Tuesday, November 18, 2014

lagi lagi soal kahwin~

KOMEN CERITA VIRAL SUAMI CURANG DENGAN JANDA KERANA ISTERI DAH TAK MACAM MASA KAHWIN.

Ini trend semalam. Bersepah juga dalam newsfeed cerita suami curang kerana isteri walaupun baik tetapi sudah tidak cantik seperti dulu-dulu mereka berkahwin. Ada pula monyet yang setuju dan menyokong lelaki spesis yang sama (monyet juga) itu. Boleh pula alasan itu jadi lesen zina. Apa dah jadi?

Dulu masa kahwin, sama-sama ketat, sama-sama garing, sama-sama cantik, sama-sama memuaskan hati satu sama lain. Jika buat video kahwin tu sikit punya romantik lagi. Lepas dah kahwin dan anak beberapa orang boleh pula sorang sahaja yang jadi tua, yang lelaki boleh maintain muda. Ini semua kahwin kerana lubang. Kalau kahwin kerana Agama insyaAllah tak jadi macam ini. Rasakanlah sentimental value dengan isteri kita kerana dulu kita dapat dia brand new koyak plastik lagi. Masa kita dapat isteri tu, masa tu kita pun taklah kaya mana, sengkek juga. Isteripun bersabarlah dengan suami seadanya. Tapi bila suami dah naik market value, dia boleh buang sahaja isteri yang dah bersusah payah.

Kalau nikah lagi satu pun dah boleh jadi perang, inikan pula terlanjur. Tapi kalau dah sampai 6 tahun terlanjur sebenarnya perkataan TER itu sudah tidak sesuai. Yang sesuai ialah MELUNJUR.


Isteri yang kita nikahi yang menjaga kehormatannya kepada kita semasa penyerahan dengan maharnya, mulanya itulah yang terbaik untuk refleks kehebatan seorang suami membentuk dan membimbing. Selepas berkahwin, yang baru itu dilanyak sampai lunyai. Perut yang dulu tegang dah jadi macam kulit limau kerana dari situ telah mengandungkan anak-anak dari benih lelaki itu sendiri. Bila dah tak cantik pandai pula cari yang tegang dan ketat. Kalau itulah konsepnya, nanti yang tegang dan ketat itu juga akan kendur dan jantan begini akan berpindah cari yang lain juga.

Kalau isteri itu kerjanya melayan nafsu sahaja, bila mahu boleh dapat dan tak perlu beranak, tak perlu menyusu anak, tak perlu memasak, tak perlu mengemas rumah, tak perlu nak jaga makan minum laki, tak payah nak menjaga suami, tak perlu nak bekerja tolong cari rezeki barulah boleh isteri kita tu ketat dan anjal sepanjang masa. Yang komplen isteri dah tak tiptop tu tengok juga diri sendiri adakah masih tiptop atau sudah masuk level second hand high mileage.

Kahwin manusia bukan macam kahwin lembu. Lembu tu bolehlah main tenggek mana-mana dia suka. Tapi dia itu lembu lah. Sebab itulah surah Al-Baqarah (lembu betina) tu Allah hentam kita 3 juzuk terus. Nampak betul manusia orang yang masih banyak berperangai seperti lembu lagi. Lembu makan, lembu cari makan, lembu tidur dan lembu juga mengawan dan lembu akan mati akhirnya.

Maka, jika begitulah hidup lelaki itu, sama sahaja dengan lembu. Jangan kahwin macam kahwin lembu, nikahi isteri kerana Allah.


Saya tak pandai nak sekolahkan orang macam ini. Jika saya kenal dan dia sedang melintas jalan saya akan buat-buat terlanggar dan tergilis dan saya akan pastikan ia kelihatan seperti satu kemalangan.
SAIFUL NANG


***********************************************************************************

win!
sedih
sebak
haisshhhhh

padahal im not into that club yet
sorry
emotional lebih bila bab mcm ni T_T

astagfirullah
mmg sedih dan pasti perlu tembak doa lebih lagi
sy tak tahu nk komen apa dah
sb dah ckp kt post sebelum ni

namun begitu
sy lebih suka utk berkongsi
dan mengambil semua ini sebagai pengajaran
terutamanya buat diri sy
yg mahu jalan jauh ini

sebak baca sb rasa mcm
ya ALLAH..ntah
mmg menusuk betul saiful nang ni tulis
betul
kerna itulah
ILMU perlu ditambah baik dan perlu diamalkan

so!
next
ACTION please!

yoshhhh!

#terjumpadannkckpbykktbloglakan

Kahwin! Perkahwinan! Kawen?

KENAPA DULU ORANG KURANG BERCERAI, SEKARANG RAMAI ORANG MUDAH BERCERAI.


Salah satu sebab zaman ini berlaku banyak penceraian bermula dari 100 tahun dulu. Ketik...a kaum isteri hanya sebagai suri rumah dan Sang Suami mencari nafkah menyebabkan isteri terlampau bergantung kepada suaminya walaupun suaminya seorang yang bengis, tak romantik, tak hensem, boroi, tak tahan lama dan macam-macam lagi. Mereka kekal dalam perkahwinan sehingga mati. Selepas kematian salah seorangnya, yang ditinggal akan merindu sampai mati. Tapi ramai juga yang BAIK-BAIK berbanding yang jahat.

Dari kes nenek moyang kita yang tertindas dengan karaktor atuk-atuk kita yang bengis dan jahat itu menurunkan pesanan kepada ibu dan nenek kita agar perempuan menyediakan persiapan sekiranya berlaku perceraian dan tidak mudah ditindas suami.

Lalu generasi berikutnya memberi pendidikan tinggi kepada anak-anak mereka dan menggesa anak-anak mereka turut bekerja membuat simpanan sebanyak mungkin sebagai persiapan jika diceraikan oleh suami.

Kesan sosiologi, ramai (bukan semua) isteri yang ketahanannya tidak sehebat nenek moyang kita dahulu. Dari kes mahkamah syariah, ada yang disebabkan suami suka picit ubat gigi dari bawah dan isteri suka picit dari atas menyebabkan pergaduhan dan penceraian. Isteri tak perlu risau apa-apa. Simpanan dah ada, kerjaya dah tinggi, anak pun dah ada. Apa perlu risau hidup tiada suami? Pantang suami tegas sikit pun ada yang nak minta cerai.

Ini fenomena yang berlaku. Truth fact yang pahit untuk ditelan. Jika awak dalam sebuah bot kecil meredah lautan. Ada masa lautan tenang, ada masa ia bergelora. Jika awak dah siapkan sampan kedua semasa awak menaiki sampan suami awak, nanti bila laut gelora sikit awak dengan mudah akan lompat dalam sampan sendiri dan bawa haluan sendiri.
Perceraian banyak berlaku pada zaman ini kerana semakin kurang kebergantungan isteri terhadap suaminya. Belum kahwin dan buat persiapan perceraian, bagaimana perkahwinan nak kekal lama. Tak salah buat persiapan sekiranya suami meninggal tetapi buatlah persiapan itu BERSAMA SUAMI bukan sendiri-sendiri secara peribadi. Awak pun tak tahu, suami atau awak yang mati dulu.

Sama dengan cerita ini, Tareq Ibn Ziyad yang belayar merentas laut Mediterranean menuju ke selatan Sepanyol untuk bertempur dengan tentera Spain membakar kapal kesemuanya selepas selamat mendarat di pantai. Balatentera hanya ada 1 jalan untuk kembali bertemu isteri dan anak-anak di seberang sana…iaitu dengan memenangi peperangan. MEREKA MENANG kerana tiada jalan untuk berpatah balik.

Isteri dulu sangat bergantung kepada suami dan takut diceraikan. Isteri sekarang tak takut suami dan tak kisah diceraikan. Jalan dari kita di Loh Mahfuz sampai ke akhirat nanti semuanya ialah JALAN SEHALA. Jika awak rasa perkahwinan ini jalan yang boleh u-turn, memang anda akan buat u-turn.

Betul tak?

Alhamdulillah, saya dan isteri hidup rukun damai dalam sebuah bot. Kadang-kadang ada ribut ada taufan, tapi kami masih pegang dalam bot yang sama walaupun bot kami tak besar mana. Sekejap, nak add friend Erra Fazira

SAIFUL NANG
Suami Intan, Daddy Orked, Seri & Lela
Artikel ini dicedok dan diadaptasi dari rujukan di www.prihatin.net.my


************************************************************************************

 
okay.
bismillahirahmanirahim

Alhamdulillah untuk segala nikmatNYA untuk hari ini dan hari hari sebelum ini dan hari mendatang.
InshaaALLAH.

fuuuhh
sy nk mmg rasa nk menulis hari ini
heheh
triggernya ialah citer "Kisah Curang Suami Mah" yg semakin menjadi viral bukan hanya di fb begitu juga di whatsapp

jujur dari saya
memula mmg sy mcm tanak baca pun
betul!malas nk baca
then...even dah share di whatsapp, pun sy tak baca..plus x komen
tetiba
tetiba
hari ni, tgk fb junior dan nmpk die komen ' suami yg beragama akan mampu menahan nafsu dirinya...." sy pun mcm..eh..klik la..
klik kt yg die share tu adalah blog org lain yg copy surat tu dan komen versi die sndiri,
bahahha..mmg ayat byk marah wooo.
plus mmg keluar la smeua bahasa nya (erkkkk..mcm ganas pulak bila baca..xyah amik yg tu ek)

respond pertama saya- hujan!
seriuosly?
sbb mah tu xmcm dulu dah utk si suami carik lain.
perghhhh
panas ja wa baca
panas smpai hujan
huhuhu
namun begitu, alasan itu TIDAK SAMA SEKALI BOLEH DITERIMA kerna berzina lama giler dgn janda yg terpilih itu...
alasan sisuami tidak masuk akal
dan kesian juga kerna telah bergelumang dgn dosa (harap die dah kawen sbrnnya dgn pilihan hati tu, seyes..sy harap die dah kawen..kesian dosa byk sgt tuh--sy pun xla baik ya)
yg lebih tak masuk akal
si suami PUT BLAME on mah yakni si isteri tu sb mah tu x berhias dan menjaga diri di rumah.
okay.fine!
one point yg sy boleh komen - ayuh para isteri! (walaupun sy belum join the club lagi)
kita jaga diri utk suami lebih lagi!
lawa kita utk dia kasik up 200%
dan itu mmg hak suami pun utk melihat kita cantik dpn die dirumah lebih lagi dr luar rumah.
okay!noted that!

ehem
dan encik suami, sponsor la semampunya utk melawakan isteri kesygn tuan hamba semua ya :)
tanggungjawab isteri juga utk cantik...dn perlu bantuan suami juga dlm hal ini (sokongan dan wang juga dikira point penting)
plus!
boleh je D.I.Y (do it yourself) utk lawa ni.
yg tu kene sokongan masa la plak :)

maka, kesimpulannya ialah (mengikut peta minda saya je ni taw) :
1.Jangan la letak alasan smua salahkan wife je lepas dah curang tu
2.Saling mencantikkan diri LUAR DALAM - AGAMA perlu cantik lebih lagi....kerna kecantikan bentuk badan semua ini akan luntur dimamah usia..kerna itu lah CANTIK DI HATI AKAN CANTIK DI MATA.... (bab ni AGAMA adalah nilaian utama kita)
3.Pakej berkahwin ini mmg datang dgn TANGGGUNGJAWAB dan sy setuju dgn apa yg saiful anng ckp kt atas tu.
4. Mind SET bukan bersedia utk dipisahkan. --kurangkan ckp' jika lepas ni ada apa-apa mcmana?--eh eh..mmg nk ada pe pe jadi ke...tak kannnnn...then..STOP saying like that..(ni dpt kt seminar baitul muslim gak sbnrnya)

5. CINTAKAN AKHIRAT dan kita nk bina PENTHOUSE kt sana lebih utama!

saya bukanlah org yg mempunyai pemgalaman familia sempurna...mak sy punya cbrn sendiri dalam kehidupan beliau...
namun apa yg sy telah belajar dr kisah yg berlaku dihadapan mata sy sndiri ialah PEGANGAN AGAMA dan PELAKSANAAN itu sgt penting.

Base kita
jati diri kita
itu yg penting!
SAngka baik kita pada ALLAH
itu juga lebih penting!

Subhanalllah
Astagfirullah..
sy sendiri byk kali jatuh bangun utk menjadi lebih baik...sy rasa sebak kerna sy sendiri byk perlu buat apa yg sy cakap...
sy sendiri tgk mak sy membesarkan kami dgn gigih dgn kata kata kenapa tidak mak yg perlu jaga kami semua.
apa la sgt yg mak sy ada waktu tu
namun semangant dan kasih syg beliau tidak bertepi!
sy kagum sgt!
dan sy tahu,.....selepas ini, bila sy telah berkahwin dan punya kunci syurga sy itu...byk perkara sy perlu hadapi..
dan sy berdoa moga adik adik sy dan abg sy mendapat isteri yang memahami bahawa tanggungjawab anak lelaki pada ibunya itdak putus. (sama juga sy perlu faham dn ingat dan buat utk bakal suami sy kelak )

moga perancangan kami
perjalanan kami
dipermudahkan
dilancarkan
dan disatukan hingga keakhirnya.

amin!


sekian
rasanya itu ja yg mahu berkongsi
mmg lama x tulis
makin nk dekat 29 genap ni
makin mcm mcm rasa
perkara utama yg sy asik berfikir sejak dua menjak ni
apa yg kau dah buat selama 29 tahun ni ya fara!?

hurmmm..
byk perlu dilakukan
dan byk perlu ditingkatkan
dan alhamdulillah utk semua pengalaman selama ini.

eh..belum lg..esok post genapnya..heheh

okay.mau makan

ayuh!
teruskan menyebarkan kebaikan
dan teruskan perjuangan dilapangan sendiri :)

yoshh!!




 
Let's have FAITH on ALLAH more and more!
 
 
 

Thursday, November 6, 2014

COMOT.

Bismillahirahmannirahim

alhamdulillah
pulang dari Brunei semalam
*nanti post lain utk brunei*

sb yg ni mmg sedih betul buat sy

Comot dah mati :'(

 
 
 
 
 
 
memula jaga comot ni dalam 2012
comot ni sbnrnya kucing adam, jiran sebelah umah
adam pindah
maka tinggallah mak comot dan comot
(masa tu comot kecik lagi)
kami jaga sbb adik faiz mmg suka bg mkn kt kucing ni
dan kesian sbb kene tinggal kan


then, bila dah jaga
mak comot (kami panggil MAK je)
mak comot pulak jenis pandai jaga diri
jenis dgr kata
mak comot dah jaga umah dr cikti
alhamdulillah
so...kami pun jaga la comot dan mak comot ni

jaga punya jaga
dr comot kecik
smpai segemok itu
comot ni manja die lain sket
hahhaha
die suka org main main dgn die
mmg kalau dgn sy
die akan letak tgn nk naik atas riba dan buat muke x bersalah
huhuhu
skg jika ingt yg ni
mesti rasa sedih
:'(

bila sy ngah mood xbaik juga
comot ni boleh dikira one of good theraphy for myself

fuuuhhhhhhhhhhhhhhh
begini rupanya bila kematian kucing
mmg sedih bila tgk mak dtg kt grill ckp' comot dah mati'-smbil nanges
sy pun cari..manaaa...g tgk..sentuh sentuh..comot dah xde
wuuuuuuuuuuuu
wuuuuuuuu
wuuuu

so sad...
sgt sedih
astagfirullah

mmg sedih tul..
no more comot
xde dah comot nk lari lari dgn perut gemok die tuh n duduk ats sy
sy suka main hidung die sbnrnya
sobs :'(

doakan kami utk teruskn tnpa comot
ya!
mesti akan teruskan
namun comot akn terus sntiasa berada dalam kenangan

sy tkakn lupa bila comot majuk(sb sy kdg2 byk travel)

nampaknya, perlu lebih kuat dan teruskn jalan without tears...

moga dapat bertemu dgn comot disana nanti..
amin..

*mood :sedih bangat*




 
kucing mmg akan datang dan pergi
comot sntiasa akn ada dihati
our first cat
return to his Creator back
 
Innalilahiwainnalillahirajiun.
 
 

Monday, September 8, 2014

#10# Recharge time!

bismillahirahman ni rahim..

alhamdulillah

september sudah ^^


rasanya mcm-mcm dah jadi
lama jugak sy tak sentuh blog ni
hurmmm
ni baru rasa nk menulis
hahaha

banyak juga menda dah jadi dalam menuju ke bulan september ni
haaaa
sebelum ke topik lain
baru dapat kol pihak biasiswa KPM,
alhamdulillah, mmg boleh tukaq universiti, BIDANG tak boleh ya!
hahaha
so, UM or UIA...haaa...tu kene pikiq bebetul :)
dan bulan sambung belajaq tu SEPTEMBER 2015
wuuuu
ku sngka kan MAC, namun SEPTEMBER juga...
tak pe lah
pasti ada hikmahnya kan :)

inshaaALLAH
PERKARA PERTAMA YANG PERLU AKU UBAH IALAH NIAT!
NIAT untuk belajar ni
haaa...my dear ann ada ckp pasal ni..thanks ann :')
aku selalu sgt ckp tak sabar nk pi belajaq sebab nk wat program
hurmmmm
sebenarnya dah salah kat situ
yer, betul, mmg boleh wat program CUMA niat asal pi belajaq tu utk apa?
haaa...tu diaaa..kene ingat banyak sket...hang nk pi belajaq sbb hang nk ilmu baru tu kann
sb tu hang decide nak tukaq kos
nk tukaq fakulti
so,,, JAGA NIAT itu ya farawa!

*mmg nk kene tulis ni supaya ingat!!!*

alhamdulillah
mmg tak dinafikan
minggu lepas mmg mcm mcm sikit yg melanda
tak de masalah dgn org lain
cuma cbrn dgn diri sendiri
aku kene adjust diri la kan
:)

okay.
setle part belajaq
maka, bermulalah episod menjadi pelajar pada tahun hadapan
sebelum pi belajaq tu mmg kene setle semua utk hakiki!
yossshhhh!!!!
bak kata ann' yang penting fara, kita buat untuk please ALLAH!'
mudah-mudahan dapat sy belajar sehingga PhD
seriously, i never think that i want to furhter my study until PhD
inshaaALLAH, i love to do it too :)
*mak punya syarat, nk buat phd kene kawen dulu..haaa...kene penuhi la kan ;)

PERKARA KEDUA
yang rasanya nk ckp ialah kegilaan ku pada citer korea 'Angel Eyes'
hahhaha
lama tul xgiler mcm ni
almost 5 years
ke more than that
hahaha
sb citer korea yg mmg aku giler dulu Full house dan my girl ja
tu pun mcm part one degree ja
hahhaha
lama sungguh!!
kire duk dgn mak ni leh spent time mcm ni
mmg rasa bessstt sgt
sbrnya, aku pun rindu gak moment aku dgn mak tgk tv mcm ni
bila ingt2 balik
hurmmmm..mmg dah lama x cenggini
ni kira rezeki balik kampung halaman la kan :)

rasanya mmg bila balik umah
ada rasa rilex disitu
yup
rumah kami biasa biasa ja
alhamdulillah
dengan segala dugaan buat kami
org yg melihat mungkin rasa nk ckp mudah dan suruh kami buat itu buat ini
heh
nasihat saya
mohon jgn sembang sgt dlm memberi nasihat tuh
sb anda mgkn tak pernah rasa apa yg kami rasa
tadaaa..tu je..nk bg pendapat boleh, nk harapkan kmai amik tu, kami akan fikirkan ya :)


PERKARA KETIGA
ialah MDS
fuuuhhhhh~
yang ni paling panjang rasanya nk tulis
hahhahah
perkara yang paling dekat dengan saya
ketika zaman sy PB lagi
banyak yang sy belajar dr mds ini
dan..haisshhh
byk la kene tgk semula
tak pe takpe
yg ni kene wat entry lain
kekekkeke


okay
need to go home
tu je lah
so, vibe positif sudah ada
alhamdulillah
utamakan yg utama
susun dan buat!

may ALLAH ease!
doakan saya ya!

^^




Thursday, July 31, 2014

our past!

bismillahirahmannirahim

alhamdulillah
syawal sudah kita
alhamdulillah

rasanya
bab syawal hold jap ea
ni rasa nk muntahkan sikit rasa kt sini.

hurmmm
rasa mcm ni sebenarnya tak la begitu baik
dan selalunya mmg tidak boleh buat apa apa pun
kecuali
MENGAMBIL PENGAJARAN DR APA YG TELAH BERLAKU

Allah :'(


aku xde la rasa sedih sb tgk die ke apa ke
tgk dia yg skg yg masih xberubah itu (mgkn dah berubah, so far tgk, gitu la kan)
hurmm
that's not my concerns
my concerns is about
when i look at him back
it remind me all those stupid things that i've done.
astagfirullah
astagfirullah

yup
stupid things!
look for his love more than Allah's love
kan agak kurang pandai disitu.
astagfirullah
:'(

tu je!
yg mmg byk rasa kt hati ni
fuuhhhh
its not easier to be better
i always said that too
and its not IMPOSSIBLE too!
so?
just keep moving on to be better!

alhamdulillah
my life better now
alhamdulillah sgt
mmg byk perkara dah jadi lepas mcm2 yg jd dlm hidup ini
kerna perkara silam itu
aku percaya semua org berhak utk diberi dua tiga kali peluang pun
dan byk2 peluang pun
untk kembali bertaubat kepada ALLAH
ya!
betul
pintu taubat tak pernah tutup
cuma kita shj yg tak pilih jalan itu
kerana pilihan pd kita
setelah ALLAH beri hidayah utk kembali kepadaNYA
penjarakanlah rasa itu

ya ALLAH
aku bersyukur dgn setiap yg telah berlaku
walaupun aku tahu
mmg sgt byk dosa ku
dan KAU tutup segala aib ku
membuatkan org masih hormat dan senang dgn ku
astagfirullah
astagfirullah
jika bukan kerna ALLAH menjaga aib kita
pasti tiada siapa mahu dekat dgn kita
kerana kitalah yg sering menzalimi diri kita sendiri
:'(


buat incik,
terima kasih kerana sudi terima seadanya sy ini.
terima kasih kerana sudi bertahan dan bersabar dgn perjalanan kita ini
terima kasih kerana sedang mempersiapkan diri
utk tanggungjawab dan amanah yang lebih besar buat kita
selepas ini..

inshaaALLAH
moga kita terus mengejar cintaNYA dan melawan perkara yang tidak baik
dan menjadi lebih baik disisiNYA

sayang?
jaga diri kita
sayang dia?
jaga diri dia dan kita
sehingga tiba masa itu.


sekian,
dari saya
seorang pendosa.




 
 
:')

Thursday, June 26, 2014

#9# setelah sekian lama.

assalmualaikum

alhamdulillah
alhamdulillah
alhamdulillah
fuhhh

lama betul tak hupdated blog ni
byk je sbnrnya menda nk tulis
heeeeeeeeee...

so far, alhamdulillah, sudah mahu bertemu ramadhan dah kita


hurmm

xde pe sangat nk tulis
cuma rasa hari ni nk updated blog
jun dah
16 hb lepas genap lima tahun aku di UiTM
alhamdulillah :')

sehingga kini
apa yg aku buat adalah dalam proses menjadikan diri ini lebih baik ketika memberi
yup!
aku sdg buat apa yg aku suka
apa yg mmg aku nak buat
alhamdulillah
sehingga kini
bertmbah org yang menyokong dan org yg sentiasa ada utk mendengar apa yg aku ingin katakan
masih jauh
aku tahu
masih lagi jauh untuk aku teruskn perjuangan
sekurang-kurangnya
alhamdulillah
ALLAH telah temukan aku dgn mereka yang dpt membantu utk aku lebih
pergi jauh dalam apa yg aku sdg cari

lepas ni mmg aim aku ada tiga selain drp master yang sedang aku tggu keputusannya itu
*doakan dapat ya*
sekembalinya drp Profesional Learning Facilitator (PLF),
aku sudah lebih nampak
kemana aku mahu pergi
namun
tetap perlukan lampu suluh untuk berjalan :)


okay la
rasanya tu je dahulu
nanti smbung balik!

jom kita
pasang niat
jaga niat
untuk jadikan ramadhan kali ini lebih baik
daripada sebelum ini.

amin.

 
jom kita!
teruskan membuat kebaikan
bukan kerna kita baik
ia adalah kerana untuk kita juga
yg sedang berusaha menjadi baik
:')
 
 


                                                                Dilapangan kita :)


 
Remember this.
 
 
 
 
**selamat berjuang untuk anda yang sedang berjuang itu, moga sentiasa tenang dan senyum sokmo deh ^^*





Friday, May 2, 2014

#8# bilangan LIKE????



bismillahirahman ni rahhim

alhamdulillah
jumaat pertama dalam bulan rejab
rasanya lama juga x updated..
erm..tak lama sgt
cuma lama x updated pasal ni

okay :)

first
suka utk sy ingtkn, apa yg sy ckp kt blog ni adalah apa yg sy pk dn rasa ya
heh
so..xyah nk terasa or sentap bagai
biasanya apa yg sy tulis adalah utk sy ingtkn diri sendiri
inshaaALLAH

uhuk
kali ni terpanggil lak nk ckp pasal ni
lama gak x bape nk ckp pasal ni
trigger nya ada kt fb
hurmmmmm
from fb tu
sy ada la nmpk
'beauty is modesty and a man wont love a woman he cant respect', dont believe likes.

ermm
i agreed with all of the statemnt
just
need to highlight something here
look..
if u r love someone
if u r truly love someone
and
u want her to be ur wife
please!
dont touch her!
dont do something that can drag her to hell
why?
because u said u love her..
u said it right?
hold on...
hurmm
what kind of love it is?

tak bg org lain tgk
tak bg org lain like
atau
bukan x bg, xsuka
xgemar
nti nmpk mcm perempuan murah
glemer sgt
nmpk mcm giler ramai yg like die
hurmmm
kalau gmbo nya seksi dn tidak ikut syariat..DITERIMA utk tidak patut ada like byk2
tp
kalau itu adalah pengisian?
perkongsian ilmu?
owhhhh..xleh juga??hurmmmmmmm
cetek sgt pemikiran begitu ya:)
mgkn kene open byk lg aspek
bukan tang open like western je taw
buka minda :)

sy agak tak berapa nk boleh terima
kalau diri seseorg itu boleh sentuh org yg die syg
tp bila org lain tak boleh.
okay..sebenarnya..BOTH IS WRONG
hoho
mmg salah ler..
yg syg tu pun sbnrnya BUKAN HALAL lg pun
so..mmg xleh la
tiket apa bg tu
hurmmm
tiket kekonon dah jnji nk kawen?
cam tuh lak?
ooooo
hurmmmm
need to see deeper in this case, okay?

kalau dah dgn kita pun mmg x boleh
then, dgn org lain lg la xleh
sama je hukumnya
still..
still sama yer..sb hukum ni bukan kita yg longgar sesuka hati kite
sb dgn kite, kita xpe je
sb kita yg buat, xpe je
astagfirullah

sy doakan
moga diberi kekuatan utk terus menjaga niat
dan hati
.....


keep walking
yes!
after did U-TURN
keep walking
please..
its hard
sometimes u will fall down
and repeat it again
but then..please..keep walking and improve urself
for the sake of ALLAH
need to commit
and stay strong!



repent
today!
coz we dont know
is still we have another day?


*sy rasa sgt terkesan, kdg2 kesannya masa silam kita ni pd masa hadapan kita
biasa berlaku begitu
namun, terusknlah dgn mohon kekuatan dr ALLAH
dont make same mistake
doakan sy terus istiqamah
dan dipermudahkan segalanya


#terimakasihawk
#mohondoalebihbyklagiutkkita
#taubat
#kesiantgkdieygmasihfikirmcmni
#mohondoautk merekajuga





Thursday, April 24, 2014

#7# dushhhh!

Perasan tak, kalau kita dlm masalah kewangan, time kita dok risau wang, masa tu la lagi banyak problem kewangan makin bertambah! jangan risaukan wang. rezeki ada di mana2. kalau minda kita set utk fikir wang secara positive & yakin rezeki tu banyak milik semua, kita akan lihat peluang2 kewangan keliling kita, dan bukan lagi masalah2 wang! fikir positive mengenai wang, InsyaAllah rezeki lebih mudah datang.


#noted
#terkenebatanghidung

#tarbiyahdrALLAH
#bukakfbteruskene
#alhamdulillah

Wednesday, April 23, 2014

#6# bintang syurga

Bintang Syurga - Raqib Majid (feat. Unic)

Biar darah jadi baja
biar tulangku menjadi tonggaknya
Islam tetap di puncak
biar imanku terus melonjak

Aku tegar
aku rela
sekalipun aku dihenyak

Burung-burung hijau terbang
Oh ku tenang melayang
syurga firdausi menunggu ku datang
bidadari pun tersenyum
merindu cumbu harum
di saat cinta mekarku bercantum

Pergiku tak kembali
kerana memburu nikmat syurgawi
itulah yang hakiki itu yang abadi
dan ku tidak mati
bahkan hidup dengan rezki dari Ilahi

Kejayaan (kejayaan)
kebahagiaan (kebahagiaan)
bintang syuhada yang dirindukan

Datang datanglah wahai syahid
dambaan mujahid
aku relakan sakit yang sedikit

Dari tahanan sementara
biar aku nestapa
demi bahagia untuk selamanya





 
 
Allahu
Allahu
Allahu
:'(
 
 
aku gusar dgn apakah ini
gusar apabila perjuangan aku xseindah disangka?
mula merindu cahaya panas selesa matahari bila sejuk ketika malam menjelma?
mula merungut bila tidak seperti biasa?
fara
fara
fara
astagfirullah
astagfirullah
 
benar, dua tiga menjak ini
byk juga dugaan
cabaran dtg menjengah
diri yg alpa ini
alhamdulillah
dgn rasa rasa begini
retreat myself!
sesungguhnya
tarbiyah ALLAH itu amat dekat dgn kita
hamba hina ini
 
aku mgkn terjentik semula
utk bangkit kembali
dgn lebih baik
dgn lebih ilmu
dgn aku perlu lebih SABAR DAN tumpu pd DESTINASI AKHIR AKU
 
fara..
seringkali
diri ini mengingatkn
bahawa semua ini adalah sementara
masakan kau boleh rasa lain bila melihat mereka mereka itu
seharusnya lebih bersyukur dan berusaha lebih gigih
bukan kerna mereka
bukan kerna untung dunia semata-mata
AKHIRAT ITU
mana pergi tabungan utk penthouse kau??
mana ea???
astagfirullah
astagfirullah
huhuhuhuhuhh
 
perlu
come back
istighfar
tindakan
byk perlu buat
moga diri ini
sentiasa mengingati
perjuangan ini bukanlah utk manusia semata
tumpuan akhir kita
bukankah surga sana
jambatan sedang dibina
adakah mahu menjadi abu shj
astagfirullah
 
*mood-terjumpa video lagu ini..utk tribute arwah ammar :')
dgn izinNYA
aku terjumpa video ini..
alhamdulillah
 
mari menjadi hamba
yg lebh baik dr semalam
 
 
 p/s---mohon doakan sy..agar terus istiqamah dlm memberi kernaNYA dan moga terus diberi kekuatan utk terus berjuang hanya kernaNYA...terima kasih semua :')
 

Friday, March 28, 2014

#5# us




There is no “me vs. you”, it is always “us”. If one partner wins, the other partner wins and if one partner loses, the other partner also loses.

Partners will carry each other’s burdens, making the load lighter, and the journey easier.



_Aiman Azlan_

http://www.aimanazlan.com/2014/03/a-maid-babysitter-or-wife.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+aimanazlan+%28Aiman+Azlan%29


bru dgr pg td pasal perkara ini

thanks

May ALLAH ease for both of us :')


byk rasa hari ini..pemergiaan bonda kak diana..mama...sgt dirasai.

baca blog maria elena..ada juga pemergiaan kawan maria..yg sakit leukimia

dan ia buatkn sy rasa mcm2..

betapa hidup ini singkat

betapa hidup ini perlu saling menghargai

selagi peluang masih ada

selagi masih ada masa itu utk kita


sekian.tu sahaja

p/s--sy sayang kalian semua yg pernah dtg dlm timeline hidup sy..maf ats segala salah silap sy.





Friday, February 14, 2014

4 # 14 Februari



Alhamdulillah
dengan izinNYa
dpt kita bernafas secara FOC
serta peluang untuk kita bertaubat dn kembali kepadaNYA :')
Alhamdulillah..

okay
today is the day
valentine's day??
nope
hari results keluar
haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
lg nebes derrrr
haaaaaaaa
okay okay
sy tumpang nebes je
hahahha

okay.
ckp pasal pointer.
tetibe kan nk sentuh pasal ni lak
ada sy tgk kt fb baru2 ni, ada yg ckp POINTER TAK PENTING
hurmmm..kdg2 sy sendiri pun xnafikan jugak
ada pointer bagus, manner, akhlak teruk, x bagus mana gak
ada pointer excellent, communcation out, x bgus mana gak
cuma
ada pointer x excellent pada zaman skg ni susah jugak
dunia keje kat luar tu mmg tgk pointer utk panggil job interview *walau bgus mcmana skills kita pun*
cuma pointer dah jd nombor kebawah bila masuk bilik interview
haaaaa
means, time ni nk tgk softskills pulak..
ini mmg diakui oleh panel2 temuduga
so?
tak perlu la pointer tinggi?
ke macamana
hurmmmmm
ni pandangan peribadi saya la kan
pada saya, lebih baik BALANCE KAN KEDUA-DUA..
pointer and sofskills
yup
pointer tu specific lagi, niat nk ilmu
nk berkat
nk knowledge
andaikata kita betul2 focus, kita akn dpt kejayaan itu
ok, mgkn x la excellent mana, tp still 3.00
okay la tu..dgn usaha kita, usaha yg berkat (TAK MENIRU)
ALLAH tahu usaha kita mcmana..rezeki tu dtg juga nti
yg penting
USAHA SEHABIS BAIK!!
POINTER AND SOFTSKILLS = BALANCE
ilmu lain selain dlm kelas itu juga perlu kita explore
ilmu ALLAH ini kan luas.
luaskan minda, celik mata hati kita semua :)

okay, setle part tu
skg nk ckp pasal results pulak
hurmmm
dapat dekan, alhamdulillah
maknanya kene maintainkan la apa yg dah buat sebelum ni
dan tambah lagi amalan dn usaha kita
nk maintainkan apa yg dah dpt cemerlang tu bukan semudah dilihat taw
cabaran mmg sure confirm akan dtg
dan pakej nya pressure erk
hihi
so, apa yg perlu kita buat?

1. Setkan matlamat baru
2. Boleh teruskn apa yg dah buat sebelum, tmbh baik mana yg krg*duduk bebetul, and sit down muhasabah diri, kita taw kita sbnrnya leh buat lebih*
3. Tambah apa yg dah buat *bantu org lain utk sama-sama dgn kita*

fuuuhhh.
tu utk yg maintain and dpt dekan..yg cbrnnya berbeda dgn yg dpt 3.00 and above
seyes
lain org kan lain cabarannya

bg yg ALLAH duga tak dapat seperti apa yg diharapkan
tak kesah la dekan ke, 3.00 ke apa shj yg diletakkn sbg matlamat utk result kali ini
maka, dgn ini, tindakan pantas adalah seperti berikut ;

1. Plan utk next action (next sem)
2. Focus and baiki and bedah siasat apa yg perlu ditmbhbaik, jgn ego dgn diri sendiri time ni, kalau boleh tulis, sb bila tulis baru kita nmpk dan ingt..letakkan matlamat terus.
3.check back HDA DN HDM KITA (HBGN DGN ALLAH , HBGN DGN MANUSIA) dan niatkan utk baiki..
4.tgk terus utk nex sem punya subjek, yg mana kene score dr awl..kalau boleh score dr awl sem, test quiz, assgment, biar la kita jd lain dr yg lain...dah mmg kita nk jd lebih baik pun kan..maka usaha kene up byk maaaaaaaaaaaa..
5. BANGKIT SEMULA dan TAKE ACTION!!!!!!!!!!

okay, mgkn ada yg rasa mcm, sy ckp senang la sb sy penah dpt apa yg sy idamkan
ehem
uhuk
excuse me...
alhamdulillah tuk semua yg sy dpt time degree ari tu
cuma
yg sy dpt tu, usaha sy mmg kemain okay
sy stdy dn usaha beria sb sy bukan yg pandai dn cepat pick up
sy jenis kene usaha
sy jenis kene paksa diri sy
alhamdulillah
rezki sy utk dpt apa yg sy idamkan
dgn cabarn dpn blkg kiri kanan itu
usaha sy tu kalau org tgk mgkn rasa mcm gilo sy ni
haah
time tu mmg sy gilo
gilo nk dptkn yg terbaik utk mak sy

skg, buat mereka yg juga mmpunyai matlamat yg sama dgn sy iaitu memberikan ANC kepada mak ayah, tp ALLAH duga dgn tidak dpt dekan sem ini...aimlah utk dapat FIRST CLASS pula
its not easy
i know...
but, instead of kita down dn fikirkan sgt pasal results tu, result yg tak leh ubah dah tu
baik kita re-arrange smula matlamat kita
FIRST CLASS skg aim kita
stop fikir pasal perkara yg mgkn mjadi punca kepada kita tidak dpt apa yg kita mahu capai itu
BAIKI
BAIKI
BAIKI
latih diri utk lebih byk baiki
mohonlah kekuatan dr ALLAH
moga kita terus tabah dn THABAT dalam menempuhi cabaran ini

doa sy buat kalian semua
teruskan berusaha
sehabis baik
hanya kerna ALLAH






yossshhhh!!

*teruskn berusaha,sy akn sentiasa ada, inshaaALLAH^^*

Monday, February 10, 2014

3# Maksud itu pada sy.

 

sentiasalah mencari ilmu
sentiasalah membaiki diri
dari masa ke semasa
cakna ummah
cakna diri, keluarga dn mereka yg kita sygi
bukan mudah
tahu
namun, bukan mustahil juga
kalau bukan sekarng, bila lagi
kalau bukan kita, siapa lagi
:)



sedih
penat
lelah
berdukacita
rasa bersalah
semua itu rasa yg ALLAH hadirkan pada kita
transfer it into action
ACTION!
 

 
:')


Will do it.
lets do it
for us.
:')


kerna
ianya bukan perkara main-main


doa
buat kita
hingga tiba
waktu itu.
yosh!


maaf
:'(


dalam kehidupan sebagai pemimpin,
pendidik,
pencinta,
manusia biasa,
jika benar syg,
bawalah ke arah lebih baik
kerna jika ke neraka itu
bukanlah syg namanya
walaupun sudah puas berkata kata sekalipun

*sekian, mood menulis kemain meriah ari ni...waaaaaaaa..layanzzzz ^^

2# what i want.

Jahiliyah.
everybody did mistakes
most important things is
dont want to do it again
and repent from it
good bye jahiliyyah.



choice is in our hand
want to change?
take action!!
if not now?
when???
 
still.
decision is ALLAH's
we need to put some efforts
to go out from our mistakes.
seek ALLAH's forgiveness
lets do it
:')
 


is not easy to look back at what had u said
to others
but u r doing it!
wrong is wrong
ALLAH knows
everything
everything
:'(
astagfirullah.
 



pengakhiran itu yang sering dirisaukan
apakah kita akn berakhir dgn cara apa
sayang
cinta
mmg tak dinafikan
namun
seperti yg sering sy katakan
'syg tidak membawa ke neraka'
maka, sy syg..utk itu yg sy mahu..
syg sbeenar benar syg.:'(


yessss!!
this is too
this is what i want
i do love
i do want to be ur princess
only you
yes
you!



 
love until jannah.
action!
 
 
 
 
 

 
jatuh bangun iman
masih peroleh peringatan
direct
indeirectly
from ALLAH
what else that you want?
huuhuh
astagfirullah
 

 
Astagfirullah
astagfirullah
forgive us
ya ALLAH
:'(
 
 
 
 
speechless
its hard
and not easy
when u need to recall back
bila semua yang dipesan kepada org lain
diri sendiri tidak melakukannya
dn diri sendiri sdg berjuang
dan bergelut
didalamnya
ALLAH sdg memberi tarbiyah itu
pohonlah keampunan
penjarakanlah rasa bersalah itu
astagfirullah
:'(

 
i know u will..
no doubt bout this.
 

 
thanks coz alwys accept me
in my own way.
 

 
lets do it
together
 

 
:')



past is past
most important is future
ALLAH still give us chance
to repent
to back
to right path
thats it
:')
 
 


**maaf jika sy bkn sperti yg dilihat dn diharapkan.maaf juga jika sy bukan yg trbaik yg pernah dijumpai.maaf jika sy byk kerenah.apa yg sy ckp itu yg sy mksudkn.hanya keranaNYA.tiada lain.mohon pdNYA.hanya anda.amin.**