Friday, December 20, 2013

perjalanan itu... *new 6*

bismillahi rahman ni rahim

alhamdulillah
jumaat
penghulu segala hari
masih kita diberikn peluang utk
kita bertaubat lagi
utk kita mengumpul harta lagi
buat bekalan kita disana
:')


my bff..setahun jalan kaki weh nk dpt ni...huhu
 
 
 
okay
sebenarnya mcm xde kaitan menda yg nk diciterkan dgn pic ccn kesygn aku ni
hahahha
tp ada gak la
haisshhh
ari ni teringt tul kt pilah
teringt kt library pilah yg kosong
teringt time dpt keje dn kene set up pilah punya library
selepas 15 hari grad
perghhhh
meroyan gak memula tuh
hahahaha
giler ta meroyan
pengalaman tak do haaaa
mano nk handle semua
huhuhu
dgn badget berjuta juta nya
hahha
kadang2 bila ingt balik
rasa mcm
waaahhhh..aku dah lepas semua tu
zmn jd JKE
zmn jd HOD
zmn jd KP
wahahhahaha
nk tergolak yo raso
yer la
mmg ta pernah terlintas pun
dpt post ni
yer la
mmg la post pustakawan a.k.a librarian
tp
sorang je kot time tu
automatik jd ketua library
automatik jd head of department
automatik jd JKE
hmmmm
seme menda nk pakat auto la time tu
hehehe
 
tp
semua itulah yg mendewasakan aku
semua itulah yg byk mengajar aku erti sebenar kehidupan
dr umur 24 tahun
mmg rasa muda time tuh
hahahah
darah nk panas je
haigooooo
hahaha
byk la aku belajar
nk control darah pnasss tuu
disamping
dgn izin ALLAH
aku dihadirkn dgn mereka2 yg byk membantu
menyokong
memberi nasihat
tak kira dlm bentuk apa pun
betul
mmg ada yg menyakitkan
tipu la tak de kan
tp
yg sakit tu yg kita ingt
yg kita belajar
alhamdulillah
syukur dgn nikmat smua ini
:')
 
tetiba kan hari ni
ingt semua ni
haaaaaaaaa
ada la trigger nya
hehehe
aku ni dr studnt dulu
kalau x stdy msti susah hati
betul
susah hati weh
xpaham gak kan
tp mmg kene stdy..bru senang hati
laaaaaaaaaa..harus la..mmg dtg nk belajar kan..bukan  nk berpgram semata2 ehhh???hahah
so
bila keje ni
*dek kerana passion tu duk meresap lg dlm diri*
bila keje xsetle mmg susah hati
bila xsetle keje dgn boss
mesti susah hati
sb tu mmg keje kita
bukan sb org lain taw
mmg rasa mcm...isshhh..xbest tul lah rasa tu
tp alhamdulillah
hari ni
byk menda setle
byk menda belajar lagi
dan aku rasa
semngat nk ke 2014 tu mmg berkobar2 la
haaaaaaaaa
 
so farawa
jgn berkobar sekerat jalan je
kene lebih lorrr
kene istiqamah lorrrrr
hehehe
ingt mak ckp apa
7.30-6.30
hehhehe
terbaikkk la mak
mmg mak plg paham aku
hehehe
alhamdulillah dpt mak :')
 
ni ari2 akhir meronda kawasan.huhu

opis bila tak jadi bos dah...hahhaha..bos kecik dah..

ototoot..gediksss!!!huuuu..missh my bilik!!

new experiences ^^

my first day at uitm pahang. 15 april 2013 :)




maka
sy rasa
sgt berterima kasih kepada mana2 pihak yg byk membantu sy
diperjalanan sy menjadi dewasa ini
kak saliza :)
kak diana :)
ainul
staf PTAR NS
PPP
semua staf pilah
studnts first batch smpai skg
dan
semua lah ^^
 
kalian telah byk memberi warna
rasa
corak
dalam kehidupan sy
dgn
izinNYA
alhamdulillah
:')
 
p/s--trigger mende ni pas bincg skt dgn boss...hahahhha...7.30-6.30 yer farawa..hahaha..yoshhh!!!^^
 
 


Sunday, December 8, 2013

birthday!!! *new 5*

bismillahi rahman ni rahim

alhamdulillah
masih diberi peluang utk kita
brenafas dn menambahkn bekalan kita
utk kehidupan disana
:')


ok.
ni mcm nk menjawab segala
yg mereka ckp kt fb pun ada
hahhahhaha
badget retis x i?
hahhaha
haissshhhh

yup
today is my best friend's birthday
haaaaaaaaaa
BEST FIREND OKEH
dah la best friend ni sy je yg claim
die mmg haram la nk ckp aku ni best frenz die
hahahha
aduyaiii
ini olang..manyak degil
pusar dua..gitu laa
hehe
*sonok sb ni blog aku, maka suka hati je nk ckp apa pasal die kan..yeah!*



haah
mmg die ni byk sgt
sgt sgtsgt
mebantu aku
hmmmmm
walaupun kami gadoh mcm org giler
sb kalau gadoh mmg aku xkan ngalah punya
tp kalau dah kalah
hahahah
nanges dn terima je la
hahhaha
tp haram la kalau dah nanges die nk stop marah kannnn
untunggg sgt
haissshhh
lama gak la kawan
kenal lama tp jd team tu mmg after perfact la
alhamdulillah
xsgka gak
ada gak makhluk mcm ni
tp hmmmmmmmm
perkara yg xdpt dinafikan
mmg die ni la yg byk bntu dr aku xde apa2
smpai skg
pada aku
as frenz..owh..he's really a good frenz
knew it
coz he also did the same things to others
*so, jgn kata mcm2 kat kami okeh*hahahha

time aku meroyan
mmg pinjam telinga die la
time aku ngah kusut pasal pgram
surely la kene consult dgn dia
hahahha
org haibat tuh
xkan la kan
hmmmm
mcamana nk ckp ek
aku bersyukur
ALLAH hadirkn dia dlm hidup aku
sb pada aku
yg betul2 snggup marah n tegur aku
dlm pgram or luar pgram
makhluk dua pusar ni la
mmg ler xmanis ayat die bagi
hamun je ada
tp menda tu bgus utk pembelajran aku
dlm mendidik
dan mmberi ini
alhamdulillah
:')

tp
tu la
org semua ingt kami ni ada apa2 la
apa la
itu la
haisshhh
mcmana nk ckp ek
sy tahu apa yg sy rasa
dn die tu mmg la tak taw nk ckp apa
yg pasti
die sudah punya pilihan dia okeh
maka
sy dgn dia hanya RAKAN SEPERJUANGAN
alhamdulillah
bukan dia shj yg aku jmpa
malahan kalian kalian juga :')

mmg x nafikan
berpgram dg ko mmg letih gak la
hahhaha
sb sure gadoh
tp nk wat mcmana.pe mende yg senang kt dunia ni kan
thanks sb sellau bg ilmu tnpa ko sedar
*atau ko wat2 x sedar*heheh
dan hal2 lain la
thanks beb!

















aku doakan
semoga ko sntiasa dimurahkn rezki
sentiasa berbahagia bersama MEREKA MEREKA ITU
hahahhaha
dah dpt hadiah kan dr insan2 itu
hahahha
moga terus berjuang dlm memberi
dan diberi kesihatan yg baik
terima kasih utk selama plus minus lebih drp 6 tahun gak la kan
utk sepanjang perjuangan ini
utk sepanjang pergaduhan ini
sepanjang pertengkaran ini
tp
aku taw
ko mmg punya hati yg baik
sb tu smua kengkawan ko
dr skolah rendah
mmg still dgn ko
see.
KAWAN TERBAIK NI...haaaaaaaaaa
selamat bhai
selamat hari tua utk anda!
nti temukan aku dgn insan yg ko nk kawen tu okeh...nk bgtau sesiap...hahahhaha



p/s---utk awk yg sy tak taw siapa lagi itu...nti kita kan jd best frenz jugak taw..automatik ianya akn jd begitu...kerna, awklah antara pemegang kunci syurga sy..kan ;)

Saturday, December 7, 2013

darah purple? *new 4*

bismillahi rahman ni rahim



alhamdulillah
utk hari ini
utk kita sentiasa berubah menjadi lebih baik lagi
hanya dgn izinNYA
:')


hmmm
rasanya ramai org mmg sedia tahu
purple =  uitm
of course kalau utk kami kami pelajar uitm mmg dah maklum dah tu
darah purple?
hmmmm
ni mmg selalu laa
ramaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii sgt yg claim mcm tu
syg uitm
perjuangkan uitm
syg itu
syg ini
tp
tp
tp
sbnrnya
hanyalah utk kepentingan diri

erkkkkkkkkkkkk

ada erk
ada ke
tak kan la kan
nmpk mcm seme sygg giler je
hmmmm
aku juga pernah berhadapan
sdg berhadapan mungkin
dn akan berhadapan lg*hrpnya tak la dah*
dan moga aku juga tidak tergolong dlm keadaan begini

kdg2 kan
kita sering berkata
kita syg
kita juangkan
tp sbnrnya
yg kita juangkan adalah utk mereka yg lain melihat
sapa kita
apa yg telah kita hasilkan
seee..tgkk..time aku dulu..mcm2 aku buat
time korang????
hmmmmmmm
mcm ni laa
kalau kita ni bgus sgt la kan
lepas kita xde
lepas kita blah
lepas kita kuar
yg baik2 sblm ini akn diteruskn
malahan
yg lebih baik akn dpt dihasilkn
jgn pula ketika itu
bila kita melihat mereka jauh lebih baik
kita lak rasa lain
lain mcm
*syaitonirajim ngah cucuk jarum lettew*
astagfirullah

bersyukurlah
jika mereka dpt berbuat lebih baik drp kita
berisitghfarlah
jika mereka tidak dpt melakukn lebih baik drp apa yg telah kita kongsikan
mgkn kerna dosa2 kita
maka
hal2 ini berlaku
yaaa
dosa2 kita ketika kita memimpin itu
jgn merasakan diri sudah sempurna
hanya kerana kita sggup ebrsusah payah berbnding  mereka
hanya kerana kita sggup berhabis masa tenaga duit utk uitm ini tp mereka tidak begitu
mgkn struggle mereka ditmpt lain
yg kita mgkn x mmpu kalau berada ditmpt mereka
bukankah ALLAH akn mguji mngikut kemampuan masing2..

aku selalu berfikir
apakah yg telah aku lakukan selama ini
org kata aku iron lady la
wanita kental la
passion punya pmpuan ni lain mcm sket la
girls on fire la
mcm2 lg
tp
sbnrya
aku ni
tak de apa2 pun
seyes
apa yg aku wat selama ni pun
dgn hasil bantuan ALLAH
melalui insan2 skeliling aku
byk yg aku belajar
dr mereka smua
xkisah la peserta
or ajk
hatta penasihat juga
kerna setiap kalian itu adalah 'training' yg telah ALLAH hadirkn utk aku belajar
erti perjuangan yg sebenar
yg selama ini
aku mgkn juga antara mereka yg melaung2kn erti perjuangan
yg mana aku juga pasti telah melakukan byk kesilapan dlm tmpoh berjuang ini
tak kira juga jatuh bangun aku kedalam gaung kesilapan dn kehidupan
kerna
aku
juga manusia biasa
seorang hamba..
hamba yg hanya mahu berkongsi
dn memberi yg mana mmpu
di lapangan yg telah ALLAH sediakn utk ku
iaitu UiTM

aku tahu
ramai yg kata..products uitm xleh nk selamat lagi dah
mmg gitu la
:'(
kalau bukan kita yg nk buat
nk harapkan sapa lagi?
kita lg tahu uitm ini mcmana kan
peluang kita dlm mendidik generasi akn dtg di uitm ini
besar
kerana
kebanyakannya adalah melayu dn muslim
sanggupkah kita
membiarkan shj
sedangkan kita punya peluang itu
mgkn sudah ada didepan mata
atau pun
perlu diusahakn sedikit
walaupun kita rasakan
ianya tidak mmpu merubah apa2
tp
apa salahnya
dgn apa yg kita boleh lakukan
kita buat la kan
*ingt x citer burung kecil yg nk padamkan api ketika Nabi Ibrahim dibakar?*
kerna
apakah kelak kita kan jawab kepada ALLAH
apa yg kita buat?
apa yg telah kita lakukan?
astagfirullah
moga kita smua
melakukan hanya semata-mata kerna ALLAH
kerna mahu melihat
ummah kan dtg
lebih baik
dilapangan kita sndiri
yaaaa
lapangan kita mgkn di uitm
yg lain mgkn di lapangan berbeda
namun
biarlah
TUJUANNYA SATU
hanya kernaNYA
dlm melahirkn ummah yg lebih baik disisiNYA

*kita juga kan byk mdidik diri kita tlebih dahulu...percayalah..mengisi ilmu itu satu keperluan bg  kita dijalan ini :)

Kita akan keletihan apabila cuba menjadi "Tuhan"...

Jangan cuba mengawal semua dan segala!

Istirahatlah diri pada satu bisikan, "aku hanya seorang hamba."

~Ustz Pahrol Mohd  Juoi

sekian, terima kasih
dr aku
seorg hamba
yg sdg berusaha dn berusaha sehabis baik..
utk rehat di SANA :')



 
 
p/s--malu rasanya jika teringt akan arwah ahmad ammar ahmad azam
apa yg aku dah buat?
utk sekian lama ini
moga bermanfaat
moga terhindar dr asap riyak
moga segalanya diterima ALLAH
:'(

Friday, December 6, 2013

ouch!! *new 4*

bismillahi rahman ni rahim

alhamdulillah
utk hari jumaat ini
utk peluang ini
peluang bertaubat lg :')


hmmm
rasa nya
kali ni
mcm mencabar byk sket
yup
past is past
tahu
kunci hati sndiri ada tahu dimana
*kalau hilang ke apa tu dlm drama je--kekekeke..kak asz mmg best la ayt..hee*
moving on
hmmmm
mmg dah move on
lama dah
alhamdulillah
its mean nothing at all
its just for me to keep ask ALLAH forgiveness when its come back
the memory
:'(

but
recently
its seems like
ALLAH..takutnya
tak taw nk respond macamana
sbnrnya xde la pe sgt pun
leh lagik nk handle
leh lagi nk tepis
tp
satu je menda yg aku notice
"takut'?
hmmmmm

takut semua menda berlaku smula
nauzubillah
takut dia yg dtg ni mcm die yg pernah dtg dulu
takut dia ni
takut dia itu
ok
seyes
mmg sy takut pun
takut sakit
haah
mmg pun
abes...
nk buat mcmana

seme menda tu dtg sekaligus kot
sy tahu
agak kesian la kt die ni
tp
mcmana nk ckp ek
haaaaaaaa
mcm tu laaaa
hihih
okok..seyes*haip!*
hmm..gini je la..i will follow the flow
i will wait and see
boleh x mcm tu je
huhuh
boleh kan

aku xnk dah letak hrpn ke
apa ke
apa2 pun
tamo!
fullstop
peluang utk diri?
dah jd kawan tu kira peluang la kan
the rest
kita bg masa sket ek
sorry sgt

moga ALLAH melindungi awk selalu
moga ALLAH permudahkn setiap urusan awk
moga ALLAH luaskn rezki awk sntiasa
yup
awk
awk yg tetiba muncul itu

maafkn sy
sb sy ni
seperti ini

p/s--trust ALLAH more.for both of us.^^

Monday, December 2, 2013

amanah.kualiti.ummah. *new 3*

bismillahi rahman ni rahim

alhamdulillah
masih diberi kekuatan
utk bernafas secara percuma ya
again
percuma
maka bersyukurlah
utk kita terus sentiasa memohon keampunan ALLAH
peluang telah diberi hari ini..hargai!
hmmm
musim PRK kampus dah tamat dah
sekarang ni tiba masa nk tgk kabinet baru pulak
aduyaii
berat tu
AMANAH bukan satu menda yg boleh kelek kt pinggang je
bukan satu perkara yg leh wat suka suki mak temah je
its more than that
bg aku sndiri
aku sgt takut
dlm memikul amanah yg telah diberikan
samada kecik atau besaq
kecik besaq tu still dikira kt sana kan
wuuuuuu

maka
utk kalian yg tlah dipilih oleh ALLAH
melalui rakan2 kalian
buatlah sehabis baik
laksanakanlah tggjwb itu dgn sehabis baik
kuatknlah hati kalian dg sehabis baik
tnpa izinNYA
anda takkan xdpt post itu
namun
usahlah dirasakan itu adalah ALAT/ PLATFORM utk
kepentingan diri kalian
nauzubillah
usahlah sekadar meniti dibibir shj bahawa kalian sygkan perjuangan ini
usahlah sekadar tin kosong shj
usahlah sekadar diposter apatah lg di fb shj
tp
USAHALAH sehabis baik
define sehabis baik itu
dr sudut penilaian ALLAH
dr sudut perjuangan RASULULLAH
dr sudut perjuangan PARA SAHABAT
kita punya lapangan kita sndiri
kalian telah pun berada dilapangan itu
maka
BERUSAHALAH SEHABIS BAIK
hanya kerana ALLAH

bg mantan2 pula
bg mereka2 yg telah 'tamat' post di dalam surat itu
usahlah berasa kecil
post itu hanya utk kalian lebih berjiwa besar
post itu juga boleh jadik
utk dijadikn spark buat kalian
adakah hanya kan memberi kerana post?
adakah hnya akn berjuang kerana post?
adakah ingin berhenti disini?
adakah hanya sekadar cukup sekadar2 ini?
yer
sy tahu
lg sng utk memberi dgn post
lg mudah utk menyebarkn dgn kuasa
namun
ianya kan sementara
peluang kita dah pernah rasa
peluang tu pernah ada pd kita
maka skg
inilah realitinya
haaa
nah!
nk stop or nk teruskn
jeng2..tnya smula hati
adakah selama ini berjuang kerana???hmmmm
masih sempat lg
kalian punya platform kalian sendiri juga
selepas pemulangan post itu
usah gusar
jika MAHU
jika sentiasa INGIN
jika sntiasa mahu BERUSAHA
jalannya sntiasa ada
cuma..mgkn kene work hard la sket kan
hehehe
xpe...
paling tidak pun
amik peluang ini utk BEREHAT DGN MENGISI ILMU
:)
moga segalanya dilakukn kerana ALLAH

ok
rasanya tu je la dulu kot
mau pulang
lama xjmpa mak ni
wuuuuuu
kesian mak dpt anak dara mcm ni
waaaa
ok..
moga kita lebih baik dr sblm ini

last but not least


Seorang dai'e bukan hanya perlu kuat jasadi, mesti juga kuat emosi!

Jangan melemah, jangan mudah hilang semangat dan jangan mudah menyerah!
~APG.


Friday, November 22, 2013

Ahmad Ammar Ahmad Azam *new 2*

bismillahi rahman ni rahim

alhamdulillah
28 tahun 3 hari
alhamdulillah utk umur shingga ini
byk lagi yg perlu aku buat
sgt byk
bila mcm2 dah jd dlm hidup ini
perkara plg utama yg perlu dirisaukn ialah
bekalan kita disana nti
cukup kah
dah la hari2 buat dosa
istighfar pun xbyk mana
nk perasan hebat dah?
org suka pun sbb ALLAH tutup aib taw
hmmm
maka dgn ini
proses pembaikan pulih dn pembeljaran berterusan sedang terus bermula
moga ALLAH redha

baru2 ini wave 'al marhum Ahmad ammar Ahmad azam sdg meniti di fb dan lama sosial lain juga
pd aku
subhanaallah
mmg sgtsgtsgt jauh
utk berada seperti arwah ahmad ammar ahmad azam
byk yg perlu dibaiki
dipelajari
diexplore lg
namun satu je
yg aku rasa
kita semua boleh buat dilapangan kita sendiri
CINTAI ALLAH
BUAT SEGALANYA KERNA REDHA ALLAH
DAN NIATKN SYAHID DLM HIDUP KITA INI SBG PENGAKHIRANNYA
ada org kata kt aku jauh sgt nk letak ahmad ammar as bench mark tu
tp aku pk balik
mmg betul la kata kawan aku tu
cuma
pd aku
kalau utk kita sedar diri lebih sket
bila kita duk rasa diri kita hebat sgt
tuuhh
sat g banding dgn arwah ahmad ammar ni
haaa
kan rsa mcm perasan je
bukan apa
utk kita ni jgn perasan hebat sgt
kan bila dpt post or power mcm mudah rasa hepi kan
hmmmm
check back
pe je kita dah wat sbnrnya
kalau kita rasa kita hebat..sgt ramai yg lg hebat
xperlu rasa nk bangga sgt.
sederhana dlm rasa diri itu
tp dlm perjuangan
do ur best
and do it just bcoz of ALLAH
inshaaALLAH.
janji ALLAH kan pasti :')
maka, untuk post kali ini
aku share apa yg kawan arwah share
moga bermnafaat
al fatihah utk ahmad ammar ahmad azam.











Cerita tentang Allahyarham Akhi Ahmad Ammar.

Bismillah...

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Oleh krn rmai yg brtanya dan ingin mngenali lebih dekat siapa Al-Marhum Ahmad Ammar Bin Azam yg baru2 ini mnggemparkn ummah dgn pemergian beliau mnghadap Ilahi. Maka sy sbg sahabat spengajian beliau di Turki brasa brtanggungjwab utk mmperkenalkn serta mem 'promote' kn sgl kebaikan yg beliau prnah lakukn smasa hayatnya mudah2an ia dikira ilmu brmanfaat yg dtinggalkan beliau (yg mana pahalanya brterusan shingga kiamat). Harap kpd siapa yg baca, baca lah smp tamat. Maaf ia agak pnjang dan akan mngambil masa paling kurang 20 minit dgn bnyak ayat yg x trsusun.

Beliau ntara student Msia trawal ( beliau batch ke 2, sy ke-4 walaupun smp skrg student msia d Turki x smp 35 org pun) yg mlawan arus perdana apabila mmilih Turki sbg destinasi pngajian setelah SPM. Sbb tu kami pggil beliau Abg Long. Agak aneh, seorang yg pernah dinobat sbg pelajar kedua trbaik SPM 2010 di RMC dgn pencapaian 9A1 1A2 mmilih utk smbung d Turki, Negara yg sering dlabel sbg Negara eropah yg 'sakit'. patutnya beliau ke tempat yg lebih brprestij. dah la amb Turki, ingatkn amb medic ke, atau engineering, tgk2 amb sejarah, bidang yg sering diamb oleh student gred C dan D, sjarah Uthmaniyyah plak tu. MashaAllah. Bila prtama kali sy tnya beliau knapa pilih Turki dan amb sejarah. Jawapan beliau "Turki ni dulu prnah jd pusat Dunia Islam 600 tahun, xde kuasa dunia yg lg lama drpd tu, Negara lain pun respect n tunduk dgn Turki, knapa kita x bngga, tu sjarah kita. kita boleh kmbalikn balik sjarah tu. lpstu kita ni da blaja tinggi2 last2 org yg blaja lebih2 kurang plak control kita. sbb tu ana amb sejarah". Cukup trsentak dgn jawpan tajam beliau.

Beliau seorg yg sgt pndiam, tp skali beliau cakap, smua org nk dgr dan akan ingat ap yg beliau cakap. Beliau jg sgt susah nk gelak ketawa, tp skali beliau ketawa smua org ingat bila dan apa yg buat beliau ketawa. Beliau jgn haraplah nk brckp dgn perempuan, sgt kekok klu beliau dlm situasi trsebut. prnah skali beliau bwk student msia overseas yg dtg cuti d Turki dn kebetulannya perempuan, oleh krn beliau malu nk bg tahu kt perempuan trsebut, beliau call seorang sahabat kami yg amb master d Turki utk tlg bg tau perempuan tu apa yg dia nk bg tau. Padahal beliau ad dpan prempuan trsebut. MashaAllah begitu skali beliau mnjaga dirinya.

Beliau seorang yg sgt rajin menolong, klu ad prgrm ap2 d rumah, beliau org yg pertama smp utk bantu bentang tikar, sapu2, kadang2 masak dan hidangkan makanan. beliau jgla yg last skali balik sbb nk bantu gulung tikar, sapu2 balik, basuh pinggan dn bungkuskn makanan. Sungguh luar biasa akhlak serta tingkah laku beliau. Beliau sgt sopan santun, sgt brjaga2 ketika brtanya dn sgt brdisiplin. sbb beliau prnah ckp "dulu mse kecik2 mmng kuat ah main2 tp lpas masuk RMC mmng kna train habis". Sy cukup rapat dgn beliau dan keluarga beliau malah sy mngenali bapa beliau Hj. Azam sudah 10 tahun. mana tidaknya msa first time sy ngaji dpan org umur 8 tahun, atas prmintaan bapa beliau lah yg ketika itu masih Presiden ABIM, sejak itu lg sy aktif dlm prgrm ABIM dan WADAH sehingga kini. Sejak sy smp d Turki, klu sabtu ahad, sy akan prgi ke rumah beliau dkt Fetih Mahallesi (hari2 lain sy d asrama Turki) ,mkan sma2, beliau masak, brsukan, brdiskusi smp tulis kt whiteboard dan akan tidur d biliknya. ntara cara beliau ialah sbelum tidur dan bangkit dr tidur, beliau akan tepuk tilam dan baca 3 surah Qul, pd masa tu sy ingat mungkin dr sek. menengah lg kot dia mcm ni. Beliau sering tidur lewat krn mmbaca buku (buku2 nya bnyak yg dah ghabak dan bnyak tulisan menunjukkan yg mmng beliau mmbacanya). Bulan lpas, sy dminta utk bentang mngenai sejarah Uthmaniyyah di laman Univ. Terbuka Anak Muda (UTAM), beliaulah yg sy jdkn rujukn utama. beliau pun bg la buku2 dan article2 sbg prsediaan utk sy. Beliau jg cadangkn supaya setiap minggu mesti ad student yg akan present mngenai apa2 ikut bidang masing2.

Ketika Eid Adha yg lalu, kami (student Msia) brkump. brsama2 selama sminggu. dlm seminggu tu ad 1 hari full prgrm dr pg smp mlm. kami dibahagi2 ikut kump. Dtakdirkn Allah, kump sy dketuai oleh beliau. tp yg lawaknya nama kump sy yg beliau bg.oleh sbb beliau sgt suka Sultan Muhammed Al-Fatih, maka nama kump kami yg beliau bg ialah 'Fatih Var Mı?' yg brmaksud Fatih ade ke? sgt kelakar sbb nama kump kami soalan. Jd setiap kali nama kump kami dpanggil, smua akan ketawa trbahak2 trmasuk kami dn beliau sendiri. Tugasan kami adalah pg ke muzium Atatürk dn buat skit research. Dlm muzium itu, beliau seolah2 jd penceramah apabila sgl gambar2 yg ad dlm muzium trsebut beliau trangkn dgn detail lebih drpd petugas2 muzium trangkn pd kami.

Ad skali tu time mkan mlm d rumahnya, beliau crita pngalaman beliau smasa mngikuti misi kmanusiaan d Syria. Beliau kt,"Ana ni bukannya reti Arab". smua org yg mnyertai misi ini tahu bhs arab dn bila tentera Syria tnya dr mna dtg, mrk jwb Syria (walaupun bukan sbnrnya). bla smp turn beliau dtnya, beliau jwb Maliziya, trus x dpt masuk. Alhamdulillah beliau brjaya jg cari jln belakang dn masuk pd waktu mlm scara smbunyi. Sbelum bliau pg, beliau prnh kt "ana klu tgk prempuan2 Turki ni msti rsa mcm nk kena kwen da ni, x tau sbb apa". ketika beliau brmalam d wad hospital Syria , beliau trdgr bunyi bom yg sgt kuat, trus beliau mengucap dn brsedia utk syahid (krn salah satu tujuan beliau ke Syria jg adlah utk syahid). kemudian x de apa2 brlaku beliau trus tidur. Dlm tidurnya beliau brmimpi brtemu bidadari. Ketika hari terakhir beliau d Syria, beliau ad brtanya dgn sorang pemandu di Syria (kbetulan driver tu boleh ckp inggeris skit2) "knapa pemuda2 kt sini brani betul dn nk syahid" driver tu jwb "pemuda kt sini da x pandang da harta bnda dan wanita2, diorg sume hnya tggu syurga dn bidadari syurga, sbb tu diorg nk syahid". Beliau pun ceritakan apa yg beliau mimpi, driver tu kt "awak ni boleh mati syahid ni". Sekembalinya beliau ke Istanbul dgn slamat, kami pun (psl baru habis baca buku 'Kemenangan yg Tertangguh oleh sdr Hasbie Muda) gelarkn beliau 'Syahid yg Trtangguh'. Bila beliau cerita pd kami yg beliau mimpi. kami smua gelak dan kata, "nta ni kuat sgt brgurau". Namun hari2 berikutnya beliau mmng brubah, setiap kali beliau pndang prempuan, tiada apa2 yg drasainya. 'Ajeeb!!!

Prnah jg beliau minta pd sy, "nta tlg ngaji time ana kawen nnti ye" sy pun jwb smbil trsengheh "dah dkat ke? dgn org mna?" Beliau jwb "ana mintak ayah ana carikn, ayah nk cari org bosnia" ktanya smbil brseloroh. Beliau jg ckp "nnti klu kt ana meninggal kt sini pun nta tlg ngaji jg skit paling2 pun Qul huAllah pun ok la" sy pun jwb "x yah la ckp2 mcm tu".

Bbrp hari sblum beliau pergi mngahadap Yang Maha Esa, kami brtemu dlm satu majlis makan malam di Çamlıca. turut dhadiri oleh menteri pelancongan, Dato' Seri Nazri Aziz. Kbetulan bbrp hari sbelum itu pula, sy brkesempatan brtemu dgn Menteri Luar Turki, Dr. Ahmet Davutoğlu (nnti sy terangkn knapa sy selitkan nama Dr. Davut). Beliau tanya sy mcmna bleh jmp Dr. Davut sbb beliau nk sgt jmp dgnnya. Sy jwb Dato' Seri Anwar Ibrahim yg bwk jmp msa dia dtg Beşiktaş hari tu. Beliau kt Dr. Davut seorang yg sgt bijak. Gandingan EGD (Erdoğan, Gül, Davutoğlu) shj dah boleh gerunkn musuh2 Turki. Pd mlm itu beliau brcakap bnyak lebih dr biasa.

HasbunAllahu wani'mal wakeel, Wallahi x sy sangka2 itulah prtemuan perpisahan kami di ardhillah ini krn 2 hari slps itu, insan yg sudah sy anggap sprt abang dn murobbi tlh dpanggil mnghadap Tuhannya. Beliau prgi meninggalkn kami dan ummah buat slama2nya. Saat beliau ingin melintas d jln raya, kaki beliau trgelincir krn jln mmng agak licin, trus dlanggar sebuah ambulan kena bhg bahu bliau (faham2lah ambulan Turki laju mcmna). Kami trus ke hospital utk urusan forensik. Ibu bapa beliau tiba d airport pd besoknya dgn keadaan yg ckup tenang (sy x prnah melihat wajah setenang mrk yg baru shj kehilangan seorang prmata yg lebih awal dpanggil olehNya, malah beliau mrupkn satu2nya anak lelaki dlm kluarga). Sy masih x dpt trima hakikat ketika itu, ia sprt mimpi. Setelah jenazah dmandikn, kelihatan peluh msih ad pd wajah beliau. Sy knal muka beliau time tidur dn begitu lah wajah yg sama pd ketika itu, mmng rasa mcm nk kejutkn je. Namun Allah lebih mnyayangi beliau.

Ketika jenazahnya d solatkn di Masjid Ayyub Al-Ansaari, ribuan yg hadir. Pd ketika itu, saya yakin beliau seorang yg tiada musuh. Rakan2nya sama2 ponteng klas pd hari itu sbb lecture2 pun x dtg univ. smata2 utk brsama solatkn jenazah beliau. Saat dkebumikn di prkuburan Eyyüp Sultan Camii, rmai yg x sangka beliau boleh dtempatkn d situ (krn prkuburan tresbut jg ad maqam sahabat Rasulullah S.A.W, Abu Ayyub Al-Ansaari serta para mukminin yg lain, jd agak luar biasa klu org yg tiada kaitan dgn krajaan tmbahan pula foreigner utk dtempatkn d situ) MasyaAllah. Ketika itu, kwan2 univ. beliau turut mmakai lencana gambar beliau pd pakaian masing2. Dlm video ini, sbnrnya bukan sy djemput utk bc surah Al-Ikhlas (x sprt yg trtera dlm video), tp sayalah yg minta utk baca. Sy ckap dkat Hoca bhw Al-Marhum prnah minta sy bc pd msa ini. Sy pun baca surah Al-Ikhlas sbnyak 3 kali (dlm video tu kali prtama), kali ke2 dan ke 3 sy sebak dan x dpt menahan air mata yg mengalir mengenangkn prmintaan beliau smasa hayatnya yg pd masa itu sy fikir beliau brgurau. setelah selesai urusan pengkebumian, bapa beliau jmp dn kata pd sy smbil senyum "nnti bc lama2 lg", sy trdiam, hati sy kata pkcik ni x rsa sedih ke, sy lebih emosi dr bapa beliau ketika itu. Pd keesokan harinya, bapa beliau mndpt pnggilan telepon dr Dr. Davut yg turut mngucapkan takziah. SubhanAllah, siapa sangka org yg teringin sgt beliau nk jmp smasa hidup tp x brkesempatan. Namun saat beliau pergi turut mndpt pengetahuan org itu. Bbrp hari yg lalu, fakulti beliau d Univ. Marmara tlh menanam sbuah pokok yg dberi nama smpena nama beliau. Papan utama d Marmara Univ tertera "AHMET AMMAR, BİZ ÇOK SEVİYORUZ" yg brmaksud " Kami amat merinduimu Ahmad Ammar". Bapa beliau tatkala melihat suasana trsebut kata pd sy smbil mnggeleng kepala "ini bukan anak yg pkcik didik ni, mesti ad org lain yg didik dia smp ke tahap ini."

Last skali sblum beliau pergi, status terakhir beliau d FB surah Taubah ayat 111 yg mana Allah brfirman "Sesungguhnya Allah mmbeli org2 mukminin, diri mrk serta harta mrk dgn syurga" ckup mmberi kesan kpd sesiapa shj yg mmbcanya. Sy redha beliau tetap telah pergi. hnya ilmu, nasihat dan smangat yg beliau tggalkn pd sy. kalau dulu org sebut Fatih var mı? pasti akan ketawa trbahak2, namun kini kalau dsebut lg, hnya wajah beliau yg akan dkenang dan air mata akan mngalir. Rmai diantara kami ingat apa yg jd pd beliau akan mnjadi kerisauan ibu bapa d luar utk mnghantar anak2 mrk ke Turki. Namun kuasa Allah rupa2nya beliaulah pncetus dan pembuka mata kpd masyarakat utk mula mngenal apa itu Turki dsamping mnjalinkn hubungan yg erat ntara Msia dan Turki.

Sungguh, beliau hebat,hebat, mmng hebat!!!. Moga dgn hnya menonton video ini rmai lg pemuda2 yg akan mengikut jejak wira uthmaniyyah ini. Sy pasti dan akan slama2nya mencemburui beliau. "Abg Long Ammar Ağabey.Seni çok seviyorum". Doakan beliau dtempatkn brsama para mukminin.

Al-Faatihah.

MUHAMMAD BiN AHMAD ZAHiD
20/11/2013
İSTANBUL,TÜRKİYE
 
 
 

Thursday, November 7, 2013

rupa baru Celik.Mata.Hati.kerana ALLAH *new*1

assalamualaikum
 
alhamdulillah
 
tadaaaaaaaaaaaa
 
new look
heheh
semangat kan
tetiba je
haaa
1435 Hijrah kali ini
moga mmberi aku peluang yg aku kne rembat
utk jd lebih baik lg
 
:)
 
so.
new*1
 
apa yg aku nk share kali ni
adalah utk buku ini
 
 
 
buku ini yg dinantikan selama ini
alhamdulillah
berpeluang baca
sb byk sgt buku beli..hahhaha..
aduyaiii
kene wat shift baca buku
tp sy suka sgt buku ni
memberi harapan dn kesedaran kepada kita
yup
kita masih punya harapan
kita yg sentiasa berdosa ini
 
merapatkan diri kita dgn ALLAH :')



 
pilihan
 
 

Yup
Kita yg pilih
samada nk terus bergelumang dlm dosa
atau konon2 x berdosa
atau tinggalkan semua itu walaupun pahit
kerna pahit itu sementara shj
manis itu akhirnya
kekal selamanya


maka
sempena awal hijrah ini
suka utk sy tanamkan
dlm diri sy
dan sesiapa yg rasa nk menanam
pilihlah
utk bergelumang lama2
sekejap2
sikit2
atau tanak lgsg
come on
semua tahu dunia sementara
MATI itu pasti
tp persediaan kita?
tepuk dada
tnya IMAN

#aku.ptg hari nk balik umah dah#^^

 


random#30# 1435H

bismillahi rahman ni rahim
 
alhamdulillah
 
suda masuk tahun hijrah baru
alhamdulillah
dgn nafas dn peluang yg sentiasa diberikan kepada kita
untuk?
untuk kita bertaubat dn kembali kepadaNYA
dlm erti kembali yg sebenar
 
 
1434H
sgt byk telah berlaku dlm hidup aku
nk kata xnk ingt, ada jugak melintas dlm fikiran
cuma
apa yg lebih menyedihkan ialah
sejauh mana aku disisiNYA
rasanya
tiada yg lebih mmbuatkan aku menyesal melainkn hanyut dn berdosa kepadaNYA
namun
alhamdulillah
DIA sentiasa memberi membuka peluang taubat kepada kita semua
kita mgkn tak rasa
tanak rasa
buat-buat tak rasa
tp
percayalah
masakan ada yg lain boleh terima setelah kita berpaling jauh
setelah kita lupakan
setelah kita buat salah berulang-ulang kali
tiada lain
hanya ALLAH
ALLAH MAHA PENGAMPUN
 
aku tahu
sgt byk perkara yg telah berlaku
yg hanya ALLAH dn aku shj yg tahu
moga aibku sentiasa dijaga ALLAH
kerna tiada lain yg mampu menjaga ku selain NYA
 
moga aibku terjaga dunia wa akhirat
moga aib kita terjaga
kita nmpk baik mmg bukan sbb kita baik
tp sb ALLAH jaga aib kita
kalau dosa itu boleh berbau
nescaya tiada org yg mahu dekat dgn kita

astagfirullah

aku berkata baik bukanlah aku ini baik
bukanlah aku ini sempurna
jauh sekali aku ini tidak punya salah
jauh sekali aku ini tidak pernah jatuh
jauh sekali aku ini tidak pernah tersasar
pernah
aku pernah lalui semua itu
tarbiyah dr ALLAH
ujian drNYA
yg aku kira sgt
membuatkan diri aku
lain
ALLAH
aku sedar
segalanya dr ALLAH
sebelum ni mmg sedar
dan tahu
kali ini kali itu
lain rasanya
mmg lain
maka, amatlah indah
perasaan merasai bahawa mmg dalam hidup ini
hanya ALLAH sahaja yg memahami kita
hanya ALLAH shj yg terima kita SEMULA
yg jaga aib kita
yg jaga diri kita
adalah ALLAH
astagfirullah
maka
siapalah kita utk tidak diuji
siapalah kita utk merasakan paling hebat
setakat dgn harta dunia?
setakat dgn kereta mewah?
setakat dgn paras rupa yg sementara itu?
setakat dgn perasaan yg pinjaman itu?
siapa kita?
kita cuma hamba
hamba yg akn kembali bertemuNYA

aku kira
awal tahun hijrah ini
ada juga dugaan yg tersendiri
yg aku mgkn rasa "ouch"
hehe
namun
alhamdulillah
semua itu adalah utk aku lebih kuat lg
kerna
hijrahku
korban perasaaan ku
hanyalah utk MU
moga ALLAH redha
dan moga aku terus istiqamah
dan berjuang dlm mdidik diri ini
dan juga ummah
inshaaALLAH

so?
apakah azam hijrah anda?
tulis
moga kita tak lupa
dan ingt
sentiasa
mgknkah dg MENJAGA WAKTU SOLAT
MENJAGA BACAAN ALQURAN
MENUNAIKAN UMRAH DN HAJI
MENJAGA IKHTILAT?

maka,
berjuanglah
moga kita terus melakukannya
hanya kerana ALLAH

alhamdulillah
utk selama ini
1435 Hijrah
moga kita lebih baik
sebenar2 nya disisiNYA


 
moga kita sentiasa ingt aknNYA

bila lagi?
bila..

 
u turn today!

jom kita jd baik
sorga itu luas :)


*aku
3 Maalhijrah 1435*
 


Monday, October 28, 2013

random#29# atas nama cinta :')


Tika mata di uji manisnya senyuman
Terpamit rasa menuju harapan
Dan seketika terlontar ke dunia khayalan
Hingga terlupa singgah perjalanan
Tersedar aku dari terlena
Dibuai lembut belaian cinta

Rela aku pendamkan impian yang tersimpan
Enggan ku keasyikkan
Gusar keindahannya merampas rasa cinta
Pada Dia yang lebih sempurna

Bukan mudah bernafas dalam jiwa hamba
Dan ku cuba menghindarkan pesona maya
Kerna x upaya ku hadapinya
Andai murkaNYA menghukum leka

Di atas nama cinta pada yang selayakNya
Ku nafikan yang fana
Moga dalam hitungan setiap pengorbanan
Agar disuluh cahya redhaNya

Biar sendiri hingga hujung nyawa
Asal tak sepi dari kasihNya
Kerna sesungguhnya hakikat cinta
Hanya Dia yang Esa

Di atas nama cinta pada yang selayaknya
Ku nafikan yang fana
Moga dalam hitungan setiap pengorbanan
Agar disuluh redhaNya

Serahkah hati ini dengan cinta hakikiki
Sehingga kurasai nikmatNya syurgaNya cintaNya


*UNIC^^

 
bismillahi rahman ni rahim
 
alhamdulillah
untuk semua peluang bg kita kembali pdNYA
:')
 
ok
rasa nk sgt tulis ini
utk diri sendiri
yg dah lama simpan rasa ni
astagfirullah
okay
aku kene admit menda ni
hahahha
mmg kene doa banyak kali ini
 
sebelum ni mmg dia yg sy
tgk dr jauh
jauh sgt itu
no fb
no phone number
thats good
alhamdulillah
 
ok
then
bila kita terjumpa org yg seakan2 dia
kita akn rasa mcm
alamaakkk..
haaa
rasa itu mbuatkn kita lg ingt pd dia yg sorang itu
ok
xpe
so
ni nk kne handle balik emosi ni
hahahhaha
so..
zasss
teringt lagu ni
yup!!
pada aku..lagu ni sgt menyedarkan aku
'tersedar aku dr terlena..dibuai lembut belaian cinta??
rela aku PENDAMKAN IMPIAN YG TERSIMPAN
ENGGAN KU KEASYIKAN
GUSAR KEINDAHANNYA
MERAMPAS RASA CINTA
PD DIA YG LEBIH SEMPURNA
 
sgt
maka..utk dia
 
'Ya ALLAH, jika dia adalah yg terbaik utk diri ku, keluarga ku, keturunan ku, agamaku, duniaku, akhirat ku dn jika dialah org yg boleh bersama-sama dgn ku dlm mengistiqamahkn diri dijalan ini,
KAU dekatkanlah hati kami
kuatkanlah jodoh kami
satukanlah kami dgn ikatan yg halal dan sah disisiMU
pada masa yg terbaik buat kami
namun ya ALLAH,
jika dia bukan yg terbaik utk diriku, keluarga ku, keturunan ku, agamaku, duniaku, akhirat ku, jalan dakwahku,
KAU berikanlah yg terbaik buat kami
berikanlah yg terbaik buat kami dlm menempuhi kehidupan ini
temukanlah kami dgn insan yg terbaik buat kami
moga kami peroleh keredhaanMU
 
amin
amin
amin
 
 
mcmana nk ckp ek
dgn dia ni
mmg xpenah kenal lebih pun
*die lg la tak tahu aku ni sapa..hahhaha*
tp..xpe..
just keep make dua
if him, maka akn mudahlah jalan kami
if not..
maka akn adalah insan yg terbaik utk kami
yup
kami
sb aku xleh pentingkan diri aku
utk rasa NAK MEMILIKI dia
sedangkan aku tidak punya apa2 hak pun
maka
aku perlu berlapang dada
dan teruskn berjuang
dlm mencontrol perasaan ini
hahahahha
 
Bukan mudah bernafas dalam jiwa hamba
Dan ku cuba menghindarkan pesona maya
Ternyata bukannya ku hadapinya
Andai bukannya menghukum mereka
 
Kan....
cuba
berusaha
ini baru betul2
inshaaALLAH
moga segalanya yg terbaik buat kami
 
berusahalahhhhh!!!^^
 
p/s--dia tak kenal sy
dia xtahu dn sy tahu die tak terfikir apa yg sy fikir ini
dia seorg yg bercita-cita tinggi
sedang berusaha mjadi lebih baik juga*melihat dr jauh begitulah*
moga dia terus thabat
dijalanNYA
kernaNYA
 
 
sekian.
 
*mood:balik program dgn org2 hebat...fuuuhhhh~
rasa byk betul nk kne baiki lg ni
kene carik byk ilmu lg ni farawa!!^^
hwaitingggg!
 
 
 
 
*nah*
tepek kat dahi
dushhh!!
 
*yg kt bawah ni pun sama*
dusshh
 

 
"JODOH".. Dimana saya bercerita dengan IBU.., "ibu, ada seorang kakak ni lawaaaa sangat. Tapi tak kawin lagi. Umurnya dah 30 tahun. Alim, baik, dah macam macam usaha dia cuba ibu, tapi masih satu pun macam tak datang melamar. Dia sangat gagah tau ibu." ibu hanya mampu tersenyum. Ayah juga.

Saya hairan. Kenapa?
Lalu ibu kata,"Mungkin jodohnya dengan kematian."
Terkedu. "Maksud ibu? Dia dah nak meninggal?"
...
"Bukan lah.. Maksud ibu, mungkin jodohnya yang ditetapkan oleh Allah tu sudah bertemu dengan kematian. Atau mungkin belum, tetapi hampir kepada kematian. Allah "simpan" dia. Mungkin kalau dia kawen, dan husbandnya meninggal, dia menjadi seorang perempuan yang lupa pada Allah? Sebab awak kata dia alim kan? Mungkin dia terlampau sayang dan tak boleh terima? Allah boleh je kawin kan diorang, tapi kan Allah kata, Allah kasi ujian kepada hambaNya yang mampu sahaja. Mungkin dalam soal ini, Allah tahu dia tak mampu nak tanggung. Jadi, Allah kasi dia ujian lain, dengan tak kahwin.
Oh,jadi sekarang saya faham, kenapa makcik umrah tu tak kawin, dan Allah tarik rasa nak kawin dekat dia. Ya, baru saya faham.. "mungkin jodoh makcik dengan kematian"

ibu sambung lagi.."jadi jangan berharap sangat untuk bertemu jodoh. Bukan ibu cakap, jangan tak fikir langsung pasal jodoh, tapi jangan terlampau "gila" kan tentang penemuan jodoh. Serahkan pada tanganNya. Menjadilah yang solehah.

InshaAllah, kalau ada jodoh dan rezeki itu, datang jugalah ia kepada kamu.
Remaja zaman asyik fikir tentang jodoh, kahwin awal seronok. Tak pula diorang nak fikir, mati awal tu macam mana? Hish. Takut ibu. Kalau anak-anak ibu meninggal awal, entah apa yang hendak diorang persembahkan kepada Allah. Jodoh dengan kematian itu sayang, sama tarafnya.

Tapi dalam memikir soal jodoh, kematian itu juga harus selari. Kerana jika hanya fikir tentang soal jodoh, kemana pula persiapan akhir kamu kelak? Jodoh takde takpe, amal takde macam mana pula? Ingat tu. Jodoh tu, orang kata "bonus" kepada setiap hambaNya untuk tambah pahala lebih lebih bagi wanita. Tapi amalan? Ia sendiri sendiri, sayang"
Saya diam. Betullah.
Kita ni, asyik nak jodoh jodoh, kawin kawin.
Kalau dalam Luh Mahfuz tu, pasangan saya tu ajalnya awal, maka saya punya jodoh tiada. Sebenarnya ada, cuma Allah tarik awal. Maka, takkan sepanjang hayat saya nak tunggu jodoh turun dari langit? Sedangkan "dia" yang Allah hantarkan tu sudah bertemu awal dengan PenciptaNya?

Kredit :
Fatin Nabilah Musanif


 
:)

 
:')
 


Thursday, October 10, 2013

random#28# REcall back~

bismillahi rahman ni rahim
alhamdulillah
dgn semua yg kita telah perolehi shingga hari ini
 
alhamdulillah
:)
 
ok
ni ngah rest dr sesi ceramah hari ini
hari ini hari berbengkel
'bengkel pengurusan acara dan istiadat konvokesyen UiTM Pahang'
haaa
penceramah adalah puan Azida azmi
barangsiapa yg pernah jd PM zmn dahulu kala
sure kenal puan azida ni
sapa x kenal mmg pedooh sgt laa
hehehe
die agak tegas dn grg gak la
hahahha
aku pun takut dgn die dulu
tp die baik
dn nmpk nk mendidik produk uitm ni
 
nk dijadikan citer
apa semua yg die ckp ari ni
kebanyakan nya mmg die dah pesan time studnt lg
cth
CHECK CHECK DOUBLE CHECK
haaa.
mmg aku terbyg2 la kak olie duk ckp mcm tuh dulu
hahahha
tp bila dgr die ckp pasal
extra work dan work hakiki ni
aku rasa mcm
waaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
alhamdulillah
ada jugak
masih ramai kot
org mcm dia ni
yer la
yg mmg syg uitm
dan uitm dihatiku sebenar2 nya
sobs
:')
*terharu*
 
aku mcm kdg2 penat dn naik menyampah dgn pihak2 tertentu yg konon nya syg sgt kt tmpt die berkeja tuh
tp sbnrnya
huhh!!
sdg menggunakan utk kepentingan peribadi!!
choiiiiiiiiiiiiiii
sedih taw
sedih!!
 
so bila dgr puan azida ckp mcm ni
kira mcm
wah
alhamdulillah
moga ramai lg yg mcm ni
amin
 
yer la kan
aku ni nk kata tak darah purple..tipu sgt
nk kata beria benor pun xde la sgt nk compare dgn org lain tuh
apa sgt yg aku dah beri balik pd uitm pun
cuma
aku syg uitm ni
syg aku sb aku rasa uitm ni byk peluang
byk sgt potensi
jika dipolish
dan digunakan sepenuhnya dgn sebaiknya
ok fine
mmg studnt ni ada yg lemah la
pandai sgt
dan tengah2
so?
kita as pendidik ni la kene  install software pd mereka
yerrrrr
aku tahu
ni keje parents
yer aku tahu
ni keje pensyarah
yer aku tahu juga
depa ni dah jd buluh dah
bukan rebung lg haaa
habess??
nak bior jeee
nk tgk jee
aku xckp la org lain
aku ckp org yg punya lapangan dn platform di uitm ini
hmmmm
cer pk balik
kita ni dah keje taw
dah dpt keje tetap
dn berpencen
so kita kira lepas la...kira ok la
depa yg muda2 ni sb depa yg degil
yg xdgr ckp la
yg apa lg
betul..aku xkata depa betul seme
tp depa pun
xseme salah!
so
kita ni
selagi mmpu*kalau lecturer lg la peluang kalian besaq dlm mndidik ni*
usaha sehabis baik
mana ruang yg leh kita install
kita install
mgkn xsemua dpt
tp mgkn juga xsemua xdpt
mgkn bukan sekarang mereka rasa apa kita ckp tu betul
or kene pd mereka
or bekalan utk mereka
tp nanti?
heyyy..sapa kita nk kata org tuh xkn berubah or takkan jd lebih baik lg lepas ni..
kannn :)
 
dan juga satu hal lagi
nak install softwre tu
bukan main taram je
ada cara nya
ada tempoh masa nya
kene kasik SABAQQQQ LAAAA
nak instant result???
heh
senang buat duit weh
kita sdg mendidik manusia taw
bukan robot
bukan perabot
apatah lg mainan...
maka
kene la sbr
RASULULLAH s.a.w adalah pendidik terbaik yg kit aboleh jdkn cth
aku ternmpk di tv hijrah ari tu
pasal pendidik dn mndidik ni
astagfirullah
astagfirullah
kalau kita yg dilapangan ni rasa duk hebat sgt...tlg jgn perasann!!!!!!!
tlg la
Rasulullah tu dah berjuang lebih lg drp kita
dah la tu
Rasulullah itu sendiri adalah cth terbaik utk kita
huhuh
Rasulullah sgt sbr dn punya akhlak yg sempurna
nk banding dgn kita?
ALLAH..sedar diri la sgt kita ni
kasik cermin besaq skett
usahlah rasa sudah cuup bagus
nauzubillah
tu syaitonirajim sdg menjalankan strategi tuh
huhuh
maka kita perlu lawan
muhasabah balik
moga segala yg kita buat itu
semata-mata kerna ALLAH
dan utk kebaikan ummah
dan juga mengikut sunnah Rasulullah
:')
 
bukan mudah jd pendidik
kerna kita turut sedang mendidik diri
bukan mudah mendidik diri
kerna antara perjuangan terbesar adalah melawan diri sendiri
namun
mengapa mesti kita pilih
utk melakukan yg terbaik
mengapa pilih jalan ini
mengapa??
kerna kita tahu
antara saham disana adalah melalui jalan ini
melalui lapangan ini
sy sendiri
mgkn tidak punya rzki lg utk menjadi seorg pensyarah
namun
sy msh diberi peluang dn rezki utk memberi dilapangan sy sendiri
maka
sy perlu byk mengisi juga
utk menjadikan diri ini lebih baik
bukan kerna utk mendidk itu
tp mmg perlu menjadi lebih baik drp sebelum ini
smata-mata kernaNYA
 
moga ALLAH berkati usaha kita
moga ALLAH redha
 
 
jom!^^

 
nauzubillah:'(
 

 
amin :')
 
 
p/s--tiada lain.
let picture talk :)
 
 
 
 
 
 


Wednesday, October 9, 2013

random#27# AIR BATU CAMPUR

Bismillahi rahman ni rahim
alhamdulillah
setelah sekian lama
fuhhhhh!!!
buang habokk
cewahh..cam lama sangat je kan
actually
byk menda nk share
sgt byk
tp trigger utk aku tulis ari ni ialah mcm2!!
hahahaha
 
sb mcm2 sgt..
maka aku kene muntahkan semua ini disini
kekekekeke
 
owite
nk ckp pasal penghargaan.
"ala cik fara penat la..seme menda yg sy buat..seme org tak nampak..org tak appreciate punnnn..org tak tahu punn..sy bukanlah apa..tp kdg2 fed up gak"
ok
krikk
krikk
krikkk
 
haaa
fed up??
nk fed up dah kenapa
nk marah dah kenapa
nk geram vegang dah kenapa
come on..kata awl2 dulu buat semua ni kernaALLAH
buat smeua ni sbb nk ilmu
sbb nk pengalaman
then??
once its turn to something that u dislike
u disagreed?
u rasa fed up
hahahaha
apa sebenarnya niiiii
 
hmmm
sy taw
kita semua manusia biasa
hamba
yg ada turun naik iman kita
sb tu
kita ni perlu berpaksi pd TALI ALLAH
kerna dgn TALINYA sahaja..kita akan kuat
kita kan bangkit semula
sedih penat marah letih
itu mmg makanan kita
yg telah pilih jalan ini
bro sis
tak de org paksa kita utk berada dijalan yg asing ini
mgkn ada yg memperli
mengapa perlu bersusah payah di jalan ini
sedangkan kita tak peroleh apa2 pun
haaa
nah!!
apa yg kita nk jwb waktu ini
bila ditujukan soklan mcm ni
adakah kita sekadar bertutur baik dihadapan mereka tp hati kita juga bersetuju dgn apa yg mereka katakan??
astagfirullah
jalan ini
jalan yg kita pilih
jika benar kernaNYA
jika benar kerna ALLAH semta-mata..
mengapa perlu kita terkesan dgn kata2 dn perasaan ini...perasaaan begini?
 
bro sis..
apa pun jalan yg kita pilih
ketahuilah semuanya dtg dr ALLAH
yup kita semua tahu
tp tindakan kita dijalan itu
adakah kita check back?
kerna apa
kata2 manis kita
kata2 marah kita
kerna apa?
kerna apa?
semak semula
audit semula
moga ALLAH redha
moga keredhaan ALLAH itu mjadi yg utama
 
perjalanan masih jauh..masih pnjg
namun..jika kita mudah sgt merasa puas
mudah sgt merasa diri telah hebat
meraskaan diri mampu berlari kuat
namun persediaan nya ??
tiada
hanya mengharapkan bantuan mereka yg bersama kita
sehingga bila
smpai bila tuuuuhhh???
 
kita perlu sentiasa muhasabah diri
kerna syaitonirajim kerap kali akn menggunakan tekniknya yg bijak utk menyesatkn hati kita
utk membolak balikkn hati kita
utk membuatkn kita rasa kitalah yg terhebat
kita suda cukup baik
kita semua betul
astagfirullah
astagfirullah
astagfirullah
 
sy merasakan..jika kita merasa begitu
cepat2 lah kita beristighfar
ingt kembali
apa sgt yg kita dah buat nk banding dgn para sahabt?
nk banding dgn sultan al fateh
nk banding dgn siti khadijah
apa sgtt yg kita buatt....
yg kita dah buat dilapangan kita sendiri..
apa?
apa?
cer tnya balik diri..xperlu la rasa gah sgt
we r nothing
if
segalanya kerna nama
if
segalanya utk menunjukkn kita mmpu buat
if segalanya adalah utk penilaian manusia
 
astagfirullah
astagfirullah
astagfirullah
 
kerna apa shj yg kita lakukan
tuturkan
fikirkan
adalah dgn izin ALLAH
kita ni tiada apa2 sbnrya
sudah la hidup didunia ini sementara shj
tp kita masih lalai
masih perasan lama masa kita disini
bekalan kita disana apa?
nanti?
smpai bila ek
smpai bila nanti tu..
 
astagfirullah
rasanya itu je lah utk masa ini
nk pulang
moga kita semua thabat dijalanNYA
 
*thabat = teguh/tetap*
 



 
 
 
p/s--masih jauh perjalanan ini
moga ALLAH redha:')