerita..sudahnya, lekat terus nama tu kat mereka.

masa kt pilah dulu, sbnrnya mmg xsgka pun akan close mcm ni..dari 2009 smpai 2016..kiranya dah hampir 7 tahun la eh kenal...rapat mgkn dalam 6 tahun kebelakang kot..

mula dengan program ja..sana sini, marah sana sini dan sy yg dulu mmg sgt garang
hahah
dan mereka boleh terima grg sy
gila2 sy
kelemahan dan kesilapan saya
dan semua lah
mesyuarat mereka...keriasauan mereka ...dn concern mereka..
sy sgt bersyukur :')

dalam perjlanan hingga ke hari ini, bukan sahaja mereka,
saya juga dah makin byk belajar.
biasanya, sesiapa yg rapat dgn sy lepas 5 org ni, mereka akn berkenalan dan kenal juga insan2 yg baru hadir dlm life sy..bak kata maznah, "owh, watak baru eh" haha

perangai depa semua lain2..buat masa skg..sy nak share apa yg sy rasa je.
yg pasti..mmg masing2 penting bg sy
dan antara yg plg rapat dgn sy..semua pun tahu..iaitu kema.

5 rangkai



kema

kema dan saya

Pilihan hidup telah dewasakan kami
byk yg dikongsi.
bila dah tiba harinya..makin sy perlu berdoa
moga yg baik-baik aja utk dia
yg terbaik..
sebab, dlm ramai2 org yg hadir dlm timeline sy..sy kira..gmbr dia pling byk dalam hidup saya..
..
tu jelah dulu.

pd sy mudah, kita sayang org, kita tahu dia siapa pd kita, dan kita kene tahu dia juga pinjaman dari ALLAH utk kita..moment dalam gmbg ni, mgkn xkan dapat nk ulang dah..dan ianya akn kekal begitu juga dlm hati saya..pilihan saya?utk terus mudahkan dan syg dia..sb?itu lah pilihan saya, syg mereka, syg dia kerana ALLAH..

sekian, utk versi 1 ini.


#5rangkaivolumeone




Tuesday, December 22, 2015

Beat yourself!

Bismillahirahmannirrahim

alhamdulillah

lepas melalui minggu minggu busy dan sedang hadap lagi minggu2 busy..

satu je sy nk tulis UTK DIRI SAYA INI

dear farawa,
lepas ni, bykkk sgt menda ko nk buat...maka, TOLONGLAH:

kurangkan tangguh keje
kurangkan tgk gadjet tu
kurangkan lewatkn solat

dan

MULAKAN solat awal waktu
MULAKAN da teruskan apa yg ko buat masa degree dulu!

keaktifan masa degree, tak menghalang pun ko nk excellent kan
kegilaan masa degree tak halang ko utk enjoy life ko!
dan semua pun ko buat :)

maka, kembalilah farawa
kembali kan SEMANGAT LAPAN KO itu..
kerna jauh disudut hati ko, ko pun tahu apa yg ko PERLU FOKUS DAN BUAT!

sekian,
diri mu sendiri selepas mood republik, kelas o-day, kelas warna, kelas jar of life, dan bidadari circle.
dan yg nk hadap 2 final exam, 2 final project dan PASSION sendiri juga


teruskan BERKOMUNIKASI DENGAN ALLAH dengan lebih kerap!

mohon lah doa drNYA

ko boleh!
keep FOCUS yaw ;)


Monday, November 30, 2015

my 30 years old journey :')

bismillahirahmanirahim :)

phew..
i think its been long time for me not updated here..huwhuwahuwa
busy la sgt kan...

dan kali ni terasa nk tulis pula..nmpknya mgkn lepas ni akn lebih kerap tulis dan akan move on kepada second blog juga..inshaaALLAH.

now..hari ni, last day of november kan.
hurmm
dah abes dah bulan 11
bulan kelahiran aku sendiri
dah genap 30 weh
hahaha
still young maaa..
alhamdulillah..

bukan nk citer pasal #bmw3series ni
nk citer pasal..apa yg dah rasa bila 30 tahun ni..hurmm

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

sebenarnya..mcm2 rasa...
tp nk share apa yg rasa ari ni la eh.
kronologi nya..mmg rasa bykl salah dn dosa
dan rasa mcm apa la yg aku dah buat smpai umur aku 30 ni
byk lg nk buat utk ke perjalanan lepas 30 ni
study
kawen
umrah
haji

huhuh..mmg bykkkk

nak dijadikan cerita..dgn izin ALLAH, aku dpt whatsapp dr kak muna..utk ke sharing session sb kak muna baru balik dr haji...sku cm..wahhh..bestnya..kt kepala aku ni..nk pi haji dgn mak..nk pi umrah dgn mak..sb mmg nak la..mak adalah org yg excited giler bila ckp pasal rumah ALLAH ini..huhuh

maka..pergilah

dan bila smpai sana..bykkk nyaaa yg aku dpt..huhuh

plg terpasak dihati ialah apa yg kak an share..
kak an ni mmg lama sgt aku nk jumpa..lembut betul org dia..subhanallah..mmg lain la dgn aku yg huha ni..ehhehe..and the..kita mmg suka tgk org lembut2 kan..

apa yg terkesan ialah...

"apabila kita mahu diri kita dikenali ramai, popular , dilihat banyak ilmu dan berkuasa, mahu org dtg dekat kita; itu adalah sifat KETUHANAN yg kita tak layak utk ada sbg hambaNYA"

huhuhu
betul
byk menda leh kupas dr apa yg kak an share ni

buat masa ni nk up yg ni dulu..next entry share lain

apa yg pasti...bila ALLAH detikkan hati kita utk kembali pd DIA,ambillah rasa itu..railah rasa itu..dan bertindaklah

selangkah kita pada ALLAH, ALLAH beribu lgkh kpd kita. :'(

astagfirullah..

moga ALLAH terus tetapkan hati ini.

aamin.

**sy suka dgn persekitaraan sy ini..ALLAH mudahkan dan ALLAH temukan dgn mereka semua..yg telah ada, sedang ada, akan ada dn masih ada...alhamdulillah




#journeybmw3series
#akupendosa
#moveonwithbetterway