Friday, September 2, 2016

REBRAND YOURSELF : First impression

First Impression.




A good first impression is one reflects the real you. If you are presenting the best of yourself, the self you want to share, then you are making the impression that is right for you.

Appearances matter in first impressions. Your looks may be the first information a stranger has about you, and so they play a bigger role in a first meeting than they do in later meeting.


Let's be best version of yourself and give high impact for your first impression!

Reference : First Impressions by Ann Demarais & Valerie White.


*After this, i will share about how rebrand yourself including appearance, behavior and communication*

Tuesday, March 8, 2016

Dear 5 rangkai , version 2.0

Bismillahirahmanirahim

alhamdulillah

berhabuk betul blog ni..hahahhaha

dah sem kedua ni, lagi la bz kedaun..huhuhu
ni rasa nk tulis
lepas tgk gmbo jannah bg
hahahha

aduyaiii..jannah oo jannah

hang mmg suka kan
wat cheq duk rasa mcm2 ni
phewwww
lagi 9 hari ke 10 hari kan
kema nak kawen dah
:)

bila ingat2 minggu lepas punya #shorttrip kita tu
mcm2 betul..dgn menoh bas rosak nya
hahah
dengan sy yg tetiba pening kurang gula bagai
dgn wan baru balik hiking 4 jam ( siap xlarat nk amik menoh..haha)
dgn abg shuk yg penuh dgn program nya
dgn jannah yg tertinggal semua menda nya..hahah
aduyaiii..cm2 sungguh

kita plak kema..duk gamble je pi beli brg2 utk bbq
pusing sana sini
tup2 sedap weh bbq kitaa...yeay!

dalam banyak2 perkara, nk setle baju pengapit lebih dr apa lagi
moment dlm CCN tu byk sgt kan :')
hehehe
cuma..sebenarnya..sepanjang #shorttrip tu
saya mmg rasa x lengkap...sebab jama xde
rasa mcm bila adik2 sy xcukup kuorum...sy rasa cm tu juga...
xsama rasa dia..
huhuh
jama, study elok2, nanti balik malaysia..kita bbq lagi..kali itu, dgn kamarul sekali..inshaaALLAH :)

cakap pasal kamarul
selepas ni, kamarul akan jd a part of us dah :)
maka, semua org kene up kan button adjustment kita k
sb kita semua nk tgk kema happy
dan bahagia bersama kamarul.

menghitung hari ini
saya berdoa
agar, sy sihat dan semua sihat
moga diberi kelapangan waktu utk sy hadiri dn siapkan anak2 buah sy yg tersyg ni
sebelum semasa dan selepas majlis penting dalam hidup mereka semua :)

katanya masa ni sy tgh berpantang operation hahah #5rangkai

hahah..tgh wat apa la ni... #gegurltrip

gmbr wajib kita :')

dalam banyak2 gmbo...moment masa sy pakai braces is the most unforgetable lah..huhuh

jama paling vogue..kekekekkek

menoh xde..huhu

next is cameron yeayyy

kalian <3


sekian
dari saya
yg nk kene buat assignment pas ni
heheheh


p/s--terima kasih buat bakal suami yg memahami dan blend in with my 5 rangkai ini :)

#menghitunghari
#kemadahnakkawen
#ourjourney

Saturday, January 23, 2016

Dear 5 rangkai (1.0 version)

Bismillahirahmannirahim

hari ni, sy cuma nk cerita pasal mereka2 yg banyak memberi moment, ilmu, pengalaman, warna dan pelangi dalam hidup saya selain ahli keluarga tercinta dan bakal suami saya itu.

5 rangkai.
wan.kema.jannah.maznah.jama.

sebenarnya, nama ni kami pun xberi pd kami sendiri..
haha
ada cerita disebalik cerita..sudahnya, lekat terus nama tu kat mereka.

masa kt pilah dulu, sbnrnya mmg xsgka pun akan close mcm ni..dari 2009 smpai 2016..kiranya dah hampir 7 tahun la eh kenal...rapat mgkn dalam 6 tahun kebelakang kot..

mula dengan program ja..sana sini, marah sana sini dan sy yg dulu mmg sgt garang
hahah
dan mereka boleh terima grg sy
gila2 sy
kelemahan dan kesilapan saya
dan semua lah
mesyuarat mereka...keriasauan mereka ...dn concern mereka..
sy sgt bersyukur :')

dalam perjlanan hingga ke hari ini, bukan sahaja mereka,
saya juga dah makin byk belajar.
biasanya, sesiapa yg rapat dgn sy lepas 5 org ni, mereka akn berkenalan dan kenal juga insan2 yg baru hadir dlm life sy..bak kata maznah, "owh, watak baru eh" haha

perangai depa semua lain2..buat masa skg..sy nak share apa yg sy rasa je.
yg pasti..mmg masing2 penting bg sy
dan antara yg plg rapat dgn sy..semua pun tahu..iaitu kema.

5 rangkai



kema

kema dan saya

Pilihan hidup telah dewasakan kami
byk yg dikongsi.
bila dah tiba harinya..makin sy perlu berdoa
moga yg baik-baik aja utk dia
yg terbaik..
sebab, dlm ramai2 org yg hadir dlm timeline sy..sy kira..gmbr dia pling byk dalam hidup saya..
..
tu jelah dulu.

pd sy mudah, kita sayang org, kita tahu dia siapa pd kita, dan kita kene tahu dia juga pinjaman dari ALLAH utk kita..moment dalam gmbg ni, mgkn xkan dapat nk ulang dah..dan ianya akn kekal begitu juga dlm hati saya..pilihan saya?utk terus mudahkan dan syg dia..sb?itu lah pilihan saya, syg mereka, syg dia kerana ALLAH..

sekian, utk versi 1 ini.


#5rangkaivolumeone




Tuesday, December 22, 2015

Beat yourself!

Bismillahirahmannirrahim

alhamdulillah

lepas melalui minggu minggu busy dan sedang hadap lagi minggu2 busy..

satu je sy nk tulis UTK DIRI SAYA INI

dear farawa,
lepas ni, bykkk sgt menda ko nk buat...maka, TOLONGLAH:

kurangkan tangguh keje
kurangkan tgk gadjet tu
kurangkan lewatkn solat

dan

MULAKAN solat awal waktu
MULAKAN da teruskan apa yg ko buat masa degree dulu!

keaktifan masa degree, tak menghalang pun ko nk excellent kan
kegilaan masa degree tak halang ko utk enjoy life ko!
dan semua pun ko buat :)

maka, kembalilah farawa
kembali kan SEMANGAT LAPAN KO itu..
kerna jauh disudut hati ko, ko pun tahu apa yg ko PERLU FOKUS DAN BUAT!

sekian,
diri mu sendiri selepas mood republik, kelas o-day, kelas warna, kelas jar of life, dan bidadari circle.
dan yg nk hadap 2 final exam, 2 final project dan PASSION sendiri juga


teruskan BERKOMUNIKASI DENGAN ALLAH dengan lebih kerap!

mohon lah doa drNYA

ko boleh!
keep FOCUS yaw ;)


Monday, November 30, 2015

my 30 years old journey :')

bismillahirahmanirahim :)

phew..
i think its been long time for me not updated here..huwhuwahuwa
busy la sgt kan...

dan kali ni terasa nk tulis pula..nmpknya mgkn lepas ni akn lebih kerap tulis dan akan move on kepada second blog juga..inshaaALLAH.

now..hari ni, last day of november kan.
hurmm
dah abes dah bulan 11
bulan kelahiran aku sendiri
dah genap 30 weh
hahaha
still young maaa..
alhamdulillah..

bukan nk citer pasal #bmw3series ni
nk citer pasal..apa yg dah rasa bila 30 tahun ni..hurmm

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

sebenarnya..mcm2 rasa...
tp nk share apa yg rasa ari ni la eh.
kronologi nya..mmg rasa bykl salah dn dosa
dan rasa mcm apa la yg aku dah buat smpai umur aku 30 ni
byk lg nk buat utk ke perjalanan lepas 30 ni
study
kawen
umrah
haji

huhuh..mmg bykkkk

nak dijadikan cerita..dgn izin ALLAH, aku dpt whatsapp dr kak muna..utk ke sharing session sb kak muna baru balik dr haji...sku cm..wahhh..bestnya..kt kepala aku ni..nk pi haji dgn mak..nk pi umrah dgn mak..sb mmg nak la..mak adalah org yg excited giler bila ckp pasal rumah ALLAH ini..huhuh

maka..pergilah

dan bila smpai sana..bykkk nyaaa yg aku dpt..huhuh

plg terpasak dihati ialah apa yg kak an share..
kak an ni mmg lama sgt aku nk jumpa..lembut betul org dia..subhanallah..mmg lain la dgn aku yg huha ni..ehhehe..and the..kita mmg suka tgk org lembut2 kan..

apa yg terkesan ialah...

"apabila kita mahu diri kita dikenali ramai, popular , dilihat banyak ilmu dan berkuasa, mahu org dtg dekat kita; itu adalah sifat KETUHANAN yg kita tak layak utk ada sbg hambaNYA"

huhuhu
betul
byk menda leh kupas dr apa yg kak an share ni

buat masa ni nk up yg ni dulu..next entry share lain

apa yg pasti...bila ALLAH detikkan hati kita utk kembali pd DIA,ambillah rasa itu..railah rasa itu..dan bertindaklah

selangkah kita pada ALLAH, ALLAH beribu lgkh kpd kita. :'(

astagfirullah..

moga ALLAH terus tetapkan hati ini.

aamin.

**sy suka dgn persekitaraan sy ini..ALLAH mudahkan dan ALLAH temukan dgn mereka semua..yg telah ada, sedang ada, akan ada dn masih ada...alhamdulillah




#journeybmw3series
#akupendosa
#moveonwithbetterway




Friday, September 25, 2015

dari farawa kepada farawa ^^

assalamualaikum

wah, berhabuk mmg sah dah blog ni.

maka bila rasa nk tulis je dia lap habuk tu :)

alhamdulillah, 2 september lepas, dah start daftr utk journey seterusnya.

mmg lambat dr plan asal, lambat yg aku tahu kenapa ALLAH bg sekarang. alhamdulillah
bila sekarang ni, lain sikit aku boleh control diri aku sendiri, walaupun tergelincir sana sini tu...kene gak bangkit semula.yosh!

dalam tempoh ni, bykkk sgt menda dah jadi.
mcm2
nak citer kang lama plak kan..ni tgh break wat assingment ja..hihi

okay.trigger rasa nk tulis ni adalah utk ingtkn diri sendiri utk kembali menyangi HATI SENDIRI sebeluma apa2 pun.
wooo.sakit doh bila dah syg pas tu sakit hati sb nk jaga hati dan hati sendiri kene makan plak tu?
uisshhh..masa mula2 tu takut mmg takut tp dek kerana kesungguhan dan PELUANG yng diyakini tu, maka berani la nk terus niat ke arah itu.
well..dlm tempoh tu mmg bykk la cbrnnya kan
aku suka amik menda tu sesuatu yg positif.

yer la..dah xkn nk ckp org je yg tak betul..sendiri pun byk je x betulnya
ke laut gak kalau ke laut tu.
cuma bila dgn org yg kita dah percaya nk citer, dah percaya nk share seme menda..maka..kita akn jd la mcm2..emosi ka...sedih ka..nanges ka..gumbira lalal ka...kan..dah takkan nk jd org lain dok bila dgn org yg kita dah decide nk jd partner tu kan.

cuma
in this journey...aku kenalpasti satu perkara...
bila sesorg itu tgh emosi, tak kira la diri sendiri ke..diri dia ke..sesapa lah
kene bawa beredar dn bertenang dulu.
boleh?

jgn duk teruih nk marah2 ke
nk sound2 ke
mgkn masa tu anda rasa anda x sound pun..tp dah org tu tgh emosi..mesitlah lagu yg die dengar kt telinga tu jd lain.
maka...menanges la dia keseorangan smbil memikirkan apakah betul apa yg sedang dilakukan skg ini.
haaaa..masa tu lah
masa plg genting.
yer la...pilihan 2 je --nak terus beremosi atau nk rasional?

hurm..pilihan bg yg dah serius mestilah RASIONAL
setelah dirasionalkan semula,
maka kesimpulajn diri ialah tak semua menda boleh share dan perlu byk belajar utk mengadu byk pd ALLAH.
sekarang aku dah faham..kenapa mak sgt kuat.
kenapa mak mmpu handle semua yg dia hadapi.
kenapa dan mengapa.
semua tu jd depan mata aku gak pun.

tak pernah plak nmpk mak naik status ke apa ke
marah kami ke apa ke
mak just do it.
betapa ALLAH bg mak hati yg besar tu
aku?oooo..sabar dulu naa..sedang membesarkan hati la ni

kita sgka org kan paham kita
hurmm
sikit boleh la
the rest tu..better hg pi citer kt ALLAH lah
lega..boleh citer apa shj
tak de nk sound2
nk kene rasa mcm diri ni mmg teruk bebenor dan takde dah ruang nk baiki diri
ALLAH ada ja utk dengar citer kita..kita je nk mula kan ke tak.

bila rasa mcm ni..perkara paling takut ialah IGNORE
haah..sendiri takut dgn hati sendiri
sy adalah org yg plg takut dgn hati sy yg sy percaya dah hancur dlm byk menda
awal2 lg kan..sy dah bgtau..sy ni hancur dgn mcm2 menda dah sy jadi
jadi kuat sb sy kene kuat
kenal sy betul2
jgn marah sy
jgn ckp belum apa-apa itu
tarbiyah sy dgn sbr
sb sy sendiri pun tahu sy byk kurangnya
sgt byk
cuma...dgn menakut2kan sy dgn ayat itu..takkan bg sy lg sembuh..bg sy lg takut ada.



takut mmg takut.
dan dek kerana RASIONAL itu..maka pk la smula..sb byk juga salah diri sndiri
dan berharap juga selepas ini dapat berkomunikasi dgn lebih baik shj

benarlah.
org berubah kan
diri sendiri pun berubah
apatah lg org lain

what do you expect?
people will understand you like your mom?

come on.
grow up and face the reality.
jaga hati hang sendiri

banyakk lagi hang nk kene buat
nak bawa mak pi umrah
haji
nk setle adik2 hang lagi
diri hang lagi
uissh....sebok nk semak dgn menda yg mmg hang tahu jawapannya ialah diri hang sndiri kene baiki.

sabar
bak kata ustazah isfadiah..tarbiyah tarbiyah tarbiyah.
cuma..buat masa skg..nk tarbiyah diri sendiri dulu..sb nk bg ruang utk berjaya jd diri yg lebih baik
didoakan hangpa pun sama
nk bawa sy ke peringkt seterusnya dgn cara lebih baik tu..kene taribyah dgn ilmu gak ea.
kalau x, cmne nk bawa sy kn..teknik kene dikuasai oleh kedua2 pihak
sama je utk diri ini.

byk menda yg mmg sy dah buat sebelum ni..dan dibuka semula itu kene tutup balik.
close close close.
better like that :)

remember this fara
ingat.
ni surat utk awk kepada awk nanti2 ya. ^^
sbb sy tahu awak akn cari blog ni gak bila awak rasa itu nanti..hehehhe

sehingga masa itu...stay focus on your aim and keep praying!

you can do it farawa!


apatah lagi kalau kene tinggal dgn org yg bermata sama dgn dia kan ;')


trust ALLAH more.
u know..hikmah itu akan ada nanti.

sekian.

teruskan belajar

selamat menghayati erti pengorbanan ya farawa.