Tuesday, September 24, 2013

random#26# ALHAMDULILLAH SB ANDA ADALAH ANTARA ORG YG SY JUMPA!^^

 



 
 
alhamdulillah
aku sentiasa ditemukan dgn mereka-mereka yg menjaga aku
terima kasih semua
terim kasih sgt sgt sgt
dari skolah rendah skolah menengah universiti kerja dn
mereka mereka yang hadir dlm timeline hidup sy
maafkan sy jika sy bukan seorg sahabat yg baik pd kalian



Bismillah
 
alhamdulillah
syukur kerna masih diberi peluang utk kita
terus
bertaubat
dan kembali kepadaNYA
 
ok
hari ni
nk admit sgt
sesuatu
hahhaha
sebenarnya
dah lama dah selalu ckp
tp hari ni mmg ada something yg buat aku rasa mcm
wahahhahah
mmg aku bersyukur sgt
aku ada kwn mcm ko weh
seyes
sgt bersyukur
yer..aku tahu
ko selalu sgt ckp
yg aku ni bkn sahabt or kawan ko
siap penah kira tahun lagik
hahahhah
tp kan
aku pun x paham
kalau dgn ko
aku redha je la
hahhahah
kalau org lain yg kira tahun dgn aku
mmg aku lantak ko la kan
kekekkek
 
okok
sbnrnya
ada la something happen

something yg wat aku rasa mcm
'hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
mmg ko x kenal aku
dan aku pun mcm xheran sgt yg tuh
tp rasa mcm
hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
bertuah nya aku sb dah jmpa dgn kawan aku yg betul2 kenal aku
means mgkn la die x kenal mana
tp at least
at least la kan
he know me
bila time aku keje..aku mmg cam tuh
bila time aku pgram..aku mmg mcm nih
bila time aku weng..aku mmg cenggitu
bila time aku sedih bagai..aku mmg cemni
heyyyy
drp orgyg konon claim kata paham sgt aku
tp in the end of the day
hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
mcm paham la kan
bila keje sama
tu x knee
kenapa mcm ni
kenapa mcm tuh
hisshhh
memula..aku mmg fed up giler kot
bukan sikit2 fed up nya
hahahhah
tp bila kne basuh
bancuh
clorox
maka dgn ini
aku pun kene admit
yg aku mmg ada silap aku gak la kan
sb aku xleh expect die pun BOLEH PAHAM AKU MCM YG SORANG TUH PAHAM AKU
hahhahahah
mmg tak la jwpnnya
ehhhhh??
kekekkeke
bukan apa..the way he said to me tu mcm...hmmmm
ok la fine
aku ni la yg silap
tp mmg ada silap aku pun
tp cara ko approach aku tuh pun ko kne tgk gak
aku time keje, mmg hangin badan aku lain sikit
kdg2 gitu
kdg2 nk senyum pun mgkn payah
leweh2 ni kalau boleh nk kurgkan
tp after opis hour..ada je masa aku rilex..sembang
xde maslah
hahhaha
tp yer la kan
mmg xpenah keje sekali
maka mulalah mcm2 tuh
kekekkeke
aku pun silap gak
aku wat sama je dgn mcm aku wat kat yg mmg paham aku tuh
so..mmg silap aku kt situ
aku kene tahu
TAK SEMUA ORG SAMA
maka dgn ini
sy meminta maaf ya
dan sesungguhnya
sy tahu
anda mmg xpaham sy lagi..mgkn nti kita boleh kerja dgn elok
janji jgn merepek
dan sy akn cuba utk tidak melihat anda sperti yg paham sy sb mmg tak pun lg..heheheh
and i think its not big deal for u pun kan
coz its ok right
skg.aku je yg kene mengadjust diri aku ni
kene slow and steady
and plg penting
SABARRRRRRRR..ahhahha
yup!
sabar.

so..ingt tuh farawa
betapa bertuahnya sy sb punya kawangadohsussahmati sy tuh
yup.
mmg tgk mcm..haissshhh
mamat ni mmg menyakitkn hati
tp
dalam masa yg sama
dia lah yg tegur sy kalau sy perasan bagus sgt
bila sy wat silap
tp masa tu seme org kata sy betul
tp die tak
die tegur dgn cara dia*org lain tak leh tiru dan mmg tak sama pun..hahaha*
cara die yg mgkn pelik
dan sgt tepek atas muka
hahahha
tak pe..aku terima cara ko mcm tuh
sb tu mmbuatkn aku rasa..ok..mmg aku salah
dan aku kne terima
dan kene baiki
bukan sb ko pun
tp sbb mmg aku kne baiki.
baiki utk aku jd lebih baik lg
disisiNYA

mgkn aku ni mmg seorg yg cukup melemaskan ko
tp aku x nk amik pusing yg tuh
yg penting
aku wat pgram
ko ada
aku merepek
ko ada tegur aku
hahhaah
sampai bila?
selagi ko tak kawen la
tp kalau ko kawen
hmmmm
aku mmg akan
hmmm
akan apa ek
akan mcm tu lahhh..hahahhaa

ala..dun worry..mcm ko selalu ckp
aku sapa nk sedih2 ke apa ke kalu ko kawen kan
so.aku akn hepi la
weeeeeeeee
hihih
tak pe..selagi masa itu belum tiba
aku akan hargai apa yg sdg berlaku
bukan sb apa
sb aku bersyukur
ALLAH bg aku kawan mcm ko
at least
aku tahu
dan aku kene ingt
yg ada org mcm ko
yg penah jd sahabat aku
hehehe

ntah la
mmg kene admit sgt ni
aku bersyukur
ko ada dlm team kita
dan ko jgn sakit lak weh
moga ko sentiasa suksess
haaa.dan satu lg
aku xde pe pun weh
aku harap ko pegang la kata kata ko
walaupun ko ckp tak..hahahha
tp aku ingt ko penah ckp menda tu
"kalau aku kawen pun..keadaan akan sama"

krikk

krikk

aku tahu tak kan sama..hahhaha
tp xpe la
aku pun xleh tamak gak
kannnn

so..kalau aku kawen?
haaa...mesti lah ko kene tlg aku..hahaha
aku akn kenalkan ko dgn bakal suami aku tuh
dan
aku akn jdkan suami aku tu pula
sahabat terbaik aku
inshaaALLAH
dan ko ttp kan jd seorg sahabat jugak pd aku..

thanks utk semua ilmu
thanks utk semua pergaduhan
thanks utk semua masa tenaga telinga
thanks sb tlg budak yg rapat dgn aku
thanks utk semua
aku tahu
ko buat semua tuh bkn sb aku pun
mmg tak la kan..ko bukan jenis mcm tu
tp tak pe
aku ttp appreciate semuanya
terima kasih byk byk
moga ALLAH redha
moga ALLAH sentiasa lindungi ko


 
^^
 
 
dan moga rezki ko sentiasa luas

*kdg2 penat gak sb ko tuh asik nk bergadoh je..tp xpe la..sb aku pun mmg tak la nk mengalah kan...hahahhahahha*
let it be
and alhamdulillah utk smua ini
makin kita dewasa
makin kita tahu
siapa yg byk mengajar kita
dlm ilmu kehidupan
or
should i call u sifu??
heheheh
i think so.
haaa
kan;)

dis is what alwiz he said*mmbawa maksud pd menda ni la*

Monday, September 23, 2013

random#25# tips???final????ehhh...ada tips ke..

bismillah


Alhamdulillah
dgn izinNya dpat kita bernafas dn berpeluang lg utk bertaubat hari ini

ok
sebenarnya mmg nk ckp byk ari ni
sb mcm2 dah jd last week
 
mmg mcm2 la
tp alhamdulillah
semuanya berjalan lancar
dan dgn tenang:)
 
ok
skg ni
utk budak2 UiTM mmg ngah khusyuk la kan stdy
soalnya
khusyuk ke??heheh
mcm2 sgt dugaan dan cabaran katanya
haaa
masa kat pilah dulu
dulu la kan
mmg feveret aku la duk jmpa dak blok sm4 tuh utk bg spark sikit kt depa musim exam ni
yer la
time ni la biasanya berlaku perkara luar biasa
yg xpenah jmpa jd jumpa
yg xpenah bercinta
time ni la ramai nk masuk line
hihihih
bese la tuh
tu la namanya dugaan
nk tgk
kita ni taff tara mana nk facing seme tuh
 
 
heh
sekarang ni ada la jugak yg duk meset.inbox.pm tnya sy mcmana cara sy stdy dulu
'CIK FARA, MACAMANA CIK FARA BOLEH MAINTAINKAN MOMENTUM MOTIVASI CIK FARA DULU EK?
'cik fara..macamana nk hilangkan rasa malas..."
"cik fara..tlg la sy..sy serabut ni"
 
okok
jom kita tarik nafas sama-sama
huuuuu..ok :)
 
mcm ni ek
*cewah..perasan mcm ada kolum jingga lak..ehh..terpengaruh citer drama sungguh..hihi*
okok
mcm ni la..
bila org tnya sy pasal tips ni kan
sy mcm susah skit nk jwb
sbbenarnya xla susah mana pun..cuma sy boleh SHARE shj apa yg sy buat
dan yg mmg sesuai dgn sy
tak semstinya apa yg sesuai dgn sy
sesuai dgn semua
sb sy ni xpandai sgt
kene banyakkkk usaha
sgt kene banyak
cuma..apa yg boleh sy share dn jika rasa ianya boleh diguna pakai silakan
jika rasa ianya mmg bermanfaat dn mahu panjgkan..silakan
tak pe
cuma...jgn publish blog sy ni je..
blog walking xpe..publish tamo...huhuh
sapa yg jmpa..sapa yg terjumpa..sapa yg mmg sy bg link..maka..xpe lah..tp publish..mmg tamo..
maaf sgt..
boleh ek..*cewah..request mcm retiss sgt..hahaha*
 
ok..berbalik pd soalan soalan td
apa yg sy buat dulu..dn ada juga skg masih sy buat
ialah
 
1.PAKSA DIRI
hmm..betul..
sy mmg paksa diri sy utk melangkahkan kaki meninggalkn katil dn bilik yg heaven itu..hehehe
sy mmg akn ke library
sb sy senang nk focus dn duk dediam kt situ
kalau nantok..sy akn buat past year or aktiviti yg menulis dn mengingatkn sy tnpa mengantuk
mmg sy akan PAKSA DIRI saya
dan sy mmg akan wat JADUAL DAN PLAN..
walaupun kdg2 ada yg sy kene adjust coz of disscussion dgn kengkawan..
tp sy akn cover gak
kira mcm wat timeline la kan..
PAKSA DIRI sb sy ni degil la jugak sikit..maka kene la lawan sikit diri tuh kan
 
2.INGAT BALIK RESULT OR DIRI KITA LAST SEM
hmm..lecturer sy ada ckp..
"tak perlu nk beat dgn org lain, just beat dgn diri kamu yg sebelum ini..jika kamu lebih baik sebelum ni..kenapa tidak sekarang...xyah nk jeles dgn org lain..tgk diri kamu dulu..kalau kamu tak baik sgt sblm ni..kamu nk biarkan diri kamu begitu ke..?"
dan biasanya..kalau sy  ingt balik saaat2 sy debor nk tggu result dn dpt result tu..mmg sy akn rajin stdy
hahhaha
sb rasa mcm..weaaaaa...
xnk la cuak weh
bukan sbb apa
sbb tanak rasa mcm TAK USAHA SEHABIS BAIK
bila kita dah usaha
dan kita usaha sehabis baik sbenarbenarnya *yer la kdg2 kita perasn jer*
maka..kita akn lega walaupun kita dpt apa..
maka..
bykkn la muhasabah diri naa
 
 
ok..seterusnya
sy smbung nti ek
nk kene angkat barang ptg ni
owite
moga terus berjuang
dan moga bermanfaat
 
to be continue...
 
 
fightinggg!!!!!!!!!
 
 
 


Friday, September 13, 2013

random#25# uhuk!

assalamualaikum
 
bismillah
 
ALLAH
lama pulak rasanya x updated blog
sy hutang konvensyen bidadari ni
 
ok.nk tulis sikit je ni
jap
upload picture
 



 
 
okay
mmg mood ini ptg ni
hahahha
sila jgn meluat
hehehe
tetiba kan
lalu lak angin2 sepoi bahasa ni
haisshhh
ok
mmg sy ada dia yg sy suka
tp die pun tak tahu
wat masa ni
biar je la
better
nombor xde
fb xfrenz
dan sewaktu dgnnya
biar
ada jodoh
maka adalah
ntah
sy tak letak harapan tinggi
sb tahu
sy siapa
sdgkn dia
wah
mmg jauh sgt tu
maka
doa la kan
dan siapkan diri
bukan kerna dia
tp utk diayghalal kelak
 
erm.kdg2 dtg juga
bisik2 jahat ni
suh amik no.hp
bukan susah pun.leh je dpt
tp
rasa mcm xmo la
better mcm ni
and actually
mgkn bukan dia pun
rasa dn pndgn mata pun nk kne lebih jga skg
bukan mudah
tahu!
sgt mencbr
tp kerna
hasilnya manis
sudahlah
kesilapan lalu
perlu dijadikan pengajaran
jagalah hubungan dgn DIA
PEMILIK UTAMA
jika benar dia itu jodoh sy
maka sy akn bersama juga dgn dia
jika bukan
maka adalah yg lebih baik utk sy
dan utk dia juga
kan ;')
 
maka.back to basic
siapkan diri
moga ALLAH temukan sy
dgn dia
yg terbaik utk
sy
dan
ummah
 
sekian.terima kasih
*mood:nk reset hati balik*
 
 



Tuesday, September 10, 2013

story #3# How to improve your English :)



I was born and raised in Malaysia. I speak Malay for the majority of my life; I speak Malay with my family and with my friends. Many of you asked how I acquired my English speaking skills so allow me to share with you my (not-so-secret) secret about how I learned English speaking and how I continue to improve it.

The secret composed of two parts: exposure and practice.

What do I mean by exposure?

Before a baby learns how to speak, the baby has to be exposed to the language. The idea is to familiarize the ears with the language (in this case: English).

Keep in mind that when you are exposing yourself to a language, you can’t escape from exposing yourself to the culture that comes with the language. This is true with any language, not just English. Culture is embedded in the language. Our job is to filter out all the bad culture and to take in all the good culture.

I got exposed to the English language through English songs, English movies, English TV shows, English cartoons, and English teachers. I was exposed to the language through English books but I was not an avid reader. Recently I've started to develop the habit of reading books and it does help with my mastery of the language.

While exposing yourself to the language, you have to practice it as well. It goes hand in hand.

Yes, you have to practice. If you’re looking for a short cut to learn English, then I can’t help you. We want many things but are we willing to put in the hard work to achieve them?

You have to put in your effort.

The main focus in practicing English is to pronounce each words properly. Listen closely to how each word is pronounced and try to copy how the word is pronounced. Another focus to keep in mind when practicing is how those words are used in sentences and in different contexts.

While practicing, you will make mistakes and that’s okay. You learn from mistakes and move on. Mistakes are good; they are your friends. Of course I am not suggesting that you deliberately make mistakes. Try your best to avoid mistakes but when you do make mistakes, it’s not necessarily a bad thing. Mistakes are only bad if you don’t learn from them.

How did I practice English speaking?

Back in the day, I participated in a few English competitions in school like coral speaking, story-telling, and scrabble. With scrabble, I didn’t do much speaking but it does help with my vocabulary which I can use in my speaking. My point is: grab any opportunity that is available to you. If there is an opportunity for you to practice English speaking, seize that opportunity before it goes away.

Having said all that, I think the best way to practice English (or any language) is to actually talk to someone and have a conversation. Just by using English in my daily conversations, I noticed a significant improvement in my English speaking skills – the kind of improvement that I don’t see in any other practice methods.

Other than that, I practice English by singing English songs to myself. In a way, it’s kind of like speaking English because you are saying all the words and try to pronounce them properly. So, it does help.

I know that a lot of people out there who are trying to practice speaking in English are having a hard time with being ridiculed by friends (and sometimes by family members too).

If life has taught me anything, it is this: you can’t shut people up.

In life, you will encounter people who will throw hurtful words at you. That is the reality that we are currently living in. it’s unfortunate, but that is the reality. However, that doesn't mean that you sit quietly and do nothing.

You still have control over at least two things: your words and your mind.

First, your words. You might not be able to control what they say but you can control what you say. Advise them nicely and encourage them to stop doing it. Second, your mind. You have the ability to control how you perceive the situation and how you accept their bad words. Their words can only hurt you if you allow them to.

If we peel all the layers surrounding this issue, I think at the core of it is this: it’s mind over matter – if you don’t mind, they don’t matter.


*copypaste from aimanazlan's blog :)

so, lets do it
i also want to improve my english but still
afraid
for those people who will think like..'whattt???teruknya cik fara punya english??'
hahaha.
but now
suka hati hangpa la
hahha..i want to learn
and practise what i learn
but still
slowly and will mix and match the content of this blog
 
wish me luck
:)
 
 
lets be a givers^^