Friday, March 29, 2013

kawan baik sy..haha

assalamualaikum
 
salam jumaat
haaa..tetiba nk mention topik ni kan
ok
actually mcm haisshhhh
kawan baik lg???
hahahha
dr stdy tu la topik yg suka betul
hehehe
kawan baik ni subjektif ya
 
sy cuma nk share skit la pasal sorang kawan baik sy ni
pada sy..mmg dia la kawan baik sy
tp die selalu ckp'ehh..tak malu..sape kawan baik ko'..hahha
tu kira sopan la die ckp mcm tu
penah ja ckp lg teruk dr tu
heee..
kitaorg kira kenal lama la jugak
sama2 masuk degree
tp sy mcm biasa2 je dgn die memula tuh
bila dah satu team..bru la close sikit..sikit ke..banyak kott...hahha
aduyaii..kami mcm pelik sikit
gadoh mmg macam apa la kan
tp
dia la jugak tukang dengar sy citer masalah
time stdy dulu
dah keje pun mmg dia juga..cuma
bila makin dewasa ni
akan ada yg berubah
haaa..
kat sini yg mcm susah dipihak sy ya
hihihi
biasa la..selesa sgt kan...
 
dia mmg ada dgn sy time sy xde kete
turun naik bus g prgram
mgkn pada dia
menda itu biasa as kawan
tp bila ingt2 balik..aigooo..sapa je yg leh sabar dgn perangai sy ni
hahahha
lewat bape jam pun
die jugak yg tggu
die bising je lebih..nak tingal la..apa lah..tp last2 tggu gak..hahah
tu la kawan baik sy
kami wat program lama dah sesama
selalu la kene marah kalu time prgram tu
ye la
sy ni ntah apa2 skit
hahha
kalau time prgram, kalau sy mabuk*ni term kami ya--mabuk equals to xfocus*
dia la tukang marah utk hilang mabuk tuh
ala..sama jugak
kadang2 dia pun mabok gak
hihihi
tapi, sy x suka tgk dia marahhh
takoooottttt...wuuuuu
kalau dlm program dia marah, sy la yg susah hati
sb nk kne tarik balik bebudak tu
ishhh..dia marah ikut daannnnn jeeeee
pas tu..sy la yg kne setlekan
wahahha..senang wat duit kan..hihih
 
tp..sy bersyukur sgt ALLAH bg sy kawan baik mcm dia
kawan baik yg mmg akan siram je muka sy dgn air panas kalau sy silap
siram sy dgn air sejuk bila perlu air sejuk
siram sy dgn air pili bomba bila sy lupa diri
tp
dia xde siram suka hati
bila sy tersedar
dan tnya dia
baru dia kan ckp
dan bila sy ckp'nape x bgtau aku awl2 kalu ko nmpk mmg aku dah lain?'
jwpn dia'xkan seme nk kene bgtau kan..ko pun kne tgk sendiri juga'
haa..yg sggup dgr citer dua tiga empat jam..dia la kot
hahhaha
pelik dia ni
tp dia la yg kawan baik sy tu
org selalu ckp kitaorg ni patut kawen sekali
TAPI
Haaa..ni nk habaq mai sikit naaaa
xsemestinya kami serasi ketika berprogram, maka kami akn serasi dlm kehidupan di alam lain itu
kita tak tahu apa2
dan jom serahkan pada ALLAH
suka sgt org ckp yg kitaorg ni itu la..ini la..tp alhamdulillah
kami wat pekak jer
sb kami pun tahu kami mmg mcm ni
team
kawan
sahabat
mgkn pd dia, sy ni penyebok je kot...hahaha
tp biaq pi dia la
pada sy
dia mmg kawan yg baik
sgt baik
xpenah pun nk amik kesempatan ats diri sy yg lemah ini..hahahhah*muntah*
 
dia x penah lokek nk tolong, selagi dia boleh
dgn kawan2 lain pun dia mcm tu..sy tahu tu
maka, bersyukurlah kerana sy belajar bykkk dr apa yg dia buat
haishhh..mmg die ni pelik la..hahhaha
dia je yg leh maki sy mcm yg dia buat, org lain..mmg TAKKKKKKK boleh la kan..hihi
kenapa?sb xleh la..
 
 
ntah la..dah dewasa2 ni
sy doakan dia bahagia bersama orang-orang yg dia syg*ramai sgt.huh!
nti kalu die kawen, sure sy org yg gembira
dan sy nk pesan kat org rumah dia
'sila jgn merajuk ya..hahahha
sb die mmg x pujuk pun..tp x taw la kan dgn wife die mcmana..hihihi
 
 
harap ko sentiasa sehat
tabah
kuat
aku sgt berterima kasih dgn ko
sb bykkkkk sgt aku belajar
dr dulu
smpai skg
terima kasih byk sbb jadi kawan baik aku
walaupun ko kata aku bkn kawan baik ko..tp pd aku..ko la kawan baik aku..hihihi
 
moga segalanya lebih baik
kawen nti jgn lupa jemput aku
dan bila aku kawen, ko kene dtg juga..
 
and for my future imam*i dont know who*
:)
 
mmg dia ni kawan baik sy setakat ini
tp
bila awk dah jd imam sy, maka, automatiknya awk akn jd kawan terbaik sy
lets work for dat
together2..heeee
ayat mcm apa daaaa..
sy pegang kata2 wife ustaz hasrizal...seorg isteri adalah perlu menjadi kawan terbaik suami dia :)
dan juga sebaliknya^^
 
 
okay
tu je
 
mood mmg nk ckp pasal ni
heeee
 
p/s---sy ada ramai juga kawan yg baik yg lain yaa..tua, muda,sebaya..seme ada..hihihi....nanti2 sy citer lagi ya..terima kasih utk kalian semua yg telah byk membantu sy dalam mendewasakan diri ini..dgn izin ALLAH, kita bertemu...dan dgn izinNYA juga kita berukhuwah :')
 
sayang kalian semua:) 


Wednesday, March 27, 2013

ouucchhhhhh~



saya tak sweet macam orang lain. yang boleh bagi hadiah mahal, buat notes yang comel-comel, kasi ayat penguat semangat, bawak pergi tengok wayang, telefon dan SMS tiap-tiap hari.
saya bukan macam lelaki lain.
saya cuma mampu doakan awak satu perkara je ; moga awak jadi orang yang sentiasa mendirikan solat. sebab orang yang solat, adalah orang yang selalu berdoa. orang yang selalu berdoa, adalah orang yang selalu bercakap dengan Allah. orang yang selalu bercakap dengan Allah, adalah orang yang dekat dengan-Nya. dan bila dekat dengan-Nya, semua urusan awak akan dipermudahkan. bukankah solat adalah amalan paling wajib? kalau tak laksanakan solat, amalan lain akan ditolak. jadi itulah, saya doakan awak tergolong dalam golongan orang yang sentiasa mendirikan solat.
amin.

ikhlas,
sederhana indah
.



*oucchhh...tu je nk ckp :)

credit to: http://sederhanaindah.tumblr.com/post/45992802629/saya-tak-sweet-macam-orang-lain-yang-boleh-bagi

Monday, March 18, 2013

Hati dan cinta~



hati itu seperti bekas, dan cinta pula seperti air.

jika kita hendak menadah air, mestilah kita mencari bekas yang baik. jika bekas itu bocor, maka menitik keluarlah air. jika bekas itu sumbing, maka melelehlah air. jika bekas itu senget, kemungkinan air akan tumpah. jika bekas itu retak, terlebih air akan menambah pecah.

hati dan cinta juga begitu.

hati yang baik, akan menampung cinta dengan baik. hati yang baik akan dapat menerima dan menjaga cinta sebaik mungkin. dan yang pentingnya hati yang beriman, pasti cinta yang diisi kepadanya tidak semata-mata berpaksi kepada nafsu.

dan mencari bekas serta menuangkan air kedalamnya adalah PILIHAN kita sendiri. begitu juga dengan cinta. mencari hati yang baik untuk menampung cinta adalah TANGGUNGJAWAB kita sendiri.

benar cinta sering datang tanpa diundang. benar cinta itu hadir pada ketika yang kita tak sangka. benar cinta itu muncul dalam keadaan yang tak terduga.

tapi kita mesti ingat. sebagai seorang manusia, kita sentiasa pilihan. dan pilihan itulah yang menentukan kemana arah tuju cinta. pilihan yang dibuat untuk kebaikan itulah yang dinamakan ikhtiar. ikhtiar itu sendiri kata akarnya diambil dari bahasa arab ; ‘khair’ yang bermakna baik. maka sebab itulah kita harus bijak membuat pilihan.

memang membuat pilihan itu sukar. tapi yang lebih sukar adalah memahami pilihan yang dibuat.

pilihlah yang baik-baik untuk diri sendiri. jika merasa cinta itu baik, maka BERIKHTIAR lah untuk terus menjaganya ke arah kebaikan. jika rasa ada sesuatu yang tidak kena, maka BERIKHTIAR lah untuk menjauhi perkara yang tidak baik dan berusaha untuk kembali ke jalan yang benar.


kita tak boleh salahkan orang ;

“lelaki tu la pikat saya. tengok, saya dah jatuh cinta. habis saya leka dengan pelajaran. hati saya penuh dengan maksiat. semuanya salah lelaki tu!”


“perempuan tu memang pandai goda saya. mula-mula baik. lepas tu ada je yang tak kena. semua salah perempuan tu. kalau dia tak goda saya, semua ni takkan jadi.”


cubalah kalau ketika cinta itu bermula, kita menjaga hati dan cinta itu dengan baik. mungkin tidak akan jadi perkara yang diingini. atau sebaiknya, boleh saja kita buat pilihan untuk mengelak. tetapi kita tidak berbuat begitu. kerana kita rasa kita boleh menangani pilihan kita. akhirnya bila jadi sesuatu yang menyakitkan, mengecewakan, kita menyalahkan orang lain tetapi tidak diri sendiri. seperti syaitan yang menyalahkan Tuhan, sedangkan tidak melihat kesombongan pada dirinya.


kembali kepada tajuk asal. cinta itu seperti air dan hati itu seperti bekas. bekas yang baik akan dapat menampung air yang baik. hati yang baik akan dapat menampung cinta yang baik.


maka baikilah hati sendiri. dan carilah hati yang baik. inshaAllah cinta itu akan menjadi baik.

credit  to:http://sederhanaindah.tumblr.com


**okay, sharing from tumblr yg sy sgt suka baca.:)
perkongsiannya simple, tp bermakna...moga diri ini sentiasa diberi petunjuk dan dpt membuat pilihan dgn yg terbaik..dibawah izinNYA
bukan mudah utk buat pilihan, tp kita perlu cuba kan :)
yg pernah lalu pilihan yg salah, hmmm..dun worry, kita still boleh pilih utk jd lebih baik atau terus jd salahpilih ^^

moga bermanfaat
selamat hari isnin :)

Monday, March 11, 2013

kita dulu dan kita sekarang...

assalamualaikum
 
alhamdulillah
masih lg berpeluang utk menikmati hari ini :)
 
ok
 
aku cuma nk tulis apa yg aku rasa je kali ni
nti bru hupdated pasal seminar dan kem bestari yg ohsem ^^
 
 
hmm
tetiba je rasa mcm ni
sbb?
haa..fb sbnrnya puncanya
aku mmg ada dua acc fb
tp aku lg suka yg latest
sbb?
hmm
sbb yg tu aku yg baru
yg sdg berusaha utk tidak menoleh ke belakang lg
bukan mudah ya
mcm2 sgt yg dah jadi
tp
aku ttp bersyukur dgn mcm2 itu
sbb itu
aku  telah belajar byk ttg erti yg sebenarnya
 
bila tgk acc lama rasa mcm..alamakkkk..mcm pulak aku dulu
haiyaaa..pic ni..haisshhhhh
hmmm..apa la aku ni
tp..bile ingt2 balik
dah mmg aku camtu dulu..tp yg lebih penting adalah siapa kita skg
haaa
aku mmg ada rasa down bila org nk sentuh pasal past tense ni..hihi
tp xde la down sgt
cuma die macam...ouch!
hmm
 
moga aku sentiasa dikuatkan hati utk terus istiqamah dgn jalanNYA
alhamdulillah
aku tlh peroleh sesuatu dr prgram baru2 ini
ALLAH itu MAHA KAYA
sering memberi peringatan dn hikmah tersendiri
 
 
 
 
maka
aku ttp akn terus BERDOA
SEMOGA SEGALANYA BAIK-BAIK AJA
DAN SEMOGA SEMUA YGSEDANG BER U-TURN INI AKN TERUS ISTIQAMAH DN TERUSKAN PERJUANGAN
 


 
 
SIAPA  KITA PADA MASA DAHULU TIDAK PENTING, TP SIAPA KITA PADA SEKARANG LEBIH PENTING..
ALLAH MAHA PENGAMPUN
 
Jom kita BALIK SEMULA PD ALLAH :')
 
 
 
*Terima kasih ALLAH ats segala nikmat yg telah ENGKAU berikan kpd aku..kpd aku yg sering alpa dan berbuat dosa ini
moga aku sntiasa kuat
kuat
kuat
dijalanMU
bantulah aku
kukuhkn hatiku ini
dijalan dan dibawah hidayahMU
 
amin.
 
 
p/s--syukran jiddan pada semua sahabat, kakak2, adik2 dan semua yg menyokong selama ini..:)

Wednesday, March 6, 2013

sahabatku ^_^

 
kau ada di kala ku suka
dikala ku duka
setiap tangisan dan juga ketawa
 
kau ada dikala ku perlu
setia menemaniku
pegang erat tanganku bila aku jatuh
 
 
mendengar kisah pahit manis hidupku
kaulah yang disitu
setia menunggu ku
 
kaulah yang satu menjadi
sahabatku :')
 
ku tahu ku kan selalu ada
ada dirimu
dan ku harap kau juga rasa begitu
kaulah yg selalu
selalu menemaniku
mendengar kisah pahit manis hidupku
 
kaulah yg disitu
 
setia menunggu ku
 
kaulah yg satu
 
menjadi
 
SAHABATKU..
 
 
GOOD FRIENDS ARE LIKE STARS
U DONT ALWAYS SEE THEM
BUT YOU KNOW
THEY ARE
ALWAYS THERE :)
 
Love all my friends
Love all my sahabat
syukran jiddan atas semua yg telah dilalui bersama
sy x perlu mention ya
kerana anda tahu anda sahabat sy :)
trima kasih
syg kalian semua ketat3<3
 
p/s--sure ingt kt kakigadoh sorang tu bila dgr lagu ni..haigooo..~
 
credit to:najwa latif.sahabat.:) 

U.i.T.M N.9.

assalamualaikum
 
alhamdulillah, masih diberi peluang utk bertaubat lg hari ini.
hmmm
masuk hari keenam dalam bulan mac ni
emosi bercampur baur plak
surat mmg xdpt lg
tp bila aku dgr tn.haji azizi kata aku dah leh pasang angan2 di jengka pada bulan april nti
means, mmg dpat la sbnrnya
 
ok..
 
krik.krik.krik
 
hahahha
 
aku pun pelik
padahal mmg aku yg apply pun
seyes
aku x sgka yg aku apply sbnrnya
plan asal utk carrier akua dalah, aku akn move dr pilah ats tiket aku nk stdy ja, and convert jd lecturer
then
things change
hmm..bak kata mak aku
semua ni ALLAH yg aturkan
rasa hati aku utk pindah
dn duduk dkt dgn mak
mmg aku punya main core ialah aku nk duduk dkt mak
yer la
nti adik faiz dah masuk form 1, sape je yg dekat dgn mak
mmg la mak x pnh ckp
tp pikir2 jugak la kan
dah rezeki aku pulak
kak suriana tu berhenti kerja
so, mmg ada post kosong kat library jengka
tu la permulaan yg mencetuskn hati aku tergerak utk balik jengka
eventhough aku SAYANG GILER kat pilah ni
tp
aku SAYANG MAK aku juga
still..
pilah ttp dihati
 
my first posting
my first job as librarian
my first post as resident staf
my first post as chief librarian cawangan
my first post as ketua PPP
my first
my first
my first
........
byk yg aku belajar kat uitm kuala pilah ni
 
semuanya mmg bermula dr sini
aku belajar utk mengajar diri dn org lain
aku belajar erti CINTA dan KEHIDUPAN
aku kenal erti HIDUP DGN LEBIH BAIK
turun naik aku
semangat aku
air mata aku
selama hampir 4 tahun
4 tahun tu..kalau dr bby, skg dah nk masuk tadika taw..hihih
 
masakan aku boleh lupakan segalanya yg telah berlaku
tapi
aku akan terus mnghargai
setiap inchi aku kt uitm kuala pilah ini
dan berdoa
agar
ALLAH memberikan kekuatan kepada hati aku
apabila
tiba
hari
itu
:')
 
 
 


ana.anta~dr blog itu :)

Ana.


Akhi.



Enta.



Antum.



Errgghh. Rimas Syakur dengan bahasa-bahasa Arab celup sebegitu. Hallo, kalau nak cakap bahasa Arab, belajarlah betul-betul, cakaplah molek-molek. Baru kelas! Ini..? Ppffftt.



Syakur yang pernah belajar di sekolah agama dari tingkatan satu hingga tiga itu pon, tidak terasa seperti mahu berbahasa Arab. Tiada selera. Inikan pula mereka yang sekolah sekular, sekolah bandar dan sekolah pintar, yang baharu setahun jagung ikut usrah, melalui tarbiyah, sudah gatal lidah mahu berbahasa Arab. Ceh.



"Akhi Syakur... Enta ok ke ni..?"



Tegur Hannan, rakan seusrahnya. Tangannya diletakkan di atas paha Syakur.



Muntah.



"Err.. Aku ok je bro. Apsal..?"



Awkward.



"Takde apa. Nampak enta macam resah semacam je."



Hannan mengukir senyuman dan mengalihkan tangan.



Lega.



Ketika itu sesi usrah sedang dijalankan. Murabbi mereka, Adli sedang khusyuk menyampaikan tafsir surah az-Zukhruf.



Syakur di kala itu sedang bersiar-siar di menikmati pemandangan piramid Giza. Kemudian dia ke San Paulo pula, sebelum terbang menikmati binaan hebat Machu Picchu. Fikirannya menerawang. Fokusnya hilang, melayang.



Tidak berminat.



Entah, hari itu dia merasakan usrahnya kering. Tidak bermaya. Lesu. Walhal Adli begitu bersemangat bercerita pada hari itu. Ahli-ahli surahnya yang lain - Azraie, Nazri, Hannan, Musalman dan Qatadah - semuanya nampak ceria dan penuh teruja.



Hanya dia sahaja yang tiada daya. Agaknya sebab itulah Hannan menegurnya tadi. Raut wajahnya telah mengkhianatinya mungkin.



"Ok ikhwah. Aaaahh.. Apa pendapat antum tentang ayat dua hingga empat..? Kenapa agaknya al-Quran ni diturunkan dalam bahasa Arab..?"



Syakur tersentak. Lamunannya hilang, lebur bersama angin sepoi yang bertiup.



Ish macam tau-tau je Abang Adli ni..



Masing-masing pon pantas memberikan pendapatnya. Ada yang mengatakan kerana bahasa Arab itu adalah bahasa ahli sorga. Ada yang tegas dan yakin menerangkan kehebatan bahasa Arab yang tiada tandingannya. Ada juga yang secara bersahaja berkata, memandangkan Nabi adalah orang Arab yang diturunkan kepada bangsa Arab, maka secara logik akalnya, pastilah al-Quran itu dalam bahasa Arab.



"Syakur..? Apa pendapat anta pula..?"



Tiba giliran Syakur. Dia menelan air liurnya. Dia langsung tiada minat atau hasrat untuk menyampaikan pendapat.



Dia membetulkan duduknya. Lama juga dia sepi tidak bersuara. Semua ahli usrahnya memandang padanya, mengharapkan akan ada sesuatu yang keluar daripada mulutnya.



"Saya... Uhm. Entah. Jujurnya, saya pon tak tahu kenapa al-Quran diturunkan dalam bahasa Arab. I mean.. Memang betullah apa yang korang semua cakapkan tadi. Betul, saya setuju je. Cuma.. Kalaulah Islam itu rahmatal lil a'lamin, untuk semua orang, kenapa Allah nak ekslusifkan al-Quran tu dalam bahasa Arab..? Saya.. Tak faham."



Semua ahli usrah terdiam. Tidak mereka sangkakan itu yang akan keluar daripada mulut Syakur.



"Macam kita ni.. Kenapa sibok-sibok nak berana-anta ikhwah antum bagailah. Ish. Dah kita ni orang Melayu, kenapa tak boleh nak cakap bahasa Melayu je..? Apa masalahnya dengan aku-kau, saya-awak..? Mesti ada sebab Allah jadikan kita orang Melayu en..? Kalau bukan orang Melayu nak berbangga dengan bahasa sendiri, siapa lagi..??"



Adli tersenyum. Hannan ternganga. Qatadah menggaru kepalanya yang tidak gatal. Azraie dan Nazri hanya memandang karpet, mengira pintalan benang yang terkeluar agaknya. Musalman pula statik, tiada perasaan.



"Bagus point enta tu Syakur.."



Adli bersuara.



Enta lagi. Ish.



"Dulu ana pon pernah ada persoalan yang sama. In fact, exactly the same. Lama jugaklah untuk ana terima. Tapi akhirnya ana faham. Dan ana betul-betul faham sampaikan ana rasa rugi kalau tak berana-enta semua tu."



Syakur merenung murabbinya itu. Menantikan jawapan yang bakal memuaskan hatinya.



"Of course, dalam al-Quran Allah sebut banyak kelebihan bahasa Arab ni. That goes without saying. Dan ana pon tak perlulah kot nak cerita panjang-panjang.



"Sebenarnya takde sebab pon untuk kita cakap bahasa Arab. Nak kata bahasa ahli sorga, tiada dalil yang sahih yang boleh membenarkan dakwaan tu. In fact, the only logical reason kenapa al-Quran turun bahasa Arab adalah sebab ia diturunkan pada Nabi Muhammad, yang juga seorang Arab. Samalah macam Taurat yang diturunkan dalam bahasa Ibrani dan Injil dalam bahasa Aramaik, sesuailah dengan keadaan ketika mana kitab tu diturunkan."



Ok, he is making sense. Detik Syakur. Dia merapatkan silanya pada murabbinya itu. Berminat.



"Tapi.. This is where it becomes very interesting. Sebab kita nak chenta pada Nabi. Kita nak jatuh chenta pada para sahabat. Kita nak rasa apa yang pernah mereka rasa. Oleh sebab itu, kita kena faham al-Quran sebagaimana yang mereka faham. Dan kalau nak faham al-Quran sepertimana yang mereka faham, nak jatuh chenta pada perjuangan mereka, nak berguling-guling penuh kechentaan dengan apa yang mereka bawa, then, suka atau tak, kita kena belajar bahasa Arab. Sebab apa yang kita faham dalam terjemahan dan tafsir dalam Bahasa Melayu tu, alahai, seciput je dari maksud dia yang sebenar. Cair..."


Syakur mencelah. Tidak sabar.


"Tu saya faham bang.. Dan saya setuju je kita kena belajar bahasa Arab untuk faham al-Quran. Tapi, perlu ke kita berana-enta semua tu bang..? Part tu yang saya tak boleh nak terima tu.."



Adli tertawa kecil.


"Anta nak tahu kenapa ana lagi suka berana-anta, berakhi bagai dengan antum semua? Daripada guna saya-anda atau aku-kau dan sebagainya..?"


Syakur mengangkat keningnya. Ahli-ahli usrah lain turut menunjukkan minat.


"Sebab lagi kool..?" Celah Azrai'e.



Adli tersenyum.


"Haah. Sebab dia sumpah kool dan bergaya..!"

Syakur membuka mulut, mahu memprotes.


"Op op, ana tak habis lagi. Rilek la bro, isap okok dulu. Haha.

"Sebab ana-anta ni lebih daripada sekadar saya dan awak. Akhi tu, lebih daripada saudaraku. Antum, maknanya lebih daripada kalian semua.."



"Maksud abang..?" Tanya Musalman, kini lebih berperasaan.



"Entah. Susah nak explain dengan perkataan. Mungkin itu kehebatan bahasa Arab ni. Tapi bila cakap ana-anta ni.. Dia.. Uhm.. Macam ada ruh. Macam ada unsur kasih-sayang kat situ. Bukan kasih-sayang yang calang-calang, tapi kasih-sayang keranaNya. Samalah macam akhi. Akhi tu adalah saudaraku di atas jalan dakwah ni. Bukan sekadar saudara seaqidah, tapi saudara seperjuangan dalam satu barisan.


"Sebab tu Allah sebut orang-orang mu'min tu bersaudara. Allah guna perkataan 'Ikhwah' dalam ayat tu. Itu je satu-satunya perkataan ikhwah yang Allah guna dalam al-Quran. Sangat special. Sebab hanya orang-orang beriman je yang layak menggunakan perkataan ikhwah. Sebab persaudaran mereka adalah berasaskan keimanan. Persaudaraan mereka adalah berdasarkan kechentaan kepada Allah. Chenta yang benar. Tulen. Original, bukan cetak rompak. Hehehe.."


Beberapa orang ahli usrah tersengih. Syakur masih asyik mendengar.



"Jadi bila ana cakap ana-enta, akhi dan sebagainya tu, maknanya.. Ana sangat kasih pada antum. Maknanya, ana nak jadi saudara antum yang sama-sama berjuang atas jalan ni. Susah senang kita tanggung sama-sama. Kita kongsi ketawa dan duka. Maknanya, ana nak kita semua jadi orang yang beriman, agar nanti di akhirat kita dapat masuk sorga sama-sama.



"Dengan kata lain ikhwah.. Ana uhibbukum fillah. Ana benar-benar chentakan antum kerana Allah."



Sodaqallahul adzim. Adli tersenyum. Puas. Dia memandang tepat mata setiap anak usrahnya. Mengharapkan wajah dan anak mereka akan memberi jawapan balas.


Sampai pada wajah Syakur, dia berhenti. Lama ditenungnya wajah anak usrahnya itu, hingga merah padam wajah Syakur dibuatnya. Segan.


Syakur tunduk, memandang karpet berwarna-warni itu. Jari-jemarinya menggaru-garu permukaan kasar karpet itu.


"Bagaimana Kur..? Ok ke..?"


"Err... Ok kot. Jazakallah kher bang. Ana.. Ana dah faham sekarang."

Syakur mengangkat wajahnya, memandang Adli. Matanya sedikit berkaca.

Ana..?


-gabbana-



Khas buat ikhwah yang amat saya chentai keranaNya di luar sana. Moga perhubungan ini akan kekal berbara di atas jalanNya yang mulia ini. Moga kita akan bertepuk-tampar gembira di tepi sungai indah nan pesona, di sorga sana, abadan abadaa.


 
**ermm...memula tu rasa jugak apa yg syakur tu rasa..tp..bila baca ni rasa mcm nampak sedikit pencerahan nya...cuma..apa2 pun...kita kene juga tgk tempat dn persekitaraaan...:)
cuma, mmg rasa lain pun bila guna ana-anta ni, ras terjaga lebih sikit pun ada..
tapi
xde la nk kata yg xckp ana-anta-anti ni x bagus..tidak...cuma ianya ada cdgn yg kita boleh lihat kpd pencerahannya dimana...
moga ianya bukan sekadar dipanggilan shj, tetapi biarlah ianya juga pada hati dan tindakan
panggil lah ana ke, anta ke, anti ke, tp jika kita tidak mengatakan apa yg dikatakan, maka, ianya juga tidak kemana..pointnya adalah usaha ya..
BAIK itu kan proses yg berterusan
lets together2 jadi BAIK ^_^
 
 
~mood:membaca smbil makan char kuew tiaow biznes week :)